15.02.2016

Audi Driving Experience: 7 levels van emotie


Audi maakt al jaren snelle of beter heel snelle auto’s. Zelfs de kleinste modellen als de A1 met een 1.2 TFSI-motor lopen tegenwoordig moeiteloos 180 km/uur. Het wordt allemaal spannender als er een S of RS-aanduiding bij het type komt te staan. Dan gaan de wagens tot snelheden soms boven de 300 km/uur. Hogere snelheden betekent echter dat er ook meer van de bestuurder wordt gevraagd.

Om ervoor te zorgen dat iedereen de steeds geavanceerde mogelijkheden van jouw Audi optimaal leert benutten biedt Audi het Audi Driving Experience programma aan. Deelnemers aan dit programma komen terecht in de belevingswereld van Audi. En wie daarin wordt meegezogen komt moeilijk meer af van die 4 ringen.

Het wordt allemaal leuker als je zelf kunt ervaren wat dat allemaal betekent en waar kun je dat haast niet beter doen dan op het prachtige circuit van Catalunya bij Barcelona. Er is een overigens een verschil tussen de driving experience en de race experience, wie de omschrijving goed leest begrijpt het al.

Bij de laatste gaat het om nog meer techniek en liggen de snelheden nog hoger. Wat beide opleidingen gemeen hebben is het enorme rijplezier, en vooral veiligheid. Audi’s experience is geen opleiding voor brokkenpiloten maar juist om je bewust te maken van wat het betekent om met zeer snelle auto’s verantwoord hard te kunnen rijden en daarvoor is een goede rijtechniek het beste uitgangspunt.

Het Audi Driving Experience is een programma voor iedereen die in het bezit is van een snelle Audi. Dat is tegenwoordig een rekbaar begrip want vrijwel alle Audi’s zijn snel. En hoewel het programma lijkt voorbestemd voor bezitters van een R8 of een van de RS-versies is het net zo goed geschikt voor iedereen die ook graag een betere chauffeur wil worden. Het is ook een happening met een hoog ‘emo-gehalte’ waarbij je nog meer gaat houden van het merk, de auto’s en in ons geval van de Audi R8 V10 plus. Wie mee doet is verkocht, finote, exit, je liefde voor deze auto is eeuwig. Dat is dus een hoog risico maar voor Audi een soort van ‘lock-in’ want wie een driving-experience eenmaal heeft ervaren wil terug, zeker als je deze mee maakt op het schitterende circuit van Cytalunya bij Barcelona.

audi_driving_experience_barcelona_circuit
audi_driving_experience_barcelona_circuit
audi_driving_experience_barcelona_start
audi_driving_experience_barcelona_start
audi_driving_experience_barcelona_6
audi_driving_experience_barcelona_6

Emotie level 1

Wie zich opgeeft voor deze training beseft dat dit iets van een buitcategorie is. Dat beseffen ze bij Audi ook. Om een beetje in de stemming te komen begint het ‘driving-experience’ feestje al de dag voor de circuit training. Een briefing rond het zwembad brengt je in het eerste level. Uitleg over de auto, de G-krachten, de snelheden en het rijden op een circuit. Drinkt niet te veel, liefst geen alcohol, eet gezond en zorg dat je ’s ochtends fit uit bed komt. De toon is gezet.

Emotie level 2

Na het ochtendontbijt om 7:00 uur ’s ochtends is het bingo. Fris en fruitig met blosjes op de wangen vertrek je naar het circuit. Het uitstappen, een korte wandeling langs de achterkant van de pits en genieten van het prachtige ochtendweer is allemaal ok. Emotie level 2 begint als je door de pits doorloopt naar de pits straat. Dan stokt je adem, gaat je polsslag omhoog en wordt je stil. In het zonnetje staan 16 Audi R8’s zachtjes te ronken met een open motorkap. Opwarmen heet dit. Iedereen die deelneemt is stil. Heel stil.

