10.09.2018

Vinfast made in Vietnam, een nieuw automerk is geboren


Na alle bekende automerken uit Japan, Zuid-Korea en inmiddels ook China is het nu tijd voor iets geheel nieuws, namelijk Vinfast. Dat is een nieuw automerk uit Vietnam. Tenminste, dat is wat het bedrijf ons binnenkort gaat laten zien tijdens de Autosalon van Parijs met twee geheel nieuwe auto’s die zijn gebaseerd op de BMW 5-serie sedan en de BMW X5.

Doelstelling van Vinfast is om ergens in 2019 deze beide modellen in productie te gaan nemen in Hai Phong in de buurt van Hanoi. Beide modellen komen van de tekentafel van de het bekende Italiaanse Pininfarina. Als je het goed wilt doen, huur dan maar gelijk een stel topontwerpers om er in ieder geval voor te zorgen dat de ontwerpen gaan aansluiten bij de markt.

Ambitie van hier tot Hanoi

Het lijkt in ieder geval allemaal behoorlijk serieus want naast deze twee auto’s staan er ook nog een elektrische scooter en een elektrische bus op de planning. Dit naast een stadsauto die op basis van een licentie Vauxhall ook in 2019 op de markt moet gaan komen. Het klinkt allemaal behoorlijk ambitieus maar met bijna 100 miljoen inwoners in Vietnam is alleen al de lokale afzetmarkt groot genoeg om serieuze aantallen auto’s te kunnen verkopen. We zien ze hier nog niet zo snel op de markt komen, maar wie weet?

Inmiddels zijn al (ex)topmensen van General Motors ingehuurd en zijn er samenwerkingen met het eerdergenoemde Pininfarina, Bosch en Siemens. Vauxhall en BMW lijken sowieso samenwerkingen te zijn aangegaan. Daar gaan we dus zeker meer van horen.

Vinfast SUV op basis van de BMW X5
Vinfast SUV op basis van de BMW X5
SUV high
SUV high
SUV rear
SUV rear
De Vinfast sedan op basis van de BMW 5-serie
De Vinfast sedan op basis van de BMW 5-serie
Sedan side profile
Sedan side profile
Sedan rear
Sedan rear
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.