17.09.2018

Eerste elektrische MAN e-trucks op de weg


Deze week rijden de eerste negen volledig elektrische MAN e-trucks in Oostenrijk op de weg. Het is het startsein voor een omvangrijke praktijktest met deze elektrisch aangedreven e-trucks.

Wat gebeurt in de auto-industrie gebeurt nu ook in de vervoerssector. Daarmee komt er op termijn een einde aan de dieselende vrachtwagens. MAN wil met deze e-trucks een nieuwe duurzame oplossing bieden voor vrachtvervoer en logistiek in drukke steden. Als test gebruikt MAN voertuigen die het meest binnen de distributiesector in stedelijke gebieden worden ingezet.

e-Trucks

Het chassis van de e-trucks van MAN is gebaseerd op TGM vrachtwagens. De elektromotor is centraal in het frame is geplaatst en levert 264 kW op en maximaal 3.100 Nm koppel aan de aangedreven wielen zonder dat de chauffeur hoeft te schakelen. De lithium-ion batterijen bevinden zich onder de cabine, tussen de langsliggers en aan de zijkant van het frame.

In deze 26-tonners zijn in totaal twaalf batterijpakketten geïnstalleerd die zorgen voor een actieradius van maximaal 200 kilometer. Alle testvoertuigen hebben rondom luchtvering, waardoor de trucks op elke laad en los-plek in stedelijke gebieden in hoogte zijn aan te passen en de wissellaadbakken op en af te zetten zijn. Comfort verhogende zaken en voertuigfuncties als de airconditioning en stuur- en luchtcompressor worden eveneens elektrisch aangedreven.

Bij gas los en het afremmen wordt bewegingsenergie omgezet in elektrische energie die terugvloeit naar de batterij. Een display in de cabine informeert de bestuurder over het energieniveau van de batterijen. Uiteraard valt of staat een maximale bruikbaarheid bij een slimme en efficiënte routing van voertuigen,

e-trucks, in de toekomst een vertrouwd beeld in stedelijke omgevingen
e-trucks, in de toekomst een vertrouwd beeld in stedelijke omgevingen

MAN e-Mobility Road Map

De tests die nu in Oostenrijk van start gaan, vormen de basis voor toekomstige elektrische truckprojecten en de massaproductie hiervan. MAN maakt bij de uitrol van hun e-Mobility Roadmap dankbaar gebruik van de bestaande kennis van de Volkswagen Group die vooral is opgedaan met personenauto’s.

p-etgm-eot-etruck-4
p-etgm-eot-etruck-4
p-etgm-eot-etruck-7
p-etgm-eot-etruck-7
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.