06.04.2014

Rijden met de nieuwe Kia Sportage


Subtiele veranderingen en veel meer rijplezier

Het gaat eigenlijk best goed met Kia. Het Koreaanse automerk verkeert in het linker rijtje om maar eens een populaire voetbalterm te gebruiken. Dit jaar staat het merk zelfs op de derde plaats als het gaat om verkochte aantallen.

Een van de modellen die er zeker uitspringt is al een aantal jaren de Kia Sportage. Deze zoals in vaktermen wordt omschreven ‘SUV in het populaire C-segment’ waar meer van dit soort wagens in worden geclassificeerd, is toe aan een 2.0 versie na de introductie in 2010. Wij maken voor het eerst kennis met deze vernieuwde Kia Sportage in het zuiden van Sicilië. Een schitterend landschap waar we met deze nieuwe Kia Sportage lekker langs de zee en in de bergen kunnen rijden. 

Voordat we gelijk in de rij-eigenschappen duiken en wat meer uitleg willen geven over de rijke uitrusting van de auto eerst maar eens even de vraag “Wat vinden we van de Kia Sportage?”. Eigenlijk een fraaie SUV die al jaren opvalt door het model en de stoere look. Deze Kia wordt gewoon veel genoemd en als je vraagt wat iemand ervan vindt krijg je vaak hetzelfde antwoord. “Mooie bak” met erachteraan, “wel benieuwd hoe die rijdt”. Dat van die mooie bak vind ik ook, de Kia Sportage mag er best wezen. Zeker als hij met een beetje goeie velgen (keuze uit 16, 17 en 18 inch) en iets stevigere banden wordt uitgerust.

Kia_Sportage_voorkant
Kia_Sportage_voorkant
Kia_Sportage_zijkant
Kia_Sportage_zijkant
Kia_Sportage_achterkant
Kia_Sportage_achterkant
Kia_Sportage_dak
Kia_Sportage_dak
Kia_Sportage_Interieur
Kia_Sportage_Interieur

Wij Nederlanders en volgens mij heel West-Europa houden nogal van nietszeggende grijze auto’s. Grijs, donkergrijs, zwart, donkerblauw en noem maar op. Dat is goed voor je restwaarde want kleurtjes zijn gevaarlijk en leveren minder op. Enige outbreak hierop is het nog steeds popi jopi wit (is eigenlijk geen kleur) al weet niemand wat de houdbaarheidsdatum van die ‘kleur’ is. Lang verhaal ter inleiding van het kleurenpalet van de Kia Sportage maar deze auto moet je juist niet in zo’n donkere kleur kopen. Kijk zeker eens naar de kleuren Techno Orange en Space Blue of als je toch op sjiek gaat naar Sand track of Planet Blue. Wie toch ‘op safe’ gaat moet Dark gun metal maar eens overwegen. Kleuren geven deze Kia Sportage iets extra’s wat je bij andere auto’s veel minder hebt.

Kia_sportage_Pegasos_silver
Kia_sportage_Pegasos_silver
Kia_Sportage_Space_Blue
Kia_Sportage_Space_Blue

De 2014 editie van de Kia Sportage heeft uiterlijk niet veel nieuws te melden al zal de kenner het wel zien. Met een geheel nieuwe grille, nieuwe LED-achterlichtbundels en een haaievin dakantenne moet je het zo aan de buitenkant wel doen. Van binnen is de wagen wel forser gelift waarbij het multimedia console op basis van bedieningsgemak en nieuwe zacht aanvoelende materialen de wagen veel meer cachet geven. 

