[109
`

05.12.2017

Op waterstof aangedreven Hyundai FE Fuel Cell Concept in Nederland


Dit weekend (8 en 9 december) is de op waterstof aangedreven Hyundai FE Fuel Cell Concept te zien. Dat kan op het Energy Island, een duurzaamheid- en innovatiecongres dat op Goeree-Overflakkee wordt gehouden. De Hyundai FE Fuel Cell Concept is de volgende generatie brandstofcelauto’s van Hyundai en wordt volgend jaar na de zomer in Nederland verwacht.

Water als enige uitstoot

Het design van de Hyundai FE Fuel Cell Concept is geïnspireerd op de natuur en water. Water is de enige uitstoot van dit type auto. De opvallende strakke vorm, een achtervleugel en geïntegreerde luchtroosters hebben alles te maken met de aerodynamica.

De letters FE staan voor Future Eco en verwijzen naar nieuwe technologieën die in het studiemodel debuteren. Zoals een luchtbevochtiger die het water dat uit de ‘uitlaat’ komt hergebruikt om een aangenaam luchtklimaat in het interieur te creëren. Daarnaast is er een draagbare accu – opgeladen door de auto zelf – om diverse apparaten mee op te laden. In de kofferbak bevindt zich een geïntegreerde opslag en oplaadstation voor een elektrische scooter.

Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_0
Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_0
Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_2
Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_2
Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_3
Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_3
Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_4
Hyundai-FE-Fuel-Cell-Concept_4

Design en prijs

De Hyundai FE Fuel Cell Concept is een fraai ogende SUV. Hij is in werkelijkheid aanzienlijk groter dan de foto’s doen vermoeden. Van binnen is gekozen voor een premium interieur met een groot en overzichtelijk middenconsole en een al even groot LCD scherm. Opvallende speakers in de deuren, lederen bekleding en veel ruimte voor alle inzittenden maken dit wel tot een ruime SUV. Details zullen we zeker nog in een later stadium gaan publiceren. De prijs is nog niet bekend maar verwacht wordt dat hij tussen de 60 en 65 duizend euro zal gaan kosten. De echte aantrekkelijkheid zal zeker voor leaserijders het lage bijtellingspercentage van 4% zijn.

Actieradius van ruim 600 kilometer

Met een actieradius van 800 kilometer (volgens de vergelijkbare normmeting met elektrische auto’s) maakt de Hyundai FE Fuel Cell Concept wel een statement. In praktijk zal het er op neer gaan komen dat bij normaal gebruik je rond de 600 km zult kunnen gaan rijden. Geen enkele elektrische auto komt hier ook maar bij in de buurt.

Hyundai iX35 vs Hyundai FE Fuel Cell

Vergeleken met de huidige Hyundai ix35 FCEV is de brandstofcel van deze conceptauto 20 procent lichter, 10 procent efficiënter en 30 procent krachtiger, wat direct van invloed is op de actieradius. Daarnaast is de gewichtsverdeling van de FE Fuel Cell concept aanzienlijk verbeterd. Bij de Hyundai iX35 zit er zo’n 1.200 kg op de voorwielen waardoor je wel een iets ander weggedrag gaat ervaren. Dit lijkt bij het nieuwe FE met een heel andere gewichtverhouding te zijn opgelost.

Waterstof en verkrijgbaarheid

Het enige echte probleem voor deze energiezuinige auto’s is nog de verkrijgbaarheid van de brandstof. Op dit moment zijn er slechts 3 tankstations in Nederland te vinden in Helmond, Rhoon en Arnhem. Dat aantal zal de komende jaren fors worden uitgebreid. Waterstof kost ruim 10 euro per kg. Een volle tank is 5,5 kg. Per kg kun je 100 tot 120 km gaan rijden.

Waterstofconvenant

Dat de Hyundai FE Fuel Cell Concept dit weekend te zien is op Energy Island is geen toeval. Hier wordt dit weekend ook het waterstofconvenant ondertekend dat alles te maken heeft met een toekomst waarin waterstof een belangrijke rol moet gaan vervullen in de energietransitie voor woningen, mobiliteit en verduurzaming van grondstoffen in de landbouw en industrie. De provincie Goeree-Overflakkee ia aangemerkt als proeftuin voor onder meer diverse innovatieve ‘groene’ waterstofprojecten.

Het ultieme doel van Hyundai is een volledig emissievrije samenleving. Hiervoor heeft het Zuid-Koreaanse automerk zich tot doel gesteld om het groenste automerk van de wereld te zijn in 2021. Om dit doel te realiseren, heeft Hyundai aangekondigd om vóór 2020 veertien nieuwe eco-vriendelijke voertuigen te introduceren. Het gaat hierbij om vijf hybridemodellen, vier plug-in hybrideauto’s, vier elektrisch aangedreven auto’s en één auto met een brandstofcel. Ook de Hyundai IONIQ Electric, Hybrid en Plug-in Hybrid én de reeds aangekondigde KONA Electric (die na de zomer 2018 in Nederland arriveert) maken deel uit van dit duurzame modellenoffensief.

Het productiemodel van de Hyundai FE Fuel Cell Concept zoals deze dit weekend te zien was
Het productiemodel van de Hyundai FE Fuel Cell Concept zoals deze dit weekend te zien was
Het moderne en fraai ogende interieur
Het moderne en fraai ogende interieur
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.