Technologie28.12.2013

En als we het nu eens zonder verkeerslichten deden?


Humanwire deed de test

Soms is makkelijker om een probleem op te lossen als je eens wat afstand kan nemen, als je eens niet moet denken aan een oplossing die een evolutie is van een eerdere oplossing maar gewoon het probleem aan de basis aanpakt. Het lijkt logischer dan het is want wij allemaal vertrekken meestal vanuit een situatie waarbij we een aantal zaken als gegeven beschouwen terwijl dat misschien helemaal niet zo hoeft te zijn.

Dit project van Humanwire is daar een perfect voorbeeld van. Om het verkeersprobleem van de stad Poynton aan te pakken is men een beetje teruggegaan in de tijd. Daarbij is men tot de vaststelling gekomen dat toen er nog geen verkeerslichten waren mensen bij drukkere punten automatisch gingen vertragen. En ze merkten gelijk ook op dat wij vandaag bij verkeerslichten het tegenovergesteld doen, we proberen nog snel mee door het groen te geraken en als dat niet lukt willen toch vooral als eerste weg zijn. Sneller dus in plaats van trager.

Dus bedachten ze dat het misschien niet eens zo dom was om terug te keren naar een (moderne) situatie zonder verkeerslichten en dat hebben ze dus ook gedaan. Met blijkbaar positieve resultaten als gevolg. Eens curieus of anderen hier een voorbeeld aan gaan nemen.

Humanwire Traffic Lights
Humanwire Traffic Lights
Humanwire Traffic Lights
Humanwire Traffic Lights
Humanwire Traffic Lights
Humanwire Traffic Lights
Kris Hoet

Kris Hoet is Hoofdredacteur van Belgian Cowboys, maar in het dagelijkse leven vooral actief als Chief Innovation Officer bij Happiness. Als regelrechte petrolhead is hij mede-bezieler van Car Republic. Andere passies zijn fotografie & mountainbike.