Nieuw15.11.2016

I-PACE Concept: de elektrische sport-SUV van Jaguar


De Jaguar I-PACE is een van de meest opvallende conceptauto’s van Jaguar ooit! De designers en ingenieurs hebben optimaal gebruik gemaakt van de vrijheid die elektrische aandrijving biedt om de auto geheel nieuwe proporties te geven. Het resultaat mag er wezen!

Nieuwe vormgeving

Deze dynamische proporties zijn alleen mogelijk wanneer je de vormgevingsvoordelen van een elektrische aandrijflijn benut. Dit is de reden dat de I-PACE Concept zo’n vernieuwend uiterlijk heeft. Omdat er geen rekening gehouden hoefde te worden met ruimte voor een verbrandingsmotor en een transmissietunnel hebben de designers de interieurruimte verder naar voren geplaatst. Ook hebben ze de wielbasis verlengt en de overhangen voor en achter ingekort. De carrosserie is daardoor aerodynamischer en gespierder vormgegeven. Extra interieurruimte, meer stabiliteit en een beter zicht op de weg is wat de Jaguar I-PACE biedt.

3-Jaguar-I-PACE
3-Jaguar-I-PACE

Details

  • Touchscreeninterfaces en prettig aanvoelende draaiknoppen met een geribbelde metalen rand weerspiegelen de mix van vooruitstrevende technologie en traditioneel vakmanschap. De draaiknoppen zijn voorzien van een rand die met de grootste precisie is gemaakt van aluminium. De knoppen bevatten een high-definition display om het kiezen van de diverse standen te vergemakkelijken.
  • Laser-geëtste tekst in het hout op het instrumentenpaneel: “Lovingly crafted by Jaguar. Est. Coventry 1935”. De verfijnd weergegeven GPS-coördinaten staan voor de exacte locatie van Jaguars designstudio – de bakermat van de I-PACE Concept.
  • Jaguars kenmerkende ruitpatroon is in de bekleding van de stoelkussens aangebracht via een innovatief laser-snijproces. Hetzelfde motief is te zien op de pedalen en de omlijsting van de middenconsole.
  • Labels met de afdruk van de klauw van een Jaguar zijn ingenaaid in de naad van de stoelbekleding. Een speels accent dat het eigen karakter van het merk accentueert.
  • Ook de speakers van het Meridian-audiosysteem in de portieren hebben hetzelfde ruitmotief.
1-Jaguar-I-PACE
1-Jaguar-I-PACE

De digitale auto

De I-PACE Concept introduceert Jaguars nieuwe ‘intuïtieve cockpit’-design voor het dashboard. Touchscreens, intuïtieve draaischakelaars en multifunctionele knoppen bieden een goede balans van prettige knoppen en interactieve digitale interfaces, zodat de ogen op de weg gericht blijven.

De belangrijkste interface is een 12-inch TFT-touchscreen die in het instrumentenpaneel is geïntegreerd. Een tweede 5,5-inch touchscreen is te bedienen met twee laser-geëtste aluminium draairingen, elk rond een heldere HD-display.

Net als de moderne infotainmentsystemen in Jaguars huidige modellen is ook die in de I-PACE Concept een wifi-hotspot.

5-Jaguar-I-PACE
5-Jaguar-I-PACE

Elektrische aandrijving

De actieradius van de Jaguar I-PACE Concept bedraagt volgens de gecombineerde Europese NEDC-cyclus meer dan 500 km. Met een gemiddelde lengte van de rit naar het werk van 40 tot 50 km zullen de meeste eigenaren slechts een keer per week de batterijen moeten opladen. Opladen is eenvoudig en kan heel snel. Binnen 90 minuten kan de batterij voor 80 procent zijn opgeladen en volledig opladen vergt slechts iets meer dan twee uur bij een laadvermogen van 50 kW gelijkstroom.

6-Jaguar-I-PACE
6-Jaguar-I-PACE
Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Jaguar

Mercedes: de populairste klassieker van Nederland

Oldtimers van Mercedes zijn de favoriete klassieke auto’s onder Nederlanders. Na de modellen van het Duitse merk zijn de klassiekers van Citroën en Volvo het meest in trek. Niet alleen onder Nederlanders is de Mercede...

Oldtimers23.01.2020

Mercedes: de populairste klassieker van Nederland

Dit waren de klassieke autotrends van 2019
Jaguar XE SV verbreekt eigen record

De Jaguar XE SV Project 8 heeft zijn eigen recordtijd verbroken op de Nürburgring-Nordschleife. Het model wist de ronde 2,9 seconden sneller af te leggen dan wat er in 2017 was gepresteerd.

Snelheid30.07.2019

Jaguar XE SV verbreekt eigen record

Graphic Pack om de Jaguar F-TYPE SVR nog meer te personaliseren

Voor de Jaguar F-TYPE SVR is er nu een Graphic Pack beschikbaar. Het is een heel pakket aan extra’s om de 322 km/uur snelle supercar nog verder te personaliseren. Designers Jaguar-designers van Special Vehicle Operati...

Design05.03.2018

Graphic Pack om de Jaguar F-TYPE SVR nog meer te personaliseren

Maakt van je 'Jag' een echte eyecatcher
De Lister Thunder: limited edition racebeest waar je u tegen zegt

Misschien ken je Lister niet, maar het bedrijf heeft al een partnership met Jaguar sinds de jaren '50. Het is een hele tijd stil geweest rondom het merk, maar nu, 30 jaar na de Lister Le Mans en de Lister Storm komen ze...

Snelheid06.02.2018

De Lister Thunder: limited edition racebeest waar je u tegen zegt

The Grand Tour gaat off-piste in nieuwe aflevering tweede seizoen

In de volgende aflevering van The Grand Tour gaan de heren off-piste. Amazon heeft zoals we gewend zijn voorafgaand aan de nieuwe (zesde) aflevering van het tweede seizoen een trailer uitgebracht. Jaaaaaaaags In de z...

Shareables11.01.2018

The Grand Tour gaat off-piste in nieuwe aflevering tweede seizoen

Jaguar gaat een slim stuur maken voor de toekomst van gedeeld rijden

Jaguar komt met een wel heel apart concept voor een stuur: de Sayer. Jaguar gaat er namelijk van uit dat het stuur in de toekomst misschien nog wel het enige is dat van jezelf is als je in een auto stapt. Eigenaarschap i...

Technologie05.09.2017

Jaguar gaat een slim stuur maken voor de toekomst van gedeeld rijden

De XJR575 is de nieuwe topversie van Jaguar

Jaguar heeft de sportieve en luxueuze XJ verder verbeterd en verfijnd. En tevens kondigen ze een nieuwe topversie aan: de XJR575. De XJ is het topmodel van Jaguars modellengamma. Het indrukwekkende, verfijnde model veren...

Nieuw24.07.2017

De XJR575 is de nieuwe topversie van Jaguar

De Jaguar E-Pace: compacte performance SUV met Jaguar-stijl

Na de I-PACE en de F-PACE komt Jaguar met de E-PACE, een nieuwe invulling van wat een SUV kan zijn. De compacte vijfzitter combineert het praktisch gemak van de SUV-klasse met het design en het prestatieniveau dat we van...

Nieuw14.07.2017

De Jaguar E-Pace: compacte performance SUV met Jaguar-stijl