12.02.2018

Madness: Range Rover Sport bedwingt Heaven’s Gate in China


Bij Range Rover kun je ze moeilijk nog verwijten dat ze volledig mesjokke zijn. Als je denkt dat ga je echt niet doen met een auto noemen ze het bij Range Rover waarschijnlijk een leuk opwarmertje. De lat ligt daar hoog, zeg maar gerust letterlijk hoog want hoe kom je op het idee om de 99 bochten en 999 traptreden aan het einde van de Tianmen Mountain Road naar Heaven’s Gate, een van de spectaculairste bezienswaardigheden van China, met een Range Rover Sport PHEV te beklimmen.

In letterlijke is het natuurlijk madness om met een SUV de torenhoge trap onder een hoek van 45 graden naar boven te rijden maar overduidelijk denken ze daar in Engeland anders over. Wie nog twijfelt over de uitzonderlijke kwaliteiten van de Plug-inhybride (PHEV) van Range Rover kan beter stoppen met lezen.

De challenge met de SUV begon aan de voet van de 11,3 km lange Tianmen Mountain Road, de legendarische bergweg die bekendstaat als ‘Dragon Road’. De standaard uitgevoerde Range Rover Sport P400e werd bestuurd door de Nederlandse Panasonic Jaguar Racing Formula E-coureur Ho-Pin Tung. Om de klim goed uit te voeren werd optimaal gebruik gemaakt van het Terrain Response systeem van de SUV.

26-Range-Rover-Dragon-Challenge
26-Range-Rover-Dragon-Challenge

Met de nieuwe PHEV-aandrijflijn kan de Range Rover Sport P400e met een volgeladen accu een afstand max vijftig kilometer volledig elektrisch en emissievrij rijden. Ho-Pin Tung gebruikte de 85 kW (116 pk) elektromotor echter in combinatie met de 221 kW (300 pk) benzinemotor om het eerste deel zo vlot mogelijk af te leggen.

De ‘Dragon Challenge’ is de nieuwste in een reeks spectaculaire uitdagingen die de Range Rover Sport heeft voltooid. Eerder debuteerde de PHEV-versie in een race tegen Keri-anne Payne, tweevoudig wereldkampioen openwaterzwemmen, en duursporter Ross Edgley in het Britse Devon.

Andere hoogtepunten van de Range Rover Sport zijn de recordtijd waarin het model de Pikes Peak heuvelklim voltooide, de snelste tijd die de auto liet noteren voor een passage door de ‘Empty Quarter’-woestijn én de afdaling van de 2.170 meter hoge skipiste in de Inferno Downhill Challenge in het Zwitserse Mürren.

22-Range-Rover-Dragon-Challenge
22-Range-Rover-Dragon-Challenge
06-Range-Rover-Dragon-Challenge
06-Range-Rover-Dragon-Challenge
05-Range-Rover-Dragon-Challenge
05-Range-Rover-Dragon-Challenge
07-Range-Rover-Dragon-Challenge
07-Range-Rover-Dragon-Challenge
08-Range-Rover-Dragon-Challenge
08-Range-Rover-Dragon-Challenge
03-Range-Rover-Dragon-Challenge
03-Range-Rover-Dragon-Challenge
25-Range-Rover-Dragon-Challenge
25-Range-Rover-Dragon-Challenge
18-Range-Rover-Dragon-Challenge
18-Range-Rover-Dragon-Challenge
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.