10.02.2016

Seat Ateca, de eerste SUV en nieuw hoofdstuk van de Leon-serie


Eerste SUV moet een nieuw tijdperk voor SEAT markeren

Seat brengt voor het eerst een SUV op de markt. De Ateca heeft een onderscheidend design en moet de toekomstige eigenaar veel rijplezier en optimaal gebruiksgemak gaan bieden. Kwaliteit in afwerking en productie en een aantrekkelijke ‘value for money’ moeten de familieband met de andere Seat-modellen onderstrepen.

Wanneer de voorverkoop van de Seat Ateca dit voorjaar start, is de SUV direct in een groot aantal varianten te bestellen. De keuze uit meerdere TSI benzine- en TDI dieselmotoren – alle met turbotechnologie – loopt uiteen van 85 kW/115 pk tot 140 kW/190 pk. De Ateca is verkrijgbaar met voor- of vierwielaandrijving en handgeschakelde of DSG-transmissies met dubbele koppeling.

Het aanbod aan technologische opties loopt uiteen van full-LED koplampen en een brede selectie assistentiesystemen, waaronder de file-assistent en het nieuwe Emergency Assist. Daarnaast is de Seat Ateca verkrijgbaar met de allernieuwste infotainmentsystemen met 8 inch touchscreen en Full Link-connectiviteit. De Ateca biedt keuze uit drie uitrustingsniveaus, waarbij de Ateca Xcellenge het topmodel binnen de reeks is.

In lijn met Seat’s traditie op dit gebied is de naam Ateca afgeleid van een Spaanse plaatsnaam. Het plaatsje Ateca ligt ten westen van Zaragoza, in het hart van het Iberische schiereiland.

Design: 100 procent Seat, 100 procent SUV

De ontwerpers hebben er alles aan gedaan om de Ateca is alles onmiskenbaar een echte Seat te laten zijn. Veel elementen, waaronder de trapeziumvormige grille en de driehoekige lichtelementen zijn bekende trekken van de Leon. Toch is elk detail zorgvuldig gevormd om de auto een geheel eigen identiteit te geven. De voorzijde van de Ateca is daarom 100 procent Seat en tegelijkertijd ook 100 procent SUV.

De sportieve rijprestaties van de Ateca zijn te danken aan een brede selectie van motoren, alle voorzien van turbotechnologie. Qua vermogen lopen ze uiteen van 85 kW/115 pk tot 140 kW/190 pk. Het dieselaanbod begint bij de 1.6 TDI met 85 kW/115 pk. De 2.0 TDI is er naar wens met 110 kW/150 pk of 140 kW/190 pk. Het brandstofverbruik varieert van 4,3 tot 5,0 liter op 100 km, met overeenkomstige CO2-waarden tussen 112 en 131 gram per kilometer. De basis benzinemotor is de 1.0 TSI met 85 kW/115 pk. De 1.4 TSI profiteert van cilinderuitschakeling bij deellast en genereert 110 kW/150 pk. De verbruiks- en emissiewaarden voor deze motoren liggen tussen de 5,3 en 6,2 liter per 100 kilometer en lopen van 123 tot 141 gram.

seatateca06
seatateca06
seatateca13
seatateca13

De Saet Ateca beleeft zijn wereldpremière begin maart tijdens de Internationale Autosalon van Genève.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.