28.05.2015

Fiat’s oude autofabriek Lingotto is een droom voor iedere autoliefhebber


Startplaats van onze 9-daagse blogtrip in Italië

Fiat en Italië horen bij elkaar. Het automerk zit diep in de ziel van land en nog veel meer bij de bewoners van Turijn. De stad zit ook verweven in de naam want Fiat staat voor ‘Fabbrica Italiana Automobili Torino’. Daar in Turijn staat ook de oude Fiat-fabriek, opgericht door Giovanni Agnelli die in 1902 algemeen directeur werd en in 1915 opdracht gaf een tweede fabriek in Lingotto (Turijn) te bouwen.

Het was voor die tijd een hypermodern bedrijf, met vijf verdiepingen en met een testbaan van maar liefst 500 meter met verhoogde bochten op het dak. Alle geproduceerde auto’s tussen 1922 en eind zestiger jaren maakte hun eerste proefrit op de testbaan van dit inmiddels roemruchte gebouw. Lingotto was daarna vele jaren tevens de grootste autofabriek in Europa.

De Lingotto-fabriek was in die jaren verantwoordelijk voor een groot gedeelte van te totale productie van o.a. Fiat en Lancia. Fiat was helaas genoodzaakt, mede door de steeds verdere technologische ontwikkeling van het productieproces voor nieuwe auto’s, de fabriek in 1982 te sluiten.

lingotto_roof
lingotto_roof
fiat2
fiat2
Lingotto_fiat
Lingotto_fiat
_DSC8315
_DSC8315
_DSC8308
_DSC8308

Vandaag is Lingotto een groot winkel-, congres- en hotelcentrum en een ware bezienswaardigheid voor autoliefhebbers. Eigenlijk is alles op het dak uniek. De bijzondere architectuur, de gekleurde glazen koepel waar ooit een restaurant was gehuisvest maar dat vanwege een meer dan pittige huurprijs de deuren moest sluiten en het het Giovanni Agnelli-museum maken het nog meer tot een uitzonderlijke plek.

Het Agnelli-museum, dat door de familie is geschonken aan de bewoners van de stad Turijn, toornt als een soort ‘Starship Enterprise‘ hoog boven het gebouw uit. Wat jammer is dat vlak naast deze unieke lokatie een projectontwikkelaar toestemming heeft gekregen een mini-wolkenkrabber te bouwen. Een sta in de weg die niet past in een historische omgeving en een doorn in het oog is voor de bewoners van Turijn. Je had het gebouw overal kunnen plaatsen maar niet vrijwel naast deze zo bijzondere locatie.

angelli_museum
angelli_museum
dak_lingotto
dak_lingotto

Gasten van het Torino Lingotto Hotel hebben letterlijk mazzel en hebben de mogelijkheid om te gaan joggen op het dak maar voor een autoliefhebber is het een van de plekken die je echt moet bezoeken als je in Turijn bent.

Daar op het dak hadden wij de bijzondere eer om 3 nieuwe Fiat 500X modellen in ontvangst te nemen van Fiat voor onze 9-daagse blogtrip door Italië. Wanneer we door de bochten naar boven rijden krijgen we allen een tinteling om op deze unieke plek zelf naar boven te mogen rijden. De foto’s spreken voor zich en herinneren ons aan een paar onvergetelijke uurtjes genieten op het dak van Lingotto, een ware #mustsee.

fiat4
fiat4
fiat5
fiat5
fiat10
fiat10
fiat7
fiat7
fiat9
fiat9
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.