Shareables20.07.2019

​Jeep Gladiator op off-road festival Camp Jeep 2019


Jaarlijks komen meer dan 800 Jeep enthousiastelingen bijeen om hun passie voor 4×4 auto’s van het Amerikaans/Italiaans merk te delen. Camp Jeep 2019 vond plaats in San Martino di Castrozza, in de adembenemende Italiaanse Dolomieten. Naast het evenement voor Jeep fans was het dit jaar ook het moment voor Jeep om de Europese versie van de Gladiator te tonen samen met de Wrangler Rubicon 1941. En ik was er bij.

Voor het eerst heb ik mogen ervaren hoe het voelt om in een Jeep te rijden. Krachtige motoren die je de vrijheid geven om voor hetzelfde gemak even een ander weg kan kiezen dan asfalt. Luxe als je van alle gemakken voorzien wil worden en veiligheid met behulp van de elektronische hulpmiddelen die bij Jeep horen, maar ook omdat een Jeep echt wel wat kan verdragen.

Grand Cherokee Trackhawk

Onze rit begon met de Grand Cherokee Trackhawk, een waar racemonster in de vorm van een SUV. Met 717Pk onder de motorkap gingen we van 0 naar 100 in 3.7 seconden.

Als bestuurder heb je uiteraard alle controle over de auto en het is zeer indrukwekkend om het gaspedaal in te trappen en de kracht van de auto te ervaren. Als passagier kan je hoofd het nauwelijks bevatten, zoveel power als deze auto heeft. De Jeep Renegade, waar we het tweede deel van de etappe in reden, was logischerwijs wat minder krachtig dan de Grand Cherokee Trackhawk maar nog steeds een prima auto om de Dolomieten mee te berijden.

Jeep had aan de voet van de Colverde-Rosetta piste een tijdelijk dorp gebouwd waar met flair een aantal historische Jeeps, waaronder de Jeep Renegade 1, tentoongesteld werden tezamen met de al eerder aangekondigde Wrangler Rubicon 1941 en twee Europese modellen van de Gladiator.

De Grand Cherokee Trackhawk
De Grand Cherokee Trackhawk
Jeep Renegade 1
Jeep Renegade 1

Jeep Wrangler Rubicon 1941

De compacte Jeep Wrangler Rubicon 1941 is ontworpen door FCA lid Mopar en er worden van deze Wrangler Rubicon maar 1941 exemplaren geproduceerd. Maar deze aangename kennismaking met de Jeep Wrangler Rubicon 1941 was slechts het voorprogramma van de avond, de Europese versies van de Jeep Gladiator vormden het hoofdprogramma.

De twee modellen die we tijdens Camp Jeep 2019 te zien kregen zijn de moderne versies van de legendarische Jeep Gladiator die Willys Overland in 1947 als de eerste Jeep pickup presenteerde. De uitvoeringen Overland, een dichte pick-up in zwart, en Sport, wit, open, en met een hoog off-road fun gehalte, werden tijdens Camp Jeep 2019 in de off-road Rubicon uitvoering tentoongesteld.

Helaas konden we de modellen niet in het echte ‘off-road leven’ gebruiken, maar duidelijk werd wel dat deze pick-ups van alle gemakken voorzien zijn.

Jeep Wrangler Rubicon 1941
Jeep Wrangler Rubicon 1941
Jeep Wrangler Rubicon
Jeep Wrangler Rubicon
Jeep Wranglers
Jeep Wranglers

Jeep Gladiator

Een kleine opsomming van de kenmerken van de Jeep Gladiator:

  • Een 3.0 liter EcoDiesel V-6 motor zorgt voor 260 Pk en 600 Nm trekkracht
  • 8 traps automaat.
  • 152 centimeter stalen onder frame
  • Kan door 76 centimeter diep water
  • Er is een Crew cab model en een full open-air model zowel in hard- als soft top.
  • Een camera voorin de motorkap en achterin de laadklep voor extra zicht aan de voor- en achterkant van de auto.
  • Waar de 4×4 fan echt blij van gaat worden zijn de ‘Command-Trac’ en ‘Rock-Trac’ systemen die tezamen met de 32 inch banden voor optimale grip tijdens off-road rijden zorgen.

Het is nog niet duidelijk of de Gladiator wel naar Nederland gaat komen en wat deze dan gaat kosten. Daarbij zullen de landen waar meer bergen aanwezig zijn dan in ons land ook nog tot de tweede helft van 2020 moeten wachten voordat de pickup Jeep in de showroom staat.

