Shareables26.06.2019

​Een roadtrip door Europa maken met je auto: 5 praktische zaken om te regelen


De auto volgeladen, de route voor je neus en gaan met die banaan! Een roadtrip door Europa is voor velen de ultieme vakantie en de beste manier om even te ontsnappen van de dagelijkse sleur. Maar er zijn wel eerst wat praktische zaken die geregeld moeten worden. We geven je dan ook graag een aantal handige tips zodat jij zo snel mogelijk op weg kan!

1. De autoverzekering

Wat voor route je ook volgt, er zijn een aantal dingen die nu eenmaal geregeld moeten worden. De autoverzekering misschien wel een van de belangrijkste zijnde. Misschien heb je al het geluk een goedkope autoverzekering afgesloten te hebben die je ook tijdens deze trip dekking geeft. Is dit niet het geval of ben je niet zeker over de dekking van je verzekering? Dan kun je altijd besluiten een tijdelijke autoverzekering af te sluiten. De ideale oplossing wanneer jouw huidige autoverzekering niet geldig is in het land waarin je reist.

2. Ongelukken in het buitenland

Een ongeluk kan natuurlijk in ieder land voorkomen; en gelukkig zit er niet zo heel veel verschil met een ongeluk in Nederland of een ander land. Houd er daarentegen wel rekening mee dat jouw autoverzekering alleen geldt in landen die op de groene kaart staan (tenzij je een specifieke tijdelijke autoverzekering afgesloten hebt). Welke landen er bij jouw verzekeraar op de groene kaart staan kun je meestal terugvinden op de website.

3. Je groene kaart

Die groene kaart is niet alleen handig in geval van een ongeluk, maar geldt ook als jouw internationale verzekeringsbewijs. Het toont aan dat jij verzekerd bent en hoewel deze kaart niet verplicht zichtbaar in je auto hoeft te liggen is het wel verstandig om een kopietje mee te nemen. Zo heb je alle telefoonnummers en mogelijkheden binnen handbereik. Neem natuurlijk ook je schadeformulier en eventueel een kopietje van je polis mee.

4. Overige verzekeringen

Naast de autoverzekering zijn ook overige verzekeringen natuurlijk belangrijk; denk bijvoorbeeld aan je zorg- of reisverzekering. Gebeurt er een ongeluk? Dan is het wel fijn om te weten welke kosten er verzekerd zijn. Zo dekt een reisverzekering je (in de meeste gevallen) tegen schade en medische hulp waar je zorgverzekering dit niet doet.

5. Informeer jezelf voldoende

Heb je al een route uitgestippeld staan? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de verschillende wet- en regelgevingen van de landen waar jij je gaat bevinden. In sommige landen werken zaken nu eenmaal net wat anders dan in Nederland. Zo is het bijvoorbeeld wel erg handig om te weten dat er in Ierland, Engeland en Malta aan de linkerkant van de weg gereden wordt.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.