[113
`

21.08.2018

Geheime ontmoeting met de Opel GTX Experimental


The soul of Opel: deel 3

Het is de omgekeerde wereld. Normaal zie je een conceptcar voor de eerste keer op een grote autoshow waar het doek eraf gaat en de wereld ‘wow’ mag zeggen. Soms overstyled, soms iets wat op iets lijkt in de verre toekomst en maar vrijwel altijd van een zeldzame schoonheid.

In ons project met Opel is echter alles anders en zien wij als eerste hoe de toekomstige conceptauto er uit ziet. De mensen bij Opel beseffen dat ook. Deze nieuwe conceptcar de Opel GT X Experimental is af en nog niet af. De letterlijke ‘road to’ is bijzonder als we in een oude fabriek van Rüsselsheim naar boven rijden en door afgesloten ruimtes rijden. Het voelt alsof we worden ontvoerd naar een locatie die je nooit gaat vinden. Een oude fabriek waar ooit als laatste de Opel Omega stond. Nu een lege hal (zie foto header) met ergens achterin hekken met zwarte doeken want zelfs hier waar niemand kan en mag komen is wat er achter staat nog even geheim tot 22 augustus. Dan gaat om 00:01 uur het doek er definitief vanaf.

Het klinkt misschien allemaal wat spannender dan dat het in werkelijkheid is, maar het is toch een bijzonder moment als je uit een Opel Van stapt en oog in oog komt te staan met de nieuwe conceptcar van Opel, de GT X Experimental. Een in alle opzichten vernieuwende kijk op hoe een compacte SUV er morgen uit kan zien en dat op basis van de Opel GT Concept. Het is de droomauto die we tijdens de eerste designfase hebben getracht te tekenen.

De sketch aan de muur van `mijn` ontwerp van de GTX blijft bijzonder om te zien
De sketch aan de muur van `mijn` ontwerp van de GTX blijft bijzonder om te zien

Opel GT X Experimental

Het is toeval of toch niet, in ieder geval staat hier een compacte SUV die op alle punten vernieuwend is. Het is het ‘wow moment’ waar we naar hebben uitgekeken en waarbij je met wat valse schaamte kijkt naar je ‘eigen’ ontwerp. Dat ‘eigen’ was natuurlijk alleen mogelijk dankzij de talentvolle designers onder leiding van Mark Adams. Het team dat bij Opel verantwoordelijk is voor het uiterlijk, dat wat je ziet en de conceptauto die na de onthulling weer even wereldnieuws is voor alle automotive liefhebbers. Het is ook de auto waar de concurrentie goed naar zal gaan kijken. En waarvan we met z’n allen ons natuurlijk afvragen of deze het dan ook echt gaat worden.

De Opel GT X Experimental, de conceptauto waar we na middernacht alles over zullen vertellen met foto’s en meer. De auto die de norm voor Opel de komende jaren gaat bepalen. Duitse Germanness, uniek in design en met technologie aan boord waar je alleen maar van kunt dromen. Het is de auto die duidelijk maakt dat ondanks de nieuwe Franse moeder het Duitse merk zijn merk identiteit nooit zal weggeven. De lat ligt hoog en zal nooit meer omlaag gaan.

Het is een voorrecht om aan dit hele project van de Opel GT X Experimental te mogen deelnemen. Slechts twaalf mensen, twee handen vol met journalisten en een blogger, de liefde voor auto’s en design hebben ze gemeen, krijgen een inkijk in hoe een studiemodel van een merk tot stand is gekomen. Waar komen de ideeën vandaan, wanneer is iedereen tevreden en zegt Mark Adams ‘Stop, this is our new car’, dit gaat hem worden, nu niets meer aan doen (al is dat een schijnwerkelijkheid). Het is het moment dat de auto wordt afgewerkt voor het grote publiek, de laatste details worden nagelopen en de software wordt geoptimaliseerd. Voorzien van een elektromotor om van show naar show te kunnen gaan gaan.

Germanness

Het proces van binnen is oprecht, spannend, niets wordt aan het toeval overgelaten. Iets wordt alleen bedacht en uitgevoerd als het nut heeft, geen opsmuk of dingen te implementeren omdat het kan. Nee Germanness staat voorop en dat zien we in alles terug. Daarom is de inkijk die we hebben gekregen en die nog een vervolg gaat krijgen zo bijzonder. Een merk gaat leven, de auto die je ziet is meer dan alleen een ontwerp, een designstudie. Het is de werkelijkheid al weet niemand welke DNA van dit model wordt meegenomen in de toekomstige auto’s van Opel. In ons enthousiasme zeggen niet veel meer aan doen. Laat dit hem zijn Opel, de GT X (Experimental) is geboren.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.