[105
`

20.04.2015

Onderzoek AutoRAI ‘Nederlander is een rebel achter het stuur’


Test AutoRAI ontdekt rijstijl en auto die bij je past, we zijn liever snel, dan sloom en sociaal

Hoe zijn Nederlanders achter het stuur? Rijden we lekker pittig, ontspannen of op de automatische piloot? Om deze en meer vragen over hoe Nederlanders autorijden beleven te beantwoorden, lanceerde de AutoRAI, begin april een online test. Met behulp van de test, die de AutoRAI ontwikkelde in het kader van haar 59e editie met ditmaal als thema ‘Discover your Drive’, kom je erachter welke type rijder jij bent.

De uitslag geeft bovendien inzicht in welke nieuwe automodellen op de AutoRAI het beste matchen met die van de bezoeker. En dus ook welke stands op de beurs een must visit zijn. Uit de test, die in nog geen 2 weken tijd al door ruim 15.000 Nederlanders is ingevuld, blijkt dat het merendeel van de Nederlanders een Joy-rijder is.

Nederlanders liever snel, dan sloom en sociaal

In de afgelopen weken hebben ruim 15.000 Nederlanders tien korte vragen beantwoord om erachter te komen welke type rijder zij zijn. Denk aan vragen over je favoriete bestemming, de muziek die je in de auto luistert, waar je je aan ergert op de weg en met wie je het liefst een ritje maakt. Uit de persoonlijke profielen, die de deelnemers na afronding van de test krijgen, blijkt dat ruim 4.500 Nederlanders (zo’n 30%) in de categorie Joyrijder vallen, gevolgd door IQ-rijder en Succesrijder. Opvallend aan de Joyrijder is dat hij of zij hunkert naar avontuur.

Naast de landgrenzen zijn er ook genoeg andere grenzen die de Joy-rijder graag overschrijdt. Van slome rijders moet de Joy-rijder niets hebben, hij of zij zoekt maar al te graag de maximumsnelheid op. Daarnaast lijkt de Nederlander liever alleen, dan samen te rijden. Uit de resultaten blijkt namelijk ook dat de Social-rijder het minst voorkomt op de weg. Maar 0,2% van de deelnemers kreeg dit als eindresultaat. Hieronder een overzicht van de 12 verschillende type rijders:

1. Normaalrijder
Voor jou geen gekkigheid. Je rijdt het liefste in een auto waarop je altijd kan vertrouwen. Geen felle kleuren of rare vormen. Jij gaat voor mooi, comfortabel en degelijk. Voor jouw huis staat een auto waarop je elke dag kan rekenen. En dat mag best een automaat zijn.

2. Veiligrijder
Waar je ook rijdt, je houdt je aan de regels. Je wordt nooit geflitst. Houdt keurig rechts aan. En bent allergisch voor bumperklevers. Autorijden is voor jou functioneel. Het brengt je van A naar B. Liefst in een leuk, compact, zuinig stadskarretje. Met ruimte voor de boodschappen.

3. Succesrijder
Geef het maar toe. Eigenlijk wil je altijd de beste zijn. Doelbewust en ambitieus ga je recht op je doel af. Bij het stoplicht ben je graag als eerste weg. De linker rijbaan is voor jou. Je auto onderstreept je persoonlijke succes. En blinkt uit in alles. Net als jij. Arrogant? Eerder zelfbewust.

4. Social rijder
Rijden doe jij nooit alleen. Er is altijd wel iemand die bij je instapt. Je credo: samen veilig uit, samen veilig thuis. Mensen om je heen zijn je dierbaarste bezit. Bij een auto kijk je eerst naar ruimte en veiligheid. En iedereen moet lekker comfortabel zitten. Een stationwagen… echt iets voor jou.

5. Mooirijder
Je omringt je elke dag met mooie dingen. Kleding, schoenen, accessoires… alles is op elkaar afgestemd. Dat verlang je ook van je auto. Alles moet kloppen. Perfectie tot in het kleinste detail. Luxe van binnen, stijlvol van buiten. En rijprestaties waar je ’u’ tegen zegt. En daar mag best een prijskaartje aan hangen.

6. Samenrijder
De wereld is je speeltuin. Zomaar afslaan? Je doet het graag. Niets is verrassender dan nieuwe wegen verkennen en nieuwe mensen ontmoeten. Bij voorkeur rij je door gebieden waar je meer natuur dan wegen ziet. In een auto met veel ruimte en goed zicht. Al rijdend de zonsondergang tegemoet. Jij deelt graag de mooie onbetaalbare momenten met de mensen om je heen.

7. Joyrijder
Jouw leven kent maar weinig regels. Je zoekt graag het avontuur op. Grenzen zijn er om te doorbreken. Bij zo’n groots leven hoort een grote auto. Een echte headturner. De maximumsnelheid? Dat is jouw minimumsnelheid. Een autorit met jou vergeet je niet snel.

8. Toekomstrijder
Waar je ook bent, je staat altijd met één been in de toekomst. Op zoek naar ideeën die de wereld verder helpen. Slimme innovaties maken je enthousiast. Je nieuwe auto zou best wel eens elektrisch of hybride kunnen zijn. Of wacht je nog even op de vliegende auto?

9. Controlerijder
Controle is alles voor jou. Je bent iemand die overal snel op anticipeert. Dat verlang je ook van je auto. Innovatieve techniek is een vereiste. Gecombineerd met een look die stijl uitstraalt en jouw persoonlijkheid versterkt. En perfect matcht met je maatpak of designer outfit.

10. Droomrijder
Je hebt altijd plannen. Droomt graag. Waar anderen beren op de weg zien, zie jij kansen. Bij voorkeur in een auto met net zoveel ’magic’ als jij. Elektronische snufjes. Een betoverende look. Pittig rijgedrag. Je laat je graag verrassen. Wel op de weg blijven letten!

11. IQ-rijder
Er hangt een air van intellect om je heen. Je houdt van een goed gesprek op de weg en laat je graag omringen met comfort. Lederen stoelen, fraaie afwerking, perfecte wegligging. De route is belangrijker dan je bestemming. En onmisbaar voor jou: ruimte om te denken. Ook in je auto.

12. YOLO-rijder
Autorijden met jou is een feest. Bij een zonnig type als jij past geen grijze auto. De auto waarin je graag gezien wordt, is zo kleurrijk als je zelf bent. Verrassend anders en vol speelse elementen. Klein en pittig past wel bij jou. You only drive once, nietwaar?

Nederlanders die benieuwd zijn naar hun persoonlijke rijprofiel hebben t/m 26 april nog de tijd om de test te doen en de beurs te bezoeken. De test is te vinden op de website, de Facebook pagina en de app van de AutoRAI.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.