31.01.2016

Nissan X-Trail komt met ’s werelds eerste 7-mans bobslee


Met de op de X-Trail geïnspireerde zevenzitter kunnen snelheden worden bereikt van boven de 105 km/uur

De Nissan X-Trail is zeg maar gerust ‘de grote broer’ van Nissan’s succesnummer de Qashqai. Dat grote broer-verhaal kun je letterlijk nemen want de X-Trail is op alle specificaties groter. Dat betekent langer, breder en een stuk hoger. De ruime SUV is stoer, oogt ook echt groot en bied je van binnen letterlijk een zee van ruimte. En hoewel de Nissan X-Trail standaard als 5-persoons SUV wordt geleverd kun je deze ook in een 7-persoons uitvoering aanschaffen.

En met die 7-persoons Nissan X-Trail begint een ander verhaal waarbij de het ontwerp en de technologie van de auto op een standaard bobslee werd getransformeerd met als eindresultaat ’s werelds eerste zevenzitter bobslee. Met de bobslee onderstreep je letterlijk het stoere imago van de X-Trail en al helemaal als je afreist naar de historische Olympische bobbaan in Innsbruck met aan het stuur de Britse Olympische medaillewinnaar Sean Olsson. Dat de zevenzitter bobslee snel was werd direct al duidelijk na de eerste run (zie video).

Nissan X-Trail `s werelds eerste 7-mans bobslee
Nissan X-Trail `s werelds eerste 7-mans bobslee

Bij het ontwerp van de zevenzitter werkte Nissan samen met bobslee-experts uit de traditionele vier-mans bob. Met de op de X-Trail geïnspireerde zevenzitter kunnen snelheden worden bereikt van boven de 105 km/uur en komt er in de bochten zo’n 4,5 G op je lichaam. Hard, krachtig maar nog steeds veilig. En die link wil Nissan natuurlijk graag maken met de X-Trail.

Bij het ontwerp is heel goed gekeken naar de kenmerkende voorkant van de X-Trail, de koplampen en de optie voor een zevenzitter. Net als bij het All Mode 4×4-i systeem van de X-Trail helpt de constructie van de bobslee de bestuurder de controle te laten houden op ijs en sneeuw.

De X-Trail bobslee, een ontwerp van Darryl Scriven, design manager Nissan Design Europe en sport expert Ian Richardson die verantwoordelijk was voor de ‘Olympic aerodynamica morphwerd met de hand gemaakt door bobslee fabrikant Diego Menardi in zijn atelier in Cortina. En laten we eerlijk zijn, de uitkomst mag er wezen. We gaan deze fraai ontworpen bobslee vast en zeker terugzien op aantal allerlei door Nissan georganiseerde evenementen. Nissan’s doel is om met deze bijzondere zevenzitter boblee een link te leggen tussen de frisse ideeën en technologieën van het merk met baanbrekende crossover modellen.

De zevenzitter bobslee werd ontwikkeld met behulp van schetsen en computer-aided design (CAD). De details van de neus van de werden gemaakt om de X-Trail’s V-motion grille terug te laten komen in het definitieve ontwerp. Daarna werd het ontwerp aangevuld met een structurele verlenging van de cabine zodat deze geschikt werd voor zeven passagiers.

Nissan_X-Trail_7-mans_bobslee_2
Nissan_X-Trail_7-mans_bobslee_2
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.