23.03.2021

Jeep Compass alleskunner en Forever Young


Mijn wekelijkse hoogtepunt op televisie is te vinden op de zaterdagavond. Het programma ‘Mathijs gaat door’ moet wel zijn bedacht voor muziekliefhebbers. De formule is letterlijk een overdosis van geweldige muziek (dit mede door de altijd aanwezige en werkelijk waanzinnige bigband van Sven Hammond) en met het terugkerende thema ‘Forever Young’. Wat dat met een Jeep Compass heeft te maken lijkt misschien ver gezocht, maar is dat zeker niet.

Jeep viert dit jaar zijn 80ste verjaardag en is daarmee officieel ‘Forever Young’. Want nog steeds is de DNA van het merk onvermoeid aanwezig is bij alles waar een Jeep voor staat. Misschien is het enige puntje van aandacht de naam. Jeep, een icoon, een begrip als het gaat om terreinwagens, in staat om iedere denkbare hindernis te nemen. Maar het merk is inmiddels ook een soortnaam voor letterlijk alle terreinauto’s en SUV’s voorzien van een vierwielaandrijving. En dat wringt een beetje. Misschien is het wel een compliment maar heel eerlijk, je bent pas een Jeep als er Jeep op de neus staat. Net zo goed als dat je 7 neusgaten moet hebben.

Check, this is definitely a Jeep
Check, this is definitely a Jeep

Jeep Forever Young

Die laatste twee zijn onlosmakelijk verbonden aan het merk Jeep, Forever Young dus. Dat terreinwagen imago is een beetje het ‘extra extraatje’ wat je krijgt als een Jeep 4×4 koopt. Het is als optie (of zelfs standaard) aanwezig op alle modellen, en zeker ook op de Jeep Compass, die zich in de buitenlucht goed weet te vermaken. Inmiddels is dat imago een vaste waarde van Jeep, net zo goed als dat een Jeep Compass een uitermate luxe SUV is, geschikt voor alle omstandigheden en misschien wel de ideale gezinsauto met ook nog eens een Urban uitstraling.

Als je Forever Young bent, heb je alles wel zo’n beetje meegemaakt, ben je er nog steeds, en heb je nog immer die eerder genoemde zo belangrijke uitstraling en lijkt het er op dat je alle stormen wel hebt overleefd. Waarom het merk zich niet eerder Forever Young heeft genoemd weet ik eigenlijk niet. Maar het past zo bij deze auto en het merk Jeep.

De nieuwe Jeep Compass PHEV staat model voor de hedendaagse generatie van Jeep. Met veel luxe, ruimte en voorzien van een overdosis aan high-tech en inmiddels ook beschikbaar met een stekker. Een Jeep in 2021 is ook als een hybride SUV verkrijgbaar. En dat is niet omdat het merk de markt wil volgen of vanwege een belastingvoordeel. Want dat laatste is een echt een Nederlands onderwerp.

Het moment waarop je denkt `who cares, Ik heb een Jeep`
Het moment waarop je denkt `who cares, Ik heb een Jeep`
Het is ook een gevoel van vrijheid en rijden in de natuur
Het is ook een gevoel van vrijheid en rijden in de natuur

Jeep Compass Hybrid

Het is een statement, Jeep wil het groenste SUV merk op deze aardbol worden. En als Christian Meunier, de opperbaas van Jeep dit hardop durft te zeggen in het openbaar dan is er echt iets aan de hand. Het jeukt, het wringt, het is wennen voor notoire Jeep bezitters, maar wees gerust. Door die stekker is jouw Jeep, en zeker de Jeep Compass krachtiger als ooit tevoren. De extra hybride aandrijving zorgt voor meer vermogen en rijdt daardoor CO2 vriendelijker is ook nog eens een heel stuk zuiniger.

Door een range van ruim 50 kilometer elektrisch rijden is het daarbij ideale auto voor stedelijke omgevingen (zeker als je aan huis kunt laden). Het is de SUV die alles heeft wat je mag verwachten bij een moderne auto in 2021. Ruim, modern, zuinig en vooral veilig. Wat dat laatste betreft, de Jeep Compass PHEV is uitgerust met de meest geavanceerde ADAS-systemen die op de markt verkrijgbaar zijn: Adaptive Cruise Control, Forward Collision Warning Plus, Lane Departure Warning Plus, Intelligent Speed Assist, Traffic Sign Recognition en Keyless Go.

Software en software

Moderne auto’s hebben tegenwoordig niet alleen een hybride aandrijving maar ook een behoorlijke hoeveelheid software aan boord. Slimme software waarmee je alles kunt regelen, gekoppeld aan soms meerdere apps op je smartphone. Jeep heeft op dit punt een meer dan uitgebreid pakket aan software aan boord. Je kunt er gerust even voor gaan zitten. Zeker als je het opladen en gebruik van het hybride aandrijfsysteem maximaal wil benutten.

De uitleg van de vele schermen is overzichtelijk en vooral intuïtief. Zonder handleiding ga je er echt uitkomen. Uiteindelijk zal deze software alleen maar uitgebreider worden en regel je voortaan je energieverbruik vooraf. Waar wil je elektrisch rijden, wanneer rij je hybride, waar en wanneer ge je laden. Het past bij deze tijd en de Jeep Compass laat je zien hoe je dat regelt.

De Jeep is verder standaard voorzien van een Uconnect-systeem, een 8.4-inch touchscreen, Apple CarPlay, Android Auto, DAB-radio met GPS-navigatie, smartphone-integratie en een overdosis aan Uconnect-services.

Een uitgebreid menu om je eigen voorkeuren te kiezen
Een uitgebreid menu om je eigen voorkeuren te kiezen
Jeep Forever Young
Jeep Forever Young

Jeep Compass, Forever Young met dank aan The Rolling Stones

Dat het merk Jeep na tachtig jaar Forever Young is mag duidelijk zijn. Sterker nog, het is misschien wel het enige merk die dit mag claimen. Maar bij Mathijs (zie eerste alinea) is er ook een geweldige band en is er altijd die muziek. En muziek, is onlosmakelijk verbonden aan Jeep. Zo is iedere Jeep Compass voorzien van een high-end audiosysteem met 9 speakers en een subwoofer die zorgt voor een kristalhelder geluid, dat is mooi.

Maar wie echt de link zoekt tussen Forever Young en Jeep moet terug naar 2017. In dat jaar was Jeep sponsor van de NoFilter tour van de Rolling Stones met de Jeep Compass als special guest ‘On Stage’. En net als Jeep is er echt maar één band in de wereld die zich Forever Young mag nemen, inderdaad de Stones.

En soms moet je gewoon zelf ook maar even kleur bekennen, Forever Young dus..

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.