22.04.2014

Ford viert 50e vejaardag Mustang met exclusieve 50 Year Limited Edition


Vijftig jaar na de introductie van de Ford Mustang viert Ford deze mijlpaal met de limited edition-versie, de 50 Year Limited Edition Mustang GT. Van deze speciale versie worden in totaal 1964 exemplaren geproduceerd, die deze herfst (helaas alleen) op de Noord-Amerikaanse markt verschijnen.

De 50 Year Limited Edition is gebaseerd op de nieuwe 2015 Mustang GT fastback. Veel keuze heb je als koper je niet. De 50 Year Limited Edition is alleen verkrijgbaar met twee exclusieve lakkleuren en met een handgeschakelde versnellingsbak met zes versnellingen of automatische bak.

Ford Mustang 50 Year Limited Edition 1964-2014<br>
Ford Mustang 50 Year Limited Edition 1964-2014
Ford Mustang 50 Year Limited Edition
Ford Mustang 50 Year Limited Edition
ford_mustang_50_3
ford_mustang_50_3
ford_mustang_50_4
ford_mustang_50_4
Ford_mustang_50_jaar
Ford_mustang_50_jaar

De twee beschikbare kleuren zijn Wimbledon White, zoals de Mustang met serienummer 0001 die in april 1964 werd verkocht aan ene captain Stanley Tucker, en Kona Blue. 

De verchroomde afwerking rondom de basis van de drie delen waaruit het achterlicht is opgebouwd zijn geïnspireerd op het oorspronkelijke designvoorstel van Gale Halderman uit 1962, dat de basis werd voor het productiemodel dat in 1964 zijn opwachting maakte.

De drie afzonderlijke lampen aan weerszijden van dat ontwerp zijn in het productiemodel samengevoegd tot één driedelig lampcluster. Het originele concept is na vijftig jaar echter weer van stal gehaald. De 50 Year Edition Limited Mustang is de enige uitvoering die is voorzien van een replica van het grote logo, met 50 Years als toevoeging aan de letters GT.

Nog een visueel element dat niet wordt aangetroffen op andere Mustangs zijn de latjes bij de zijramen achter.In tegenstelling tot de latjes bij de achterzijramen van de fastback uit 1965 bestaan de nieuwe ramen uit glaslagen die zijn gemaakt volgens een speciaal voor deze auto ontwikkelde techniek. Het resultaat is een eerbetoon aan het origineel dat niet eerder dan 50 jaar later kon worden gemaakt.

Wie achter het stuur plaatsneemt, weet meteen dat dit een heel bijzondere auto is. Het met aluminium afgewerkte dashboard omvat het dubbele instrumentenpaneel en krijgt een axel spin-afwerking die verschilt van de andere nieuwe Mustangs, plus aan de passagierszijde een speciaal 50 Year Edition-logo. Elk logo wordt geëtst in de assemblage-fabriek in Flat Rock waar de Mustang wordt gebouwd.

ford_mustang_50_5
ford_mustang_50_5

Deze unieke Mustang is voorzien van een stuurwiel met leren bekleding met kasjmier stiksel. Het stiksel komt ook terug in de afwerking van het instrumentenpaneel, de schakelpook, de middelste armsteun, de inzetstukken van de portieren en de stoelen. De stoelen zijn uitgevoerd in een exclusieve tweekleurige kasjmier en leren bekleding, met op de rugleuningen het Mustang 50 Year-logo.

De limited edition-modellen zijn uitgerust met exclusieve vloerbekleding met kasjmier stiksels en suède boorden die niet worden gebruikt in andere Mustangs.

De 50 Year Limited Edition is verder voorzien van de vernieuwde 5.0-liter V8-motor die meer dan 420 pk en een koppel van 370 lb/ft levert en is uitgerust met een performance pack met onder andere massieve Brembo-voorremmen en 19″ lichtmetalen wielen met kwalitatief hoogwaardige Pirelli P-Zero zomerbanden.

De 19″ lichtmetalen wielen hebben een uniek Y-vormig spaakdesign dat is geïnspireerd op de verchroomde stalen wielen waarmee de oorspronkelijke Mustang 50 jaar geleden was uitgerust. De voorwielen zijn 9″ breed en voorzien van 255/40R-banden, en de staggered achterwielen zijn 9,5″ breed en voorzien van 275/40R-banden.

Bij elk van de 1964 50 Year Edition Mustangs hoort een unieke handleiding in een leren etui met daarop het 50 Year-logo.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.