audi_driving_experience_barcelona_1
audi_driving_experience_barcelona_1

Emotie level 3

Wie bekomen is van het nog rustige en zacht ronkende pk-geweld buiten wordt binnen verder klaar gestoomd. De final briefing, nogmaals over de auto, het circuit, de bochten en de spelregels. Helmen liggen tegen de achterwand met de klep omhoog te wachten. Je emotie loopt verder op en beland bij level 3. Iedereen lijkt er mee om te kunnen gaan maar er is wel degelijk sprake van lichte nerveusheid bij sommige deelnemers.

audi_driving_experience_barcelona_briefing
audi_driving_experience_barcelona_briefing
audi_driving_experience_barcelona_briefing2
audi_driving_experience_barcelona_briefing2

Emotie level 4

Vanaf hier ontploft alles in je lichaam, neem je plaats in de cockpit van de R8. Zet je jezelf vast en wacht je op dat ene teken, een groene lamp, een hand omhoog, een brul in je headset en dan begint de ochtendtraining. Wie voor de eerste keer op een circuit rijdt zal z’n pols omhoog voelen gaan. Rustig rijdt je de eerste ronden zoekend naar de ideale lijn, de rempunten en ondertussen genietend van dit prachtige circuit de Catalunya.

Audii R8 Circuit de Catalunya.
Audii R8 Circuit de Catalunya.

Emotie level 5

Het circuit leren kennen is uiterst belangrijk. De piloten van Audi geven je maximale uitleg over ieder stukje van het circuit. Het is oefenen en oefenen tot dat je de bochten leert kennen. Rijden, briefen en rijden. Emotie level 5 is bereikt en wordt opgevoerd als de remoefeningen beginnen. Op het snelste gedeelte van het circuit. oprijden, stil staan, vol gas en bij 120 km in de rem-zone vol in de ankers en keurig uitsturen naar het remvak. Het is niet voor iedereen even eenvoudig, je voet moet door de bodemplaat. Wie het niet doet wordt apart genomen. Leren remmen is een noodzaak.

Emotie level 6

Na een intensief ochtendprogramma is het een paar uurtjes rustig aan. Lunchen, relaxen en je eigen opmaken voor het middagprogramma. Een paar deelnemers zijn afgevallen, alcohol van de dag ervoor, ondanks de waarschuwingen spelen op. Net als twee deelnemers die het remmen maar niets vinden. Het hoort erbij. De laatste briefing volgt. Emotie level 6 wordt bereikt. Het is volle rondes rijden met steeds hogere snelheden. De Audi R8 is fenomenaal, de wegligging is geweldig, het ware Quatro gevoel, auto’s die weigeren te willen uitbreken. De middagzon, de emotie, het circuit en een V10 Plus doen hun werk.

audi_driving_experience_barcelona_kleding
audi_driving_experience_barcelona_kleding

Emotie level 7

The final break, nog even een keer terug voor de laatste briefing. De groep wordt verdeelt in 4 teams, geselecteerd op snelheid en rijvaardigheid. Wanneer je met je helm op bij 32 graden Celsius voor de laatste keer plaats neemt achter het stuur in de wetenschap dat het nu vol is ben je verkocht. De DNA van deze auto dringt in je poriën en stroomt door je bloed. Wanneer we het sein krijgen van Go is het zover. Emotie level 7 is bereikt.

audi_driving_experience_barcelona_middag
audi_driving_experience_barcelona_middag
audi_driving_experience_barcelona_race
audi_driving_experience_barcelona_race

Als je terugvliegt naar Nederland, flitst de dag op 11 km hoogte aan je voorbij. Wat je overhoudt is een zeldzaam en onuitwisbaar gevoel. De Audi Driving Experience is wat het het is. Het is een zeldzame ervaring die niet alleen 7 levels van emotie heeft. Het is ook je auto leren beheersen, nadenken over wat je hebt geleerd en uiteindelijk je ook tot een betere piloot maakt. Audi geeft je meer dan alleen een superdag op het circuit.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.