21.12.2017

Fiat Tipo S-Design: terug naar de roots in Turijn tijdens Luci d’Artista


Fiat Tipo: robuust, functioneel en met een Italiaans sausje overgoten in Turijn heeft een nieuwe iets meer stoere looks gekregen. De naam van deze uitvoering is de Fiat Tipo S-Design met een uitrustingsniveau wat hem inderdaad wat anders doet ogen.

Tipo S-Design

De Tipo S-Design heeft een aangepaste grille, de omlijsting vsn de mistlampen en spiegelkappen welke alle zijn voorzien van het glanzend zwarte ‘Piano Black’. De achterste zijruiten zijn voorzien van donkergetint privacy glass. En de nieuwe, speciaal voor de S-Design ontworpen 17- en 18-inch velgen moeten deze Fiat Tipo duidelijk wat meer elan geven en misschien daardoor ook wel een jongere doelgroep aanspreken. Hij ziet er wat ons betreft sowieso met deze aanpassingen beter uit dan zijn familieleden zonder het S-Design.

We hebben het al eens eerder geschreven, de Tipo is eigenlijk een beetje onderschat. Misschien omdat het vooral refereert naar het verleden. Maar niets is minder waar, dit is een heel andere auto dan zijn voor die tijd zeker opvallende voorganger. De 2017 Tipo is een rijk uitgeruste auto, ruim en heeft prima rijeigenschappen. In Nederland staat alleen de benzine uitvoering bij de dealer. Misschien had Fiat ook door dat ze hem wat extra moesten pimpen. Dat is in ieder geval gelukt.

Fiat_Tipo_S-Design_ 366
Fiat_Tipo_S-Design_ 366
Fiat_Tipo_S-Design_ 365
Fiat_Tipo_S-Design_ 365
Fiat_Tipo_SDesign_3
Fiat_Tipo_SDesign_3

Naar Turijn, waar het allemaal begon voor Fiat

We ontmoeten de Fiat Tipo S- Design in Turijn – daar waar het verhaal van Fiat ooit is begonnen – bij Lingotto, de befaamde fabriek van Fabbrica Italiana Automobili Torino. Turijn is de stad waar je vrijwel iedere Fiat model van de afgelopen 25 jaar gaat tegenkomen. Het is ook de stad waar tijdens de feestdagen het lichtfestival de Luci d’Artista wordt gehouden. Voor Italianen een bekend fenomeen, net als de deze Fiat Tipo die in Italië een groot verkoopsucces is. In Nederland verschijnt hij inmiddels steeds vaker in het straatbeeld. Dat gaat wellicht nog wat meer positief veranderen met de komst van deze speciale uitvoering die hem net wat extra’s geeft.

Vanbinnen heeft hij eveneens een update gekregen. De stoelen zijn bij de S-Design bekleed met een combinatie van stof (Airtex) en leder. De dubbele stiknaden van de stoelbekleding zijn ook terug te vinden op het stuur en de pookknop. ‘Piano Black’ is toegepast op deurpanelen, middenconsole en dashboard met daarin het instrumentenpaneel in ‘Technical Grey’ welke mooi past bij de nieuwe carrosseriekleur ‘Grigio Metropoli’ (pastel). Die kleur in combinatie met de glanzende zwarte details geven hem duidelijk een andere uitstraling. Hij is er ook in ander kleuren maar deze ‘Grigio’ is duidelijk onze favoriet.

Veel meer moeten we eigenlijk niet vertellen over deze Fiat Tipo S-Design, beter is om hem zelf maar eens te gaan ervaren bij een Fiat dealer, zeker gezien z’n prijs en uitrustingsniveau en natuurlijk de nieuwe looks.

Fiat Tipo S-Design_2.J
Fiat Tipo S-Design_2.J
Luci d’Artista_4
Luci d’Artista_4
Nachtelijk ritje door Turijn tijdens de Luci du2019Artista
Nachtelijk ritje door Turijn tijdens de Luci du2019Artista
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.