23.04.2020

Soms moet je even zwijgen, Ford komt met een elektrische Mustang Cobra


De eerste fabrieksdragracer met volledig elektrische aandrijving

Eigenlijk moet je deze aankondiging beginnen met “Doe effe normaal joh”, een Mustang Cobra met 1.400 Pony’s, dat slaat helemaal nergens op. Tenzij je een die-hard petrolhead bent. Dan lees je, Mustang dat is altijd al bingo, Cobra je adrenaline verdubbeld zich direct, 1.400 paardenkrachten hierna zwijg je. Too much in één zin. Als autoliefhebber trek je dit niet.

Nu hebben ze bij Ford performance sowieso al een geweldige reputatie maar een elektrische dragracer bouwen, dat is van een ander orde. Je vraagt je direct af wat voor vermogen er wordt losgelaten op deze auto en de bestuurder. Geen opbouwend vermogen als je het gas indrukt maar direct 1.400 Pony’s en een koppel van 1.500 Nm. Of je in leven blijft weet ik niet maar een normaal mens heeft na 1 seconde zijn ogen in z’n achterhoofd. Dit heet performance, dit is puur vermogen en vooral je ballen laten zien. Was getekend Ford Performance. Tot zover mijn eerste reactie en gevoel. Wat hieronder staat zijn de gegevens van Ford. Details die zeker het lezen waard zijn maar pas als de adrenaline is gezakt. Doe effe normaal vrienden van Ford.

Hij doet geen pijn aan de oren en er komt geen druppel brandstof bij kijken, maar hij is ontworpen om het record op de kwartmijl verpletteren met een tijd van rond de 8 seconden en een snelheid van meer dan 275 km/u. Voor het eerst in de geschiedenis introduceert Ford Performance een fabrieksdragracer met volledig elektrische aandrijving: de Mustang Cobra Jet 1400.

Mustang_CJ_1400_01
Mustang_CJ_1400_01
Mustang_CJ_1400_03
Mustang_CJ_1400_03

Prototype Mustang Cobra Jet 1400

Het accu aangedreven prototype Mustang Cobra Jet 1400 is speciaal ontwikkeld en ontworpen om meer dan 1400 pk aan vermogen en bijna 1500 Nm aan direct koppel af te geven. De Cobra Jet demonstreert de mogelijkheden van een elektrische aandrijving in een van de meest veeleisende raceomgevingen.

Ford Mustang Mach-e

Na het debuut van de Ford Mustang Mach-e, de eerste volledig elektrische Mustang – biedt het prototype Mustang Cobra Jet 1400 opnieuw een kans om het erfgoed en het prestatievermogen van Mustang uit te dragen. Tegelijkertijd implementeert het performanceteam de meest geavanceerde technologie uit de toekomstige aandrijvingen van Ford.

Eerbeton aan de Cobra

De Mustang Cobra Jet 1400 is ook een eerbetoon aan de originele Cobra Jet die eind jaren 60 van de vorige eeuw voor het eerst de dragstrip domineerde en nog steeds een belangrijke rol speelt in het Sportsman-dragracen.

Wachten op werelddebuut

Ford Performance zal de Cobra Jet 1400 voor zijn werelddebuut later dit jaar testen op dragrace-evenementen waar fans, media en concurrenten kunnen kennismaken met de raceauto en kunnen zien waartoe hij op het asfalt van de dragstrip in staat is.

Voor die tijd kun je aanstaande zondag, 26 april, een voorproefje krijgen door “Hard Cell” op MotorTrend On Demand te bekijken. Daarin worden elektrische voertuigen gepresenteerd die de grenzen van de innovatie verleggen.

Mustang_CJ_1400_04
Mustang_CJ_1400_04
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.