25.08.2017

Land Rover doet weer eens van zich spreken, Discovery Sport vs een team Husky’s


We zijn het inmiddels wel een beetje gewend van Land Rover. Onder de noemer Above & Beyond lijkt het niet meer dan normaal om bij alles wat deze vrienden organiseren eerst even te checken of iemand bij hun uiterst coole ideeën deze al eerder heeft bedacht. Bij ‘if not’ (vertaling: als dat niet zo is doen wij het zeker) gaat het licht op groen en gaan ze bij Land Rover helemaal los. Het is een beetje hun imago en wees eerlijk, de x-factor heeft het bijna altijd.

Een sneeuwrace

Want hoe kom je erbij om in het glooiende traject van de Vesileppis-skitunnel in Finland 35 meter onder de grond een sneeuwrace tussen een Land Rover Discovery Sport en een team van zes sledehonden te organiseren. Bij Land Rover vonden ze dit gegeven blijkbaar weer uniek genoeg.

Global warming is een serieus onderwerp aan het worden waardoor inmiddels een groot deel van Noord-Europa zonder sneeuw zit deze zomer. Reden voor Land Rover om het kampioensteam op de middellange afstand: Laura Kääriäinen en haar team van zes sledehonden – die in de aanloop naar de winterkampioenschappen grote behoefte hadden aan sledehondentraining – naar de Vesileppis-skitunnel in Finland te transporteren voor de hoognodige sprinttraining over een besneeuwd parcours. En wat is er dan leuker om maar gelijk een wedstrijd te organiseren voor de prachtige honden tegen een serieuze tegenstander.

Land Rover Discovery Sport vs Laura Ku00e4u00e4riu00e4inen en haar team van zes sledehonden
Land Rover Discovery Sport vs Laura Ku00e4u00e4riu00e4inen en haar team van zes sledehonden

De wedstrijd

Het glooiende traject in de tunnel ligt 35 meter onder de grond. Dankzij de constante temperatuur van -2 graden ligt er ook tijdens de zomer een sneeuwdek van 20 mm in de tunnel. Een prima locatie om de capaciteiten van een Discovery Sport in de sneeuw te testen tegenover de zes sledehonden. De Husky’s en de Land Rover Discovery Sport vertrokken in tegengestelde richting. Toen de honden de eerste helling hadden overwonnen, kwamen ze echt op hun constante topsnelheid van 35 km/uur. Het traject dat de Discovery Sport moest afleggen, was in de eerste ronde geblokkeerd met ijsblokken. Die obstakels moesten tegelijkertijd de veerweg van de wielen en de tractiecontrole op de proef stellen.

Na twee ronden door de skitunnel ontliepen de sledehonden en de Land Rover Discovery Sport elkaar maar weinig. De auto won echter wel met een kleine voorsprong, ondanks dat die ook de ijsobstakels op zijn pad vond. De beelden in onderstaande video spreken zich. Blijf ons verrassen Land Rover met dit soort challenges, we kunnen er geen genoeg van krijgen.

Laura Ku00e4u00e4riu00e4inen
Laura Ku00e4u00e4riu00e4inen
Discovery Sport in action
Discovery Sport in action
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.