26.06.2019

Waarom niet iedere Jeep een Jeep is


Alleen als er Jeep op staat

Het begon eigenlijk als een weddenschap zonder inzet. Afgelopen weken stond er tijdens een persreis in Italië een Jeep Safari op het programma. Een van mijn beste Jeep vrienden riep: “Zullen we wedden dat het geen Jeep-safari is, maar dat er gewoon een Landrover of een Toyota of welke andere vierwiel aangedreven auto er voor je klaar staat?”.

Mijn “Come on mate, het is in Italië hè'”, daar komen ze tegenwoordig vandaan dus die maken die fout niet. Die roepen heus geen Jeep als er een rit met een andere SUV of wat dan ook gepland staat. Hadden we maar gewed riep hij. Nu hij weet dat er inderdaad een rit met een Defender op het programma stond. Geen Jeep dus en dat blijft me verbazen.

Hoe kan het toch zijn dat een episch merk als Jeep dit zo maar kan laten gebeuren. De vergelijking met een ‘Spaatje Rood’ of een Coca-Cola is snel gemaakt net als TomTom. Dat Spaatje Rood is de productnaam voor ieder glas water met bubbels, je vraagt Spa maar of je ook Spa krijgt, is onzeker. Bedrog. Al zullen veel mensen het misschien niet door hebben. Met Coca-Cola ligt dat al genuanceerder. Je kunt niet zomaar een Pepsi neerzetten. De smaak is duidelijk anders, al wordt dat door mensen die helemaal geen Cola drinken stellig ontkent.

Land Rover Defender, typisch gevalletje van gu00e9u00e9n Jeep
Land Rover Defender, typisch gevalletje van gu00e9u00e9n Jeep

Ook TomTom kent het probleem

TomTom lijkt inmiddels de algemene naam te zijn voor een navigatiesysteem. Ook al is deze vooraf ingebouwd in je auto. Vreemd genoeg geldt dat niet voor Google Maps. Blijkbaar omdat het op je smartphone zit.

Maar een Toyota of een Defender uitmaken voor een Jeep is een regelrechte miskleun. Zowel schadelijk voor beide merken als voor Jeep. Fake news, nee een fake waarheid. Eigenlijk zelfs een schande dat het zover is gekomen. Nou kunnen auto’s niet praten dus tegen een Defender roepen dat het een Jeep is levert geen resultaat op.

De eigenaar van de ‘Brit’ zou moeten steigeren: “Hoe durf je mijn favoriete Off-roader schaamteloos uit te maken voor een Jeep?”. Maar dat gebeurt dus niet, net als dat de eigenaar van een Toyota, Mitsubishi of Nissan dat doet. Maakt het dan helemaal niets uit als je 4×4 wordt uitgemaakt voor een Jeep terwijl hij dat niet is. Of zijn die eigenaren van deze auto’s watjes en hadden ze graag een Jeep willen rijden? Een bizarre gedachte maar dat is het ook als je een Toyota uitmaakt voor een Jeep. Stel je voor dat je tegen een BMW-rijder zegt, mooie Audi heb jij.

Jeep Familie
Jeep Familie

Heeft Jeep dan zitten slapen?

Een terechte vraag, want hoe is het zover dan kunnen komen en waarom is het een mondiale leugen? Ergens onderweg in het lange bestaan van Jeep moeten ze hebben gehoord dat klonen, zeg maar 4×4 of off-road vehicles werden aangeduid met Jeep. Jeep, meer Amerikaans kan het bijna niet (ook al is het merk net iets te vaak verhandeld). Stoer, robuust, ruig, ongeschoren, ruw en bruut, met zeven sleuven in de neus en onverwoestbaar. Waarom heeft Jeep zich zo te grazen laten nemen? En dat in een land waarin je een rechtszaak voert als iemand al een glas water omstoot.

Nee schaamteloos je merk laten pikken door vele andere merken die claimen dat ze heel graag een Jeep willen zijn. Terwijl er maar één Jeep op de wereld bestaat. Het zijn dus eigenlijk slaapkoppen geweest die niet bij de les waren toen deze perceptie is ontstaan. En nu in 2019 ga ik op Jeep Safari in een Defender alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Typisch voorbeeld van potentiele kandidaat die geen Jeep is
Typisch voorbeeld van potentiele kandidaat die geen Jeep is

Een Jeep is alleen een Jeep als er Jeep op staat

Laten wij dus maar eens afrekenen met dit gedoe en voor eens en altijd uitleggen dat een Jeep alleen een Jeep is als er Jeep op staat. Alle andere 4×4 voertuigen die zich doen voorkomen alsof zij ook een Jeep zijn, zijn dus fake. Liegbeesten en jaloerse merken die heel graag een Jeep hadden willen zijn. Zoals gezegd moet op je offroad, all-terrain, 4×4, SUV of MPV op de neus van de het voertuig ‘Jeep’ staan. Verder heeft deze neus 7 sleuven, verticaal dus. Alle andere neuzen zijn geen Jeeps en fake. Het klinkt hard maar dat moeten we ook zijn.

Een Jeep kun je herkennen aan grote banden die vaak onder de modder zitten, soms hebben ze een trekhaak en kom je ze in het wild tegen. Dat kan zijn in het bos, in ruige gebieden maar schrik niet, ook gewoon in de stad want de Jeep is ook een familie auto. Ruim met een hoge instap, veel opbergruimte, tegenwoordig ook luxe en met een onovertroffen eigen identiteit. Jeeprijders herken je ook, zij zijn zich bewust van het feit dat ze met een Jeep rijden. Een tikkeltje arrogant misschien maar dat is terecht want een Jeep rijder word je niet, dat ben je. En waag het dus nooit meer om tegen en Jeep rijder te zeggen dat jij ook een Jeep hebt maar dan eentje zonder dat er Jeep op staat.

Jeep`s in het wild, zeven sleuven!
Jeep`s in het wild, zeven sleuven!
Een Jeep is alleen een Jeep als er Jeep op staat
Een Jeep is alleen een Jeep als er Jeep op staat
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.