29.04.2014

Opel Cascada Cabrio met sterallures


Cabrio’s moet je eigenlijk niet in Nederland rijden, of ze moeten het weer aanpassen. Deze en nog wel een paar andere redenen zijn voor Opel genoeg om ons met de nieuwe Opel Cascada kennis te laten maken in Split (Kroatië).

Opel heeft het niet meer zo en wie terug denkt aan de gloriedagen van het merk beseft dat ze inderdaad behoorlijk uit het straatbeeld zijn verdwenen. In die dagen vond je in iedere straat één of meerdere Opel’s. Kadett’s zijn te oud, maar de Astra’s (ooit populairste leaseauto) en Vectra’s waren helemaal populair. Of wat denk je van de Opel Manta en de Opel Tigra.

Vandaag heten populaire Opels, Ampera (plug-in hybride), Insignia en natuurlijk nog steeds de Opel Corsa. 

Opel Cascada Cabrio 2.0 BiTurbo CDTI
Opel Cascada Cabrio 2.0 BiTurbo CDTI
Opel Cascada Cabrio Logo
Opel Cascada Cabrio Logo
Opel Cascada Cabrio 2.0 Softtop
Opel Cascada Cabrio 2.0 Softtop
Opel Cascada achterkant
Opel Cascada achterkant
Opel Cascada lampen
Opel Cascada lampen
Opel Cascada neus
Opel Cascada neus
Opel Cascada kofferdeksel
Opel Cascada kofferdeksel
Opel Cascada Softtop open en dicht
Opel Cascada Softtop open en dicht
Opel Cascada aan zee
Opel Cascada aan zee
Opel Cascada inside look
Opel Cascada inside look

Hier in Split aan de Adriatische Zee worden we verrast door een nieuwkomer, en wat voor een, de Opel Cascada, een bijzonder fraai ogende cabriolet. De Cascada (Spaans voor waterval) is de cabrio versie van de huidige Opel Astra maar wordt duidelijk anders gepositioneerd. Een marketingtruc wordt soms gesuggereerd maar deze Opel verdiend een eigen identiteit en ziet er zeer luxueus uit. Alleen de neus is overduidelijk Opel maar verder staan we voor een mooie cabrio met een stoffen kap (soft-top systeem) zoals het bij echte cabrio’s nu eenmaal hoort.

Op de bochtige wegen langs de kust stuurt de wagen prettig. Normaal cruisen past het beste bij deze versie en goed is te merken dat daar alles is op afgesteld. De vering zal zeker de rustige rijder blij maken. Voor al te sportief gedrag, je heb soms van die momenten, is hij dan net wat minder geschikt maar de lol in deze cabrio is er zeker niet minder om.

Opel Cascada cool pic
Opel Cascada cool pic

Als we de ‘doe-de-kap-even-open-en-dicht-test’ doen zie we dat de soft-top in 17 seconden is verdwenen. Dit kun je tot een snelheid van 50 km/uur blijven doen. Wat aanwezige luidruchtige Russen, die in de haven liggen in hun net iets te dure jachten, steken hun duim omhoog ten teken dat het blijkbaar wel goed zit met deze Cascada. Wie indruk wil maken kan het dak ook op afstand bedienen. Zonder expert te zijn op het gebied van open kappen is de afwerking dik in orde. Alles sluit prachtig aan en dat in slechts een paar tellen. Onze softtop is zwart, deze is ook leverbaar in Malbec-rood en Sweet Mocca wat is te combineren met een een van de 10 carrosseriekleuren.

Opel Cascada cabrio cool look
Opel Cascada cabrio cool look

Opel heeft veel gedaan aan de veiligheid en biedt voldoende nieuwe technologie die je mag verwachten in een moderne auto. Zo heeft de Cascada o.a. een adaptief verlichtingssysteem, een tweede generatie Opel Eye frontcamera die met je meekijkt wat er voor de auto gebeurt (met verbeterde verkeersbord- en rijstrookassistent en vooraanrijdingsassistent), een achteruitkijkcamera en parkeerhulp om het parkeren te vergemakkelijken, dodehoekwaarschuwing en hill assist voor wegrijden op hellingen.

De wagen heeft een behoorlijk stijve passagierskooi en is standaard voorzien van de HiPerStrut-voorwiel-ophanging. Dit systeem scheidt de schokdemperfunctie van de stuurfunctie en biedt hierdoor meer precisie in de bochten. 

Opel Cascada zeezicht
Opel Cascada zeezicht
Opel Cascada dashboard
Opel Cascada dashboard
Opel Cascada stuurwiel
Opel Cascada stuurwiel

De Cascada is 4.70 meter lang en oogt inderdaad als een grote en ruime cabrio. Van binnen is tie dat zeker en niemand op de achterbank zal klagen over beenruimte. Wat dat betreft is dit een cabrio waar moeiteloos met 4 volwassen kunt rijden. De wagen plaatst zich met deze afmetingen naast de Audi A5 cabriolet. De prijs maakt wel het echte verschil en dat zien we van binnen wel terug want daar vindt je nog veel terug van de Astra. 

Het leren dashboard geeft de Cascada wel het extra cachet wat de auto verdiend en ook nodig heeft. Wie de prijzen gaat vergelijken zal concluderen dat je voor een prijs tussen de 35 en 40 duizend euro een mooie, ruime en goed uitgevoerde cabrio krijgt die zeker mensen zal doen verwonderen. 

Opel Cascada Bi-Turbo
Opel Cascada Bi-Turbo

Onze Opel Cascada heeft een 2.0 BiTurbo CDTI motor met 195 pk (400 Nm). De wagen accelereert prima maar soms verwacht je bij zoveel pk’s net een beetje meer. De top van deze cabrio ligt bij 230 km/uur maar voor wie rustig cruist is 1:20 heel goed haalbaar. De wagen is ook leverbaar met een benzine motor met 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo, goed voor 170 pk (280 Nm). Het instapmodel van de Cascada is een 1.4 Turbo met een handgeschakelde zes versnellingsbak met een 120 pk of 140 pk (220 Nm).

Misschien is het een drempel om in het geweld van de andere populaire Duitse automerken toch weer eens de Opel garage binnen te stappen en dan ook nog voor een cabrio. Wij kunnen zeggen dat je na een proefrit daar zo maar heel anders over kunt denken. 

Opel Cascada in Split Kroatië
Opel Cascada in Split Kroatië
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.