08.06.2018

40e Internationale Mini meeting in Portugal bij Praia de Mira


Het Britse icon is inmiddels 59 jaar jong

In 2019 bestaat Mini 60 jaar, het Britse icon en tevens een van de meest iconische automerken in de geschiedenis. De eerste Mini werd in 1959 op een servetje ontworpen door Sir Alec Issigonis (van Griekse afkomst). Opdracht was een auto te ontwerpen die zuinig, compact en goedkoop was én plaats bood aan vier personen. Dat laatste blijft overigens zeker voor Nederlanders (en Scandinaviërs) een uitdaging. Onze gemiddelde lichaamslengte matched niet echt met de afmetingen die Alec in gedachte heeft gehad. Niet dat dat ooit van invloed lijkt te zijn geweest op z’n populariteit. De huidige generatie Mini’s zijn wat dat betreft grote auto’s als je deze naast de klassieke modellen ziet staan.

Maar laten we eerlijk zijn, er lopen genoeg Minifans rond die hardop jammeren omdat sinds 2003 het merk eigendom werd van het Duitse BMW en dan ook nog eens in Nederland wordt geproduceerd. Het zal waarschijnlijk vloeken zijn voor deze fans van het Britse merk, maar wij denken echt dat na de overname het merk er alleen maar beter van is geworden.

De 2018 editie van de Mini Cooper S
De 2018 editie van de Mini Cooper S

Mini ontmoet Praia de Mira

Deze maand is de viering van 59 jaar Mini in het Portugese Praia de Mira, zo’n beetje de upswing naar het grote feest wat volgend jaar moet gaan losbarsten… Denk niet dat dat Mini fanaten weet te weerhouden, want ze zijn ook in Portugal weer met grote getallen aanwezig, waaronder zelfs deelnemers uit de VS. De passie die ze delen heet Mini en zit diep in hun hart. Het valt in Praia de Mira overigens mee met de exoten. Natuurlijk zien we veel omgebouwde Mini’s maar de meeste fans hebben opvallend genoeg hun Mini nog steeds in de zo veel mogelijk oorspronkelijke staat, al vragen we ons wel af of al die bonte kleuren ook net zo oorspronkelijk zijn.

Als je zelf dan met een splinternieuwe Mini Cooper S het terrein op rijdt, krijg je zowel bewonderende blikken als ook duimpjes naar beneden (zie boven). So be it, ze zijn misschien ook niet goed te vergelijken. De oude Mini’s zijn klein, bieden nauwelijks comfort tegenover de huidige Mini die ondanks nog, ondanks het hoge kartgehalte, toch heel wat meer te bieden heeft. We geven toe dat de Cooper S wat strakker is dan de nog grotere Countryman, maar wat ons betreft blijven dit allemaal echte Mini’s en heeft het merk wel degelijk z’n style en typische looks weten te behouden.

Wat verder opvalt aan de vrolijke eigenaren van de eerste Mini’s, is de knutselliefde. Zeker een derde van deze Mini’s heeft de motorkap open en er wordt of gesleuteld of uitvoerig iets besproken wat blijkbaar uniek is aan hun specifieke Mini. Populair is verder, als je een wat meer opvallend exemplaar bezit, natuurlijk het langzaam rondjes rijden over de camping. Zien en gezien worden is hier heel belangrijk. Wie denkt dat misschien deze icon alleen populair is onder ouderen die het allemaal hebben meegemaakt, vergist zich ook. Mini’s lijken een heel brede doelgroep aan te spreken en dat is bij andere klassiekers soms duidelijk anders. Ons rijtje met nieuwe Mini’s valt duidelijk op en misschien is het ook wel zo dat de bezitter van een klassieker nooit het nieuwe model zal aanschaffen.

IMM_2018_Mini_1
IMM_2018_Mini_1
IMM_2018_Mini_2
IMM_2018_Mini_2
IMM_2018_Mini_3
IMM_2018_Mini_3
IMM_2018_Mini_4
IMM_2018_Mini_4
IMM_2018_Mini_5
IMM_2018_Mini_5
IMM_2018_Mini_6
IMM_2018_Mini_6
IMM_2018_Mini_7
IMM_2018_Mini_7

IMM 2018

Het festivalterrein waar het zich allemaal afspeelt ligt tussen een breed zandstrand en een stroomopwaarts lagune. Een heel weekend genieten de bezitters van een Mini hier van livemuziek, sportwedstrijden, een autotentoonstelling en wordt er ook een accessoire markt georganiseerd. Het hoogtepunt van het IMM-weekend is de parade waarbij iedereen met de raampjes open lachend en zwaaiend de Portugese bewoners van dit gebied hoopt te enthousiasmeren. Het moment dat jij en je Mini wordt bekeken.

De organisatoren van Club Mini de Portugal zijn in ieder geval blij met de aanwezigheid van enkele duizenden deelnemers aan het jubileumevenement. Zelf zijn we maar even aanwezig op het festivalterrein en missen we o.a. het eren van de Mini Moke, de Mini Clubman en de Mini Van. Daarnaast zullen er ook twee belangrijke modeljubilea worden gevierd in Praia de Mira. Verder worden er dagelijks wat andere klassieke Mini’s geëerd die van historisch belang zijn geweest. Het evenement blijft mede hierdoor het jaarlijkse hoogtepunt in de kalender voor de internationale Mini Club-scène.

mini_cooper_s-portugal
mini_cooper_s-portugal
Praia_de_Mira_Portugal_1
Praia_de_Mira_Portugal_1
Praia de Mira in Portugal
Praia de Mira in Portugal

Roadtrip met de vernieuwde Mini Cooper S en Mini Countryman

Het bezoek aan IMM 2018 was tevens een prima gelegenheid om kennis te maken met de vernieuwde Mini Cooper S en de Mini Countryman. Beide modellen werden eerder deze maand al gepresenteerd op Mallorca. Rijden met een Mini Cooper S is altijd een feestje, en al helemaal op een vrijwel lege snelweg vanuit Lissabon richting Porto. De prachtige weg met z’n lange bochten nodigt je uit om sportief te rijden. De Cooper S is wat dat betreft een genot. Hij kleeft aan de weg, mede door de sportief afgestelde vering, een prima wegligging en een heerlijke motor. Op het Portugese rolasfalt merk je dan weinig van het echte kartkarakter wat Mini’s nu eenmaal hebben. De hoger zittende Countryman biedt net dat extra stukje comfort wat de iets meer sportief ingestelde Mini liefhebber extra zal aanspreken.

Natuurlijk moet je goed kijken om de optische verschillen van deze vernieuwde Mini’s te herkennen. Het zijn de details die nu het verschil moeten maken. Zo heeft de nieuwe Mini o.a. een nieuw logo, LED-koplampen met Matrix-functie voor grootlicht, LED-achterlichten in Union Jack-design, nieuwe lichtmetalen wielen en carrosseriekleuren met een afwerkingsoptie Piano Black. Naast allerlei nieuwe interieur opties lanceert Mini nu voor het eerst in Nederland ook de Mini One First uitgevoerd met meer cilinderinhoud en een hoger koppel. De Mini One First is een voordeligere uitvoering (standaard niet voorzien van bijv. airco) met een 75pk sterke 1.5-liter (was een 1.2-liter) driecilinder turbobenzinemotor.

Mini_Clubman_2018
Mini_Clubman_2018
mini_cooper_s_portigal
mini_cooper_s_portigal
Mini_Clubman_2018_1
Mini_Clubman_2018_1
mini_cooper_s
mini_cooper_s

MINI Yours Customised

Met het Mini Yours Customised-programma kun je je mini personaliseren naar jouw eigen style. Alle accessoires van een eigen design worden voorzien. Zo kun je o.a. de omlijsting van de knipperlichten opzij, de decoratieve interieurpanelen aan de passagierszijde, dorpelstrips met LED-verlichting en LED-projectors in het portier naar eigens smaak aan laten passen. Dit gebeurt allemaal via een speciale online-shop waar je kunt kiezen diverse kleuren, patronen, oppervlaktestructuren en afbeeldingen. Zelf kun je tekst en elementen toevoegen waarna de producten met behulp van 3D-printing en lasergravure worden vervaardigd.

Mini Connected

Mini Connected laat de ambities zien van het merk op het gebied van digitale innovatie. Zo biedt het programma nieuwe diensten als Real Time Traffic Information, automatische kaartupdates via de mobiele telefoon, heeft het een Personal Assistant Service en een eigen internetportal voor in de auto met nieuws en andere informatie. Met deze persoonlijke mobiliteitsassistent kun je een deel van je dagelijks leven integreren via de connected app (op je smartphone) zoals toegang tot je agenda en contactpersonen om routes te plannen en de optimale vertrektijd aan te geven.

Maar er is meer, via de app kun je je auto terugvinden, het brandstofniveau checken, en de verlichting, de claxon, de ventilatie en deurvergrendeling op afstand te bedienen. Mini Teleservices en Intelligent Emergency Call zorgen voor nog meer veiligheid. De laatste meldt automatisch niet alleen de locatie als de auto is betrokken bij een ongeval, maar ook de zwaarte ervan.

Mini Find Mate

Met behulp van Mini Find mate is het mogelijk goederen en voorwerpen van ‘Tags’ te voorzien die met de Mini worden vervoerd zoals je sleutelbos, tassen en koffers. Hun positie is niet alleen te zien op het scherm van de boordcomputer, maar ook in de Mini Connected App op je smartphone. Zo zorgt MINI Find Mate dat persoonlijke spullen niet zoekraken of vergeten worden.

Nu alleen nog mijn Mini vinden..

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.