22.08.2016

BMW Connected maakt debuut in Europa


Auto moet vanaf nu naadloos integreren in digitale omgeving van bestuurder

BMW Connected is al sinds april van dit jaar beschikbaar in Amerika. Vanaf augustus is de app ook beschikbaar in Nederland en een aantal andere Europese landen. Met BMW Connected introduceert BMW een allesomvattend digitaal concept dat allerhande diensten aanbiedt voor persoonlijke mobiliteit in de breedst mogelijke zin.

Met het platform Open Mobility Cloud als basis integreert BMW Connected de auto in de digitale omgeving van zijn bestuurder via een iPhone en Apple Watch. De eerste versie van BMW Connected is vooral gericht op een intelligente planning van de reis, de route en de afspraken. Digitale producten en diensten die dat makkelijker maken moeten ervoor zorgen dat de bestuurder daardoor een stuk meer relaxed op zijn bestemming komt.

Met BMW Connected gaat mobiliteit verder dan het alleen het voertuig. Het is een digitale metgezel in de vorm van een app die diverse functies combineert en inspeelt op de behoeften van alledaagse mobiliteit. Gebruikers moeten vooraf een BMW Connected-account aanmaken. Daarmee heeft hij toegang tot BMW Connected, dat voorlopig alleen verkrijgbaar is voor de Apple iPhone. De app verzamelt informatie die relevant is voor de reis, zoals adressen en afspraken die in de agenda staan, en waarschuwt de gebruiker – op basis van realtime verkeersinformatie – als het tijd is om te vertrekken.

BMW Connected kan ook plaatsen en speciale locaties uit andere apps overnemen en opslaan, met de gewenste aankomsttijd, zodat die in het navigatiesysteem van de BMW komen te staan. Ook gegevens die relevant zijn voor BMW i en hybridemodellen, zoals de resterende actieradius en de laadtoestand van de batterij, kunnen op afstand worden opgeroepen en meegenomen worden in de planning van de reis.

BMW Connected via een Apple Watch
BMW Connected via een Apple Watch

Nooit meer te laat aankomen.

Als het tijd is om te vertrekken ontvangt de gebruiker op zijn smartphone of Apple Watch een berichtje. Daarvoor vergelijkt de app de verwachte reistijd (op basis van de actuele vertreklocatie) regelmatig met de op dat moment geldende verkeerssituatie. Belangrijke wijzigingen in de situatie op de weg zijn zichtbaar in de app, zodat de bestuurder desondanks op tijd arriveert.

De “Personal Learned Destinations” herkent bestemmingen waar de bestuurder regelmatig komt en slaat die automatisch op als favoriete bestemming. Die bestemmingen zijn vervolgens met een enkele klik oproepbaar. BMW Connected kan steeds opnieuw gereden routes herkennen, zoals de weg van huis naar werk. Als op de route vertraging optreedt, waarschuwt de app de bestuurder zodat die eerder van huis kan gaan om op tijd op zijn werk te zijn. Deze functies vergemakkelijken de dagplanning.

Bestemming invoeren met slechts één klik.

Het invoeren van een nieuwe reisbestemming in het navigatiesysteem gaat tot het verleden behoren. Als het adres en de afgesproken tijd met behulp van BMW Connected zijn vastgelegd via je iPhone worden deze gegevens in het navigatiesysteem geïmporteerd zodra je instapt en de auto start. De navigatie begint meteen. Tijdens de rit kan het systeem een sms-bericht verzenden aan geselecteerde personen – bijvoorbeeld degenen die dezelfde vergadering bijwonen – waarin de verwachte aankomsttijd is vermeld. Een paar klikken op de iDrive Controller is voldoende voor die melding.

Vaak is de bestemming nog niet bereikt als de auto is geparkeerd. Vandaar de “Last Mile Navigation”: de functie die op de mobiele telefoon aangeeft hoe het laatste stukje bijvoorbeeld te voet kan worden afgelegd.

Ook de BMW Remote Services zijn onderdeel van BMW Connected. Zodat allerlei functies – zoals de climate control in de auto, het ver- en ontgrendelen van de portieren en de verlichting en de claxon – op afstand met de smartphone zijn te bedienen. Ook kan je de exacte locatie van de auto zien.

De toekomst van BMW Connected.

BMW ontwikkelt BMW Connected en de diensten continu. Tegelijkertijd integreert BMW functies van de bestaande BMW Connected Drive apps – zoals MyBMW Remote en BMW Connected Classic – geleidelijk in BMW Connected. Ook zullen ervaringen van klanten leiden tot verbeteringen en uitbreidingen, onder meer met slimme controle en bediening van apparatuur in en om het huis en integratie in andere digitale omgevingen. De flexibiliteit van BMW Connected biedt de mogelijkheid om steeds weer nieuwe functies en diensten toe te voegen. De eerste update van BMW Connected valt samen met de wereldpremière van de nieuwe BMW 5 Serie, komend najaar.

BMW Connected is per direct verkrijgbaar als gratis download in de Apple App Store en te gebruiken in BMW’s met het optionele ConnectedDrive Services.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.