14.12.2016

Uber komt (en gaat) met self-driving taxi’s in San Francisco (Video)


Update 22 december: de autonome taxi’s in San Francisco zijn inmiddels van de straat gehaald. Uber wilde namelijk geen vergunning aanvragen omdat er altijd nog een chauffeur in de auto’s aanwezig is.

Uber is vandaag gestart met de eerste autonome taxi’s in San Francisco waarmee ze de eersten zijn die dit proberen in de stad in Californië. Dat is even schakelen voor iedereen. Een taxi zonder chauffeur lijkt immers toch nog een beetje iets uit een film over de toekomst.

Toch is dit vandaag werkelijkheid al zit er voorlopig nog wel iemand achter het stuur om het gewaagde project te starten. De ‘chauffeur’ zit er vooral als extra controle (zie onder) en wellicht ook voor nu om een extra gevoel van veiligheid te geven. Al is die laatste een beetje dubbel want autonoom betekent vooral zelfrijdend (zonder chauffeur). Verstandig is het wel want in dit soort belangrijke pilots mag niets aan toeval worden overgelaten.

San Francisco heeft niet helemaal de primeur want een aantal maanden geleden was Uber al gestart met een test van zelfrijdende taxi’s in Pittsburgh. San Francisco geldt door de complexe infrastructuur met de befaamde heuvels, trams en fietsers als een lastige stad voor autonoom rijden. Toch durft Uber het blijkbaar aan om hier de officiële start te houden van een nieuw tijdperk. Het wachten is nog wel op een reactie van de lokale autoriteiten wat zij van het project gaan vinden. In Californië is het tot op heden verboden om autonoom te rijden (dus zonder chauffeur).

(Bron: Uber/Gartner)

Update: Uber taxi rijdt door rood licht

De eerste problemen met de pilot met zelfrijdende taxi’s in San Francisco heeft al gelijk problemen gegeven. Via een dashboardcamera is te zien hoe de Volvo XC90 SUV van Uber door een rood licht rijdt. Volgens Amerikaanse media zou Uber inmiddels ook een brief hebben ontvangen van de lokale autoriteiten waarin zij wordt verzocht eerst een vergunning aan te vragen voordat zij verder gaan met deze pilot.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.