[101
`

29.12.2016

CES 2017: BMW komt met zwevend display geprojecteerd naast het stuurwiel


Virtueel touchscreen dat als een innovatieve interface tussen bestuurder en auto fungeert.

BMW heeft op de CES in Las Vegas een voorproefje getoond van het auto-interieur van de toekomst met als primeur het BMW HoloActive Touch systeem. Dit is een virtueel touchscreen wat fungeert als een innovatieve interface tussen bestuurder en auto. Het meest spectaculaire van dit HoloActive Touch system is dat het vrij zwevend (geprojecteerd naast het stuurwiel) reageert op gebaren en opdrachten en deze bevestigt met voelbare feedback.

Het alleen voor de bestuurder zichtbare BMW HoloActive Touch is een volledig nieuwe gebruikersinterface. Het is voor het eerst in de autogeschiedenis dat functies te bedienen zijn zonder fysiek contact met een scherm of knoppen. De nieuwe technologie zorgt wel nog steeds voor een zichtbare en heel licht voelbare interactie zoals dit ook is bij conventionele touchscreens.

Als dit werkelijkheid gaat worden heeft BMW de primeur voor iets wat we eigenlijk alleen nog maar hebben gezien in films die zich voornamelijk in de toekomst afspelen. Het bijzondere van holografische objecten is dat ze alleen vanuit een beperkte hoek kunnen worden waargenomen waardoor het er een beetje raar uitziet als je naast iemand zit die in het luchtledige iets zit aan te tikken. Misschien is deze innovatie hoe klein het nu ook mag zijn wel een van de grootste innovaties die te zien is op deze CES die overigens best kan worden omgedoopt in de Car Electronic Show. De automotive industrie schut hard aan de boom en daar doet BMW zeker aan mee. We zijn wel benieuwd of deze HoloActive Touch straks ook echt op de markt gaat komen.

Future study model van BMW met binnenin BMW HoloActive Touch
Future study model van BMW met binnenin BMW HoloActive Touch
De demo van BMW HoloActive Touch bestaat nu nog alleen uit twee `druktoesten` Yes/No
De demo van BMW HoloActive Touch bestaat nu nog alleen uit twee `druktoesten` Yes/No
Vanaf de zijkant is niets zichtbaar. Alleen de bestuurder ziet de holografische knoppen
Vanaf de zijkant is niets zichtbaar. Alleen de bestuurder ziet de holografische knoppen

BMW HoloActive Touch is onderdeel van een BMW i Inside Future studie en geeft een impressie van toekomstige mobiliteit waarin autonoom en elektrisch rijdende auto’s volledig connected zijn.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.