[111
`

30.07.2018

MINI Cooper plug-in hybrid begint aan Panamericana-avontuur


De langste duurzaamheidstest met een Mini Cooper SE Countryman ALL4

Drie MINI Cooper SE Countryman ALL4 zijn inmiddels begonnen aan het Panamericana-avontuur. Een duurzaamheidstest gekoppeld aan duurzaam rijplezier over misschien wel een van de meest bijzondere wegen ter wereld. De Panamericana, ook bekend als Pan-American Highway, Ruta Panamericana of Interamericana, afhankelijk van de regio en taal verbindt over een afstand van bijna 25.570 kilometer de Amerikaanse staat Alaska met Tierra del Fuego, de zuidelijkste stad in Argentinië. MINI start een stuk zuidelijker in Dallas (Texas). Vanaf dit punt is het nog ongeveer 17.000 km naar de eindbestemming.

De opzet van MINI is om de allround-kwaliteiten en het lange-afstandrijden van het eerste plug-in hybride model van MINI zichtbaar te maken voor iedere autobezitter. Duurzaam rijplezier klinkt misschien nieuw maar dat is het zeker als je het Panamericana-avontuur gaat rijden. Inmiddels zijn de eerste bemanningen van de drie Mini Cooper SE Countryman ALL4 een week geleden gestart in Dallas.

Deze start voor de avonturiers van de Panamericana viel samen met de 5e etappe van de rally van de Verenigde staten, een oost-west route waar MINI tevens aan deelneemt. Dit konvooi heeft een week langs geselecteerde routes in de VS gereden, waar tegelijkertijd geld werd ingezameld voor de hulporganisatie Feeding America.

Na de start in Dallas rijden de bemanningen van de MINI’s door Noord-, Midden- en Zuid-Amerika tot aan de zuidelijkste punt van het continent: Tierra del Fuego. Inmiddels zijn de drie teams die deelnemen aan de Panamericana-tour al de Mexicaanse grens overgestoken en rijden zij richting Guatemala, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia en Ecuador. Een van de MINI-gerelateerde stops is in San Luis Potosí, de plek waar de productie van de auto volgend jaar van start gaat in een nieuw gebouwde BMW Group-fabriek.

De route passeert daarna Peru en Chili, het punt waar wij ons achter het stuur plaatsen om daarna het traject van ruim 3.500 km tussen Lima (Peru) en Santiago de Chile (Chili) af te leggen. Belangrijkste tussenstops zijn o.a. Nazca (Peru), Arequipa (Peru), Arica (Chili), Antofagasta (Chili), La Serena (Chili). Vanaf Santiago de Chile nemen de laatste teams het over om door te rijden naar Ushuaia in het Argentijnse deel van Tierra del Fuego.

Mini Countryman Panamericana Plug-In Hybrid
Mini Countryman Panamericana Plug-In Hybrid
Tikal - Mexico
Tikal - Mexico
Guatemala
Guatemala
Honduras
Honduras

Aankomst in Tierra del Fuego

De aankomst in ’s werelds meest zuidelijke stad staat gepland op 29 augustus 2018. Over een periode van zes weken hebben de drie MINI Cooper S E Countryman ALL4 dan over wegen van variërende kwaliteit, door fascinerende Latijns-Amerikaanse steden en adembenemende natuurlijke landschappen gereden.

De voertuigen zijn speciaal voorbereid voor deze uitdagende en uiterst avontuurlijke roadtrip: extra koplampen, banden met noodloopeigenschappen en een imperiaal voor het vervoer van een reservewiel en andere materialen. Hiermee zijn ze uitstekend uitgerust om eventuele ontberingen het hoofd te bieden.

Tierra del Fuego : Credits Jason van Dorsten - freeimages.com
Tierra del Fuego : Credits Jason van Dorsten - freeimages.com

MINI’s deelname aan de Panamericana

Met dit spectaculaire evenement wil MINI de voordelen van elektrische aandrijving presenteren in tal van regio’s waar mensen zich slechts geleidelijk bewust worden van de noodzaak van duurzame mobiliteit, ook al wordt de impact van de klimaatverandering bijzonder hard gevoeld. Tegelijkertijd zal de reis op een bijzonder levendige manier de betrouwbaarheid en lange-afstandsmogelijkheden van de plug-in hybride aandrijving, ontwikkeld voor MINI, demonstreren.

MINI Cooper S E Countryman ALL4

De combinatie van een 3-cilinder benzinemotor met een elektrische aandrijving geeft de MINI Cooper S E Countryman ALL4 een systeemvermogen van 165 kW / 224 pk. De lithium-ionbatterij maakt puur elektrisch rijden mogelijk met een bereik van maximaal 40 kilometer.

Dit elektrisch rijden lijkt ideaal voor emissie-vrije mobiliteit in de vele steden langs de 17.000 km lange route. Bovendien zorgt de gecontroleerde interactie tussen de door verbrandingsmotor aangedreven voorwielen met de door de elektromotor aangedreven achterwielen voor een intelligent vierwielaandrijvingsysteem dat de tractie en rijstabiliteit van de MINI Cooper SE Countryman ALL4 langs de Panamericana garandeert. De teams krijgen te maken met normale wegen, onverharde wegen, steile bergpassen en ruig terrein. Condities waarbij het uiterste wordt gevraagd van de rijders en de auto.

De Mini Cooper SE Countryman ALL4 prestaties:

  • Gecombineerd brandstofverbruik: 2,5 – 2,4 l/100 km
  • Gecombineerd stroomverbruik: 13,7 – 13,4 kWh/100 km
  • Gecombineerde CO2-emissies van brandstof: 56 – 55 g/km

De route die wij zullen gaan rijden kun je volgen via de social media-kanalen van Dutchcowboys, Travelvalley en Carrepublic. Verslagen zullen na afloop eveneens te lezen en te zien zijn op bovengenoemde websites.

Photo credits : mini.news

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.