Het dashboard oogt luxueus en is uiterst intuïtief. Uitleg heb je eigenlijk niet nodig. Het 7-inch kleuren touchscreen is van prima kwaliteit en ook het nieuwe premium ‘infinity by Harman’ audiosysteem met een subwoofer en zeven speakers maakt de auto tot een heerlijke plek om je favoriete muziek te beluisteren. Verder is hij uitgerust met een verbeterde USB en iPod connectivity. Vraag is wel of het Kia heeft ontbroken aan lef om de wagen verder te pimpen. Het model oogt nog steeds goed, ook in 2014 en dat zal ze hebben doen besluiten om alle energie te stoppen in de nieuwe uitrusting en heel veel technische verbeteringen.

Kia_Sportage_wit
Kia_Sportage_wit

Voor ons is het niet mogelijk een oordeel te hebben over de verbeteringen t.o.v. het vorige model en kijken en rijden we geheel blanco in deze nieuwe Kia Sportage. Mijn eerste rit begint in de full-option 2.0 liter Diesel met een zestraps automaat die goed is voor184 pk. Hij is wat zuinig afgesteld wat bij nog geen 80 km geeft m’n dashboard al aan dat ik in de zesde versnelling rij. De wagen staat duidelijk in de ‘rustig rijden comfort stand’.

Met het dak open en inmiddels 20 graden is dat heerlijk cruisen door de heuvels van het eiland. Eenmaal als de weg omhoog gaat richting de bergen kies ik er toch voor om zelf te schakelen. Wat hoger in de toeren en met meer gas wordt het rijden veel leuker. De wagen stuurt erg direct wat in de bochten wel prettig voelt. Hij weigert ook als de snelheid omhoog gaat uit te breken en kleeft goed op de weg. De wagen is zoals dat heet ‘stevig geveerd’ wat het bochtengedrag zeker positief beïnvloed. Voor caravanners is dit ook gunstig want de verwachting is dat ook de nieuwe Kia Sportage populair zal zijn in deze groep van automobilisten.

Kia_Sportage_vering
Kia_Sportage_vering

Waarschijnlijk kiezen zij wel voor de veel gunstiger geprijsde 1.7 liter met 115 pk (prijs Business editie handgeschakeld € 30.995). De belachelijke BPM maakt de 2.0 diesel uitvoering in Nederland daarvoor veel te duur (prijs voor een 2.0 CRDi ExecutiveLine met Automaat en 4WD € 49.995). Dat prijsverschil van 20.000 euro is niet te verdedigen.

Wat minder is het geluid van het open dak. Of dit komt door het vliegengaas wat boven het dak uitsteekt weet ik niet maar ruisen doet het wel.

Het interieur is goed afgewerkt en oogt solide. Het nieuwe Supervision instrumentarium met een 4.2 inch LCD-scherm werkt zoals gezegd uiterst intuïtief en zit het gemak in kleine details. Zo zit de cruise-control op het stuur en is het met een plus en min te bedienen. Het sound systeem van (infinity by) Harman met zeven speakers en een subwoofer mag er ook wezen. Op de bochtige wegen aan de zuidkust van Sicilië is met muziek van Zucchero, we zijn uiteindelijk in Italië, uit de boxen het rijden echt een plezier. 

Kia_Sportage_dak
Kia_Sportage_dak
Kia_Sportage_Inside
Kia_Sportage_Inside
Kia_Sportage_Sardinie
Kia_Sportage_Sardinie

Nog even terug naar de vraag “Wat vinden we van ..”. Deze nieuwe Kia Sportage is een moderne auto die in alles opvalt. Hij oogt goed, rijdt prima en is nog eens met een rijke uitrusting gunstig geprijsd. Of je met z’n tweetjes lekker wil toeren of met het gehele gezin er uit, iedereen zal plezier beleven aan deze auto. Kia biedt kopers zeven jaar garantie wat iets zegt over de kwaliteit. Prijzen zijn er vanaf 25.000 euro. Onze aanraders zijn de 1.7 CRDI Business line (115 pk) en de 1.6 GDI Business line (135 pk). Beide wagens zijn handgeschakeld.

De vernieuwde Kia Sportage staat inmiddels bij de dealer. 

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.