12.06.2015

Binnenkijken bij het Nissan NISMO-team tijdens de 24 uur van Le Mans


Voorwiel aangedreven Nissan GT-R LM NISMO moet voor nieuwe successen gaan zorgen

Vandaag en morgen zijn we te gast bij Nissan om met het team te genieten van de fameuze 24 uur van Le Mans. Nissan start in LMP1-klasse van de 24 uur met 3 Nissans GT-R LM NISMO. De nieuwe auto’s zijn van een radicaal ander concept en hebben voorwielaandrijving en een voorin geplaatste motor. Het rijdersteam van de NISMO’S bestaat uit coureurs die afkomstig zijn uit de Formule 1, diverse GT-kampioenschappen en Nissans eigen GT Academy.

Nissan_Le_mans_23
Nissan_Le_mans_23

Wagen nummer 23

De Nissan GT-R LM NISMO met startnummer 23 wordt bestuurd door voormalig Formule 1-coureur Max Chilton (GB), GT Academy-winnaar en GP3-coureur Jann Mardenborough (GB) en ervaren sportscarracer Olivier Pla uit Frankrijk. Chilton is enthousiast over zijn wagen. “De trekkracht is fenomenaal. Er is meer tractie dan bij welke andere raceauto ik ooit heb gereden. Ik had ook niet verwacht dat het rijgedrag zo weinig zou afwijken van dat van een achterwielaandrijver”.

nissan_le_mans_22
nissan_le_mans_22

Wagen nummer 22

In de auto met startnummer 22 rijden Le Mans LMP2-winnaar Harry Tincknell (GB), Nissan GT-kopstuk Alex Buncombe (GB) en NISMO’s meest ervaren coureur uit Duitsland Michael Krumm. De Duitser rijdt inmiddels al sinds 1998 jaar voor het fabrieksteam van Nissan NISMO en lijkt nog enthousiaster te zijn dan zijn collega Max Chilton.

Volgens Krumm leek het er lang op dat het team de weg kwijt was totdat hij de eerste racesimulaties zag en uitleg kreeg over het nieuwe concept. “De tractie en aerodynamica zijn waanzinnig indrukwekkend. De luchtweerstand is erg laag. De auto blijft maar gaan op de rechte stukken! Ik hou van de motor. Het is echt een zeer fijne turbokrachtbron met een verbluffend koppel. Ten opzichte van andere auto’s zijn we op verschillende delen van het circuit sneller of langzamer. Het wordt dus heel interessant. Ik denk dat de voorwielaandrijving ons een aantal belangwekkende voordelen biedt, bijvoorbeeld op een natte baan.

Nissan_Nismo_21_Le_Mans
Nissan_Nismo_21_Le_Mans

Wagen nummer 21

Wagen nummer drie met startnummer 21 zal alleen tijdens de 24 uur van Le Mans aan de start verschijnen. Deze zeer fraaie Nismo is speciaal uitgevoerd in de kleuren van de Nissan R90CK die 25 jaar geleden op Le Mans de polepositie pakte. De historische uitdossing in de kleuren blauw, wit en rood blijkt een hit bij racefans. De iconische wagen wordt gereden door een internationaal team bestaande uit de huidige Super GT-kampioen Tsugio Matsuda (Japan), de eerste GT Academy-winnaar en Super GT500-coureur Lucas Ordonez (Spanje) en de eerste winnaar van de GT Academy Russia, Mark Shulzhitskiy (Rusland). “Top hoe Nissan met de GT-R LM NISMO een andere weg kiest dan de overige teams”, zegt Ordonez. “Dat is goed voor de fans en goed voor de sport. Qua prestaties blinkt de auto uit met motorvermogen en topsnelheid. Het is anders rijden, waardoor je even moeite moet doen om de auto te leren kennen en je aan de wegligging aan te passen. Door onderlinge samenwerking tussen de rijders halen we het beste uit onszelf en de auto.

Nissan_Nismo_team_le_mans
Nissan_Nismo_team_le_mans

Startpositie

De Nissan GT-R LM NISMO is nog niet geheel uitgerijpt. Vorig jaar november maakte de auto zijn eerste meters op het circuit. Bij elke test is daarna progressie geboekt, ook nog tijdens de officiële testdag en tevens het publieksdebuut voor Le Mans het afgelopen weekeinde. De drie Nissans GT-R LM NISMO legden op die testdag samen meer dan 1.500 kilometer af, waarbij nauwkeurige data zijn verzameld voor verdere verfijning. Tijdens de kwalificatie van op woensdag- en donderdagavond eindigden de wagens op plaats 12, 13 en 14. Morgen 13 juni om 15:00 uur gaat de 83ste 24 uur van Le Mans van start. 24 uur later weten we of het team in staat zal zijn historie te schrijven.

nissan_nismo_le_mans_2015
nissan_nismo_le_mans_2015
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.