15.02.2015

Zijn Apple’s plannen voor de autosector realistisch?


In de VS hebben slechts zes bedrijven een vergunning om een zelfrijdende auto te testen. Apple niet!

Ook Apple lijkt mogelijk aan de ontwikkeling van een eigen auto te werken. Met het nu nog ‘geheime project’ Titan zou Apple mogelijk de concurrentie willen aangaan met het Amerikaanse bedrijf Tesla, producent van elektrische auto’s. Dat blijkt uit een email die Business Insider van een niet nader geïdentificeerde medewerker van Apple zou hebben ontvangen.

Eerder was al gesuggereerd dat Apple mogelijk aan de ontwikkeling van een zelfrijdende auto bezig was, nadat in Concord in Californië een auto van het bedrijf, uitgerust met camera’s, was opgemerkt. Apple heeft tot nu toe altijd geweigerd commentaar te verstrekken over eventuele plannen voor de bouw van een eigen auto.

Steve Jobs


Uit de email kan worden afgeleid dat Apple werkt aan een technologie die volgens de bron een grote impact zou hebben op de autosector,” schrijft Jonathan O’Callaghan, redacteur wetenschap en technologie van de Britse krant Daily Mail.


Mogelijk zou het bedrijf werken aan een elektrische wagen die de actieradius van de exemplaren van Tesla gevoelig zou overtreffen, maar ook kan niet uitgesloten worden dat Apple streeft naar de ontwikkeling van een zelfrijdende wagen die de concurrentie met Google zou moeten kunnen aangaan.

Men mag niet vergeten dat Mickey Drexler, bestuurslid van Apple, vorig jaar in een interview getuigde dat wijlen Steve Jobs al aan de bouw van een eigen wagen had gedacht.”

Vergunning

De geïdentificeerde auto in de straten van Concord zou mogelijk scans moeten nemen om de ingenieurs van Apple te helpen zelfrijdende software te ontwikkelen. ”
In eerste instantie was gedacht aan technologie die Apple zou toelaten om de concurrentie aan te gaan met het project Street View van Google,” stipt O’Callaghan aan.

Volgens een aantal specialisten is dat echter weinig waarschijnlijk. Onder meer technologie-analist Rob Enderle had daarbij gewezen naar het feit dat de camera’s niet op de omgeving waren gericht, maar de vier hoeken van het voertuig in het vizier hadden, wat zou kunnen wijzen op een zelfrijdende wagen.

O’Callaghan wijst er anderzijds op dat in de Verenigde Staten slechts zes bedrijven een vergunning hebben gekregen om zