Shareables10.12.2014

​Alles is duurder in de grote stad, ook je autoverzekering


Dat het leven in de grote stad duurder is dan in de provincie of op het platteland wordt over het algemeen wel als een vaststaand gegeven gezien. Maar is dit ook echt waar? Hoe zit het bijvoorbeeld met je autoverzekering? Is dit ook duurder in een van de grote steden? En wat scheelt dit ten opzichte van de premie die je zou betalen als je in een kleiner stadje of in een dorp woont?

Je postcode bepaalt je premie

Om hier achter te komen kun je uiteraard naar een site van een verzekeraar gaan en daar de premie voor een
autoverzekering berekenen. Door met de postcode te variëren krijg je al snel een aardig beeld van de prijsverschillen. Maar om echt een helder beeld te krijgen deden wij navraag bij een van de grootste autoverzekeraars om te vragen hoe het nu precies zit met die verschillen in prijzen.

Autoverzekering in de grote stad gemiddeld 20% duurder

Het vermoeden dat het duurder is in de grote stad blijkt inderdaad waar te zijn. Als je uitgaat van de gemiddelde premie in een klein dorp (< 5.000 inwoners) is de premie in een kleine tot middelgrote stad (5.000 – 100.000 inwoners) ongeveer 5% hoger, in een grote stad (100.000 – 500.000 inwoners) ongeveer 10% hoger en in een stad met meer dan 500.000 inwoners ongeveer 20% hoger.

Het is dus een stuk duurder om je auto te verzekeren in de grote stad. De bovenstaande cijfers gaan bovendien over gemiddelden. Een verzekering in de grote stad kan in sommige extreme gevallen tot wel 2,5 keer zo duur uitpakken als de allergoedkoopste. De reden dat je in de grote stad meer betaalt voor je verzekering ligt in het feit dat je daar meer risico loopt op een ongeluk en dat je ook sneller in aanraking komt met autodiefstal en vandalisme.

Een mooi voorbeeld: Parkeren in Parijs.
Een mooi voorbeeld: Parkeren in Parijs.
Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.