28.06.2014

Ford introduceert nieuwe Focus ST op Goodwood Festival of Speed


De meest geavanceerde Focus ST tot nu toe

Vandaag maakt de nieuwe Ford Focus ST zijn wereldwijde debuut tijdens het Goodwood Festival of Speed. Bijzonder is dat in de lange historie van de Focus ST, geintroduceerd in 2002, je voor het eerst kunt kiezen uit een krachtige benzine- of dieselmotor.

Focus ST liefhebbers worden verwend met de meest geavanceerde Focus ST tot nu toe. De nieuwe chassistechnologieën, een gewijzigde ophanging (voorzien van nieuwe voorveren en sportiever afgestelde voor als achter zijn de schokdempers), een vernieuwde stuurinrichting en speciale banden, in samenwerking met Michelin zijn ontwikkeld, moeten er voor zorgen dat de rijervaring nog responsiever, uitgebalanceerder en verfijnder is.

De lage brandstofverbruik en CO2-uitstoot maken de Focus ST TDCi tot de zuinigste en schoonste sportieve Ford ooit. Onder de motorkap ligt een 185pk sterke 2.0‑liter TDCi die acceleert van 0 tot 100 in 8,1 seconden. Volgens opgave van Ford heeft een zeer laag brandstofverbruik van 4,4 l/100 km (CO2-uitstoot van 114 g/km) wat natuurlijk sterk afhankelijk is van je rijgedrag. De wagen smeekt om sportief rijgedrag en dan zal het verbruik wel (aanzienlijk) omhoog gaan.

Sportiever wordt het natuurlijk als je kiest voor de 250pk sterke 2.0-liter EcoBoost benzinemotor met een acceleratie van de teller in 6,5 seconden op 100 km/uur zet. Beide versies zijn voor het eerst uitgerust met Auto-Start-Stop, waarmee het brandstofverbruik van de EcoBoost met 6 procent is verlaagd waarmee het de zuinigste benzineversie van de Focus ST ooit is.

De nieuwe Ford Focus ST heeft net als de recentelijk geïntroduceerde reguliere Focus-modellen een nieuw ontworpen dashboard en de nieuwste technologieën op het gebied van bestuurdersassistentie en het SYNC2-connectiviteitssysteem om mobiele telefoons en audio- en navigatieapparatuur te bedienen. Dit kan zowel met spraak als via een 8″ HD-kleurenaanraakscherm.

Voor het eerst is er dus de keuze voor diezel of benzine bij de Focus ST. De fans van de ST zullen zonder meer wel weer kiezen voor een benzine uitvoering. Toch is voor de kilometervreters onder ons de nieuwe 185pk sterke 2.0 TDCi-motor een goed alternatief, zeker als de sportieve prestaties worden waar gemaakt.

Het toegenomen uitvoervermogen van de Focus ST 2.0-liter TDCi – 23 procent hoger ten opzichte van de 150pk sterke versie – is het resultaat van elektronische kalibratie, een gereviseerd luchtinlaatsysteem en een sportief afgestelde uitlaat.Het lage koppel zorgt voor uitstekende prestaties bij een laag toerental. In de zesde versnelling duurt de acceleratie van 80-120 km/u slechts 9,7 seconden. De Ford Focus ST heeft een top van 217 km/u.

Bij de Ford 2.0-liter EcoBoost-motor gaat het allemaal aanzienlijk sneller. Bij deze uitvoering wortdt het maximumvermogen van 250 pk bereikt bij 5.500 tpm. Deze ST heeft een maximumsnelheid die bij de wagen past van 248 km/u. De beide ST-versies zijn voorzien van een sportief handgeschakelde short-throw zesversnellingsbak.

Styling

De styling van de nieuwe Focus ST is sportiever en stoerder dan die van de vorige generatie. Hij ligt lager op de weg en oogt hierdoor breder. Verder vallen de vorm van de nieuwe motorkap, de smallere koplampen en rechthoekige mistlampen, de laag doorgetrokken zijskirts en diffuserelementen aan weerszijden van de centraal geplaatste uitlaat op. Achter op het dak vind je een achterspoiler voor de aerodynamische eigenschappen. Elke Focus ST is voorzien van dubbele, zeskantige uitlaatpijpen..

Exclusief voor de Focus ST is er een nieuwe donkergrijze exterieurlak, Stealth genaamd. Deep Impact Blue is ook nieuw in het palet dat verder nog bestaat uit de kleuren Tangerine Scream, Frozen White, Panther Black en Race Red.

Cabine in cockpitstijl

Ford heeft voor de Focus de indeling van het interieur intuïtiever en eenvoudiger gemaakt met beduidend minder knoppen in de cabine. De rij met drie extra meters voor turbocompressordruk, olietemperatuur en oliedruk op het instrumentenpaneel behoren bij de ST en zijn gebleven. Een nieuw sportstuur met een in zacht leer verpakte rand, een versnellingspook met glanzend chromen kop, sportstoelen die gezamenlijk door Ford en Recaro zijn ontwikkeld en speciale ST-pedalen maken het voor de ST-rijder kompleet.

Geavanceerde technologieën

Op de nieuwe Focus ST vinden we verder Adaptive Front Lighting met Bi-Xenon HID-koplampen, Cross Traffic Alert wat bestuurders waarschuwt die achteruit rijdend een parkeerplek verlaten als een auto hun pad kruist.

Het Ford Active City Stop is een systeem dat helpt om botsingen te voorkomen en dat werkt tot een snelheid van 50 km/u. Als de Focus ST de rijbaan dreigt te verlaten, leidt Lane Keeping Aid door middel van subtiele stuuringrepen de auto weer terug.

De nieuwe Focus ST is leverbaar vanaf begin 2015. De prijzen en specificaties worden in een later stadium bekend gemaakt. 

New_FordFocusST
New_FordFocusST
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.