Jeep Gladiator
Jeep Gladiator
Jeep Gladiator Rubicon
Jeep Gladiator Rubicon
Jeep Compass Trail Hawk
Jeep Compass Trail Hawk
Jeep Compass Trail Hawk in the woods
Jeep Compass Trail Hawk in the woods

Off-road

Omdat Jeep synoniem staat aan off-road rijden “moesten” we dat ook ervaren. We kregen twee modellen mee om de verschillende off-road parcours rondom San Martino di Castrozza te proberen. De Jeep Compass Trail Hawk, een 4×4 Jeep geschikt voor zowel in het dagelijkse gebruik als in de natuur, en de Jeep Wrangler Rubicon unlimited voor het echte onverharde werk.

Zoals ik aan het begin al schreef was het mijn eerste Jeep 4×4 ervaring en denk dat ik nu ook besmet ben met het virus dat off-road rijden heet!

Of je nu 20 graden horizontaal of verticaal een berg op of af moet, je door mul zand of blubber wilt rijden het maakt allemaal niet uit. Met de Wrangler en de Compass Trail Hawk ervaar je rijden buiten de gebaande paden op een hele andere manier dan met een familie-doorsnee-auto.

Jöran Maaswinkel

Jöran Maaswinkel is cameraman/editor/regisseur en freelance fotograaf. Meestal is hij achter de schermen te vinden om andere beter in de spotlights te krijgen. Zijn passie ligt bij beelden, bewegende of stilstaande zolang ze maar aanspreken. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in nieuwe- en social media.

Verder lezen over Jeep

Jeep goes electric

Ook Jeep kon natuurlijk niet achterblijven in de elektrische golf die momenteel door de autoindustrie gonst. Het ene merk na de andere komt met een geëlektrificeerde versie van een van hun modellen. Jeep brengt de Reneg...

Hybrid31.08.2020

Jeep goes electric

Een echte Jeep: De Renegade

Het is de kleinste auto die je kunt kopen bij Jeep: De Renegade. Toch zijn de specificaties niet het minste. Het mag dan wel de kleinste verkrijgbare Jeep zijn, toch kan de Renegade goed mee in het terrein. Nieuwsgierig?...

Nieuw28.06.2020

Een echte Jeep: De Renegade

De nieuwe Jeep Compass komt 2e helft 2017 naar Nederland

Jeep breidt zijn aanbod mondiaal uit: de nieuwe Compass SUV gaat wereldwijd verkocht worden in meer dan 100 landen. De Jeep wordt geproduceerd met keuze uit 17 verschillende, brandstofefficiënte aandrijflijnen. Naast he...

Nieuw28.12.2016

De nieuwe Jeep Compass komt 2e helft 2017 naar Nederland

Jeep noteert voor de vierde keer op rij wereldwijd verkooprecord

Nog nooit eerder verkocht Jeep zoveel auto's. In 2015 werden er maar liefst 1.237.583 voertuigen verkocht, een stijging van 22% in vergelijking tot het jaar ervoor (1.017.019 voertuigen). In Nederland verkocht Jeep afgel...

Shareables06.01.2016

Jeep noteert voor de vierde keer op rij wereldwijd verkooprecord

Jeep verkocht in zijn 75-jarige historie nog niet eerder zoveel auto's
Jeep klimt tegen een rotswand omhoog

Je hebt snelheidsduivels en liefhebbers van off road-rijden. In de ene groep prefereren ze Lamborghini's, Ferrari's en Porsches. En de andere groep houdt van Jeeps. En daar is een reden voor! Die zie je in onderstaande v...

Shareables15.09.2015

Jeep klimt tegen een rotswand omhoog

Jeep lanceert nieuwe Jeep Wrangler Black Edition II

Jeep presenteert de Wrangler Black Edition II. De auto is met 25 stuks slechts gelimiteerd leverbaar. Ook de verlengde Unlimited-uitvoering van de Wrangler is er als Black Edition II. De Jeep Wrangler Black Edition II is...

Nieuw18.08.2015

Jeep lanceert nieuwe Jeep Wrangler Black Edition II

Jeep Wrangler X Edition: iconisch en origineel

Jeep introduceert een bijzondere versie van de Wrangler: de Jeep Wrangler X Edition . De iconische off-roader diende de afgelopen vier jaar vaker als basis voor meerdere limited editions. Stuk voor stuk onderscheidend...

Nieuw23.02.2015

Jeep Wrangler X Edition: iconisch en origineel

vanaf € 80.230
De populairste viral video’s met auto’s van week 7

Wekelijks op Carrepublic de 5 leukste, meest bekeken en virale video's. Deze zijn altijd aan autonieuws gerelateerd en kunnen ook opvallende autoreclame video's zijn.

Nieuw11.02.2015

De populairste viral video’s met auto’s van week 7