26.04.2021

Auto’s zijn de vergeten sterren bij de Oscaruitreiking


Leuke insteek van Seat

Seat komt met het idee om voortaan bij de uitreiking van de Academy Awards, beter bekend als de Oscars ook wat meer aandacht te geven aan auto’s in de film. Nu ligt de nadruk ieder jaar op bijzondere acteer- en regie-prestaties en daar mag van het merk best wel wat verandering in komen.

Waarom ook niet, ook al zijn er dan genoeg andere categorieën te bedenken. Natuurlijk heeft Seat misschien niet de meest spraakmakende auto’s gehad die bij iedereen gelijk het beeld terugbrengen van de films waarin deze verschenen. Maat dat is niet het punt, auto’s spelen soms een belangrijke rol in de film. Om het even welk merk het is.

James Bond en de DeLorean

Het is ondenkbaar: films als Back to the Future, Batman, Gone in 60 Seconds én de complete James Bond-cyclus zónder auto’s. Zo behoren volgens Catawiki tot de meest populaire modellen in films de Ferrari 250GT California (Ferris Bueller’s Day Off), Herbie (The Love Bug), de Dodge Charger (The Fast and the Furiou), The Kitt (Knight RideR) en de DeLorean DMC-12 (Back to the Future). Vreemd genoeg mis je hier wel de Citroën DS en de Ford Mustang. Want ook deze modellen hebben samen heel wat rollen vertolkt meer 100-en films.

In genoeg andere films waren eveneens modellen van Seat te zien. En dat leidt in ieder geval volgens het automerk tot de volgende alternatieve Oscaruitreiking.

Back to the Future DeLorean Time Machine
Back to the Future DeLorean Time Machine

Cameo’s en sneaky Seat’s

Een cameo is een ‘sneaky’ verschijning in een film. Stan Lee werd er legendarisch mee in de Marvel-films. En een voormalige Amerikaanse president verscheen kort in films als Home Alone en Suddenly Susan. In de niet bestaande Oscar-categorie Beste Cameo zouden onderstaande Seat-optredens genomineerd kunnen zijn voor hun optreden: in The Born Legacy (2012) zag het grote publiek te midden van alle actie een Seat Alhambra. En in Jason Born (2016) pakte een Ibiza de spotlights.

Dat de Seat Ibiza ook een romantisch type is, bleek in Notting Hill (1999), waar hij midden op straat in het centrum van de aandacht stond. In Men in Black: International (2019) liet een Saet Leon pure snelheid zien.

Beste bijrol op vier wielen

Seat-modellen die zijn genomineerd voor de beste bijrol op vier wielen zijn: In Mamma Mia (2008) rijden Pierce Brosnan en Colin Firth in een Seat 124 en 124 D. In Terminator: Dark Fate (2019) gaat het er heftig aan toe: een Ibiza is in deze film betrokken bij een zwaar ongeval. En in de serie Veneno uit 2019 rijden de hoofdpersonen in een Seat Sport Bocanegra.

In veel films zijn auto’s onlosmakelijk verbonden met de hoofdrolspeler(s). In La Muerte de Mikel (1984) reed de hoofdrolspeler vrijwel altijd in een Seat Ronda. In de populaire serie La Casa de Papel (2017-nu) rijdt ‘de professor’ in een Seat Ibiza, inclusief buitenspiegels in verschillende kleuren.

In zijn 37 jarige bestaan heeft de SEAT Ibiza meer dan 500 optredens in films op zijn naam staan, waarmee het merk de fictieve Oscar voor ‘Beste automobiele hoofdrol’ wil claimen

Ursula Andress en haar SEAT 133 op Ibiza

Ook de categorie ‘Auto’s van Bond Girls’ is een niet bestaande. Maar het zou een goed idee kunnen zijn. Al helemaal als je weet dat Ursula Andress, de ‘Bond Girl’ van 007 in Dr. No (1962), in 1974 de eerste SEAT 133 kocht. De wereldberoemde actrice was ambassadrice voor dit model. Ursula Andress reed de SEAT 133 op Ibiza (headerfoto), waar ze destijds woonde.

(c) Beeldmateriaal Seat Nederland

Seat 131
Seat 131
Seat Leon
Seat Leon
Seat Sport Bocanegra
Seat Sport Bocanegra
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.