27.10.2014

Nissan rolt NOTE in een gigantische bal (CarZorb) van een berghelling


Downhill in de grootste opblaasbare bal ter wereld

Om de kracht van het Safety Shield te illustreren, liet Nissan een exemplaar van de nieuwe NOTE van een berghelling rollen in de grootste opblaasbare bal ter wereld – de CarZorb. Een dergelijke opblaasbare, dubbelwandige bal wordt ‘zorb’ genoemd en is ooit bedacht in Nieuw-Zeeland, als tijdverdrijf voor thrillseekers. Liefhebbers van spanning en avontuur kunnen in de zorb klimmen en met snelheden tot zo’n 60 km/uur van een heuvel rollen.  Nissan ontwikkelde op basis van de zorb deze ‘CarZorb’, met daarin een echte Nissan NOTE. De kolossale creatie heeft een diameter van 6 meter en een omtrek van meer dan 18 meter. 

Test op militaire basis

Het duurde meer dan twee maanden om de ruim een ton wegende bal te vervaardigen. De CarZorb werd vervolgens getest op een geheime militaire basis in het Verenigd Koninkrijk. De stunt was bedacht om de werking te illustreren van Nissans Safety Shield – een pakket assistentie- en veiligheidssystemen om de Nissan-bestuurder te waarschuwen voor gevaar en te behoeden voor ongelukken. 

Veilig op weg

De Nissan NOTE zit vol innovatieve techniek om het rijden veiliger te maken. Lane Departure Warning, Blind Spot Warning en Moving Object Detection vormen samen het Nissan Safety Shield. Dit pakket veiligheidsvoorzieningen functioneert op basis van de techniek van de 360° Around View Monitor en de beelden die de bijzondere camera aan het systeem doorgeeft. Bekijk hieronder de unieke beelden.

Nissans Safety Shield omvat de volgende drie systemen. 

Blind Spot Warning
Dit systeem – dat voorheen voorbehouden was aan auto’s in het premium-segment – maakt gebruik van een breedbeeldcamera aan de achterzijde, die voertuigen in de dode hoek aan weerszijden van de auto signaleert. Als een voertuig wordt opgemerkt, licht een discreet waarschuwingslampje op in het glas van buitenspiegel.

Lane Departure Warning
Lane Departure Warning geeft de bestuurder een waarschuwing als de auto onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten. Uit onderzoek blijkt dat Lane Departure Warning bijna één op de tien ongevallen bij het wisselen van rijstroken zou kunnen voorkomen. In 78 procent van de (bijna-)ongevallen en onbedoelde rijstrookafwijkingen is onoplettendheid van de bestuurder de oorzaak.

Moving Object Detection
Voortbordurend op de mogelijkheden van de Around View Monitor is deze nieuwe functie een digitale copiloot die de bestuurder waarschuwt bij naderend verkeer tijdens achteruitrijden. De camera is gemonteerd op de achterklep en biedt meer dan 180 graden beeld, dat wordt weergegeven op het 5,8-inchscherm van Nissan Connect.

note_carzorb
note_carzorb
note_carzorb
note_carzorb
note_carzorb_downhill_2
note_carzorb_downhill_2
note
note
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.