Verwondering23.08.2016

Roekeloos rijden als sport in de Emiraten


Waanzinnige 'sport' Hajwalah populair bij rijke Arabieren

Wil je even kicken? Neem een auto (als het even kan een SUV) en ga de brede Arabische straten op. Zorg dat de camera’s lopen en begin vervolgens zo hard mogelijk te driften, liefst met rokende banden of een ritje op twee wielen tot gevolg. Succes verzekerd, althans zo lang je niet per ongeluk iemand raakt. Dat is Hajwalah (of Hagwala, afhankelijk van hoe je het schrijft), een ‘sport’ die het al jaren goed doet op de wegen in de Arabische Emiraten maar die nu zelfs georganiseerd beoefend wordt.

Nu dat het meeste van dit soort capriolen zich afspeelt op afgesloten terreinen in de avonduren wordt de competitie natuurlijk wel steeds gekker. In deze wedstrijden krijgen coureurs een minuut of drie om zo gek mogelijke stunts uit te halen met hun auto, vaak auto’s met een opgekalefaterde motor die goed op de weg liggen maar iets te hard kunnen gaan, denk een Landcruiser met een Ferarri-motor. Blijkbaar is het ook wenselijk om zoveel mogelijk als een bezopene met je handen te zwaaien om vooral aan te geven hoe weinig de zaak onder controle is.

Als je dit soort competities wilt winnen moet je vooral waanzinnig overkomen: mensen die dingen doen zoals hun banden in de fik zetten en dan op de velgen gaan zitten driften en draaien hebben grote kansen om als winnaar van een avond naar huis te gaan. Verwondingen horen er bij, sterker nog: als je nog nooit in het ziekenhuis hebt gelegen ben je geen echte Hajwalah-coureur.

Het gebeurt wel eens dat straatcultuur de stap maakt naar geaccepteerde sport of in elk geval activiteit, maar de kans dat Hajwalah het groot gaat maken is verdomde klein. Niet in de laatste plaats omdat het nogal wat kost: veel auto’s sneuvelen tijdens de rit en zelfs de hoofdprijs van een competitie is net genoeg om nieuwe banden te kopen. Iets voor rijke klojo’s dus? Het lijkt er alleszins op.

[Afbeelding © irontrybex – Fotolia]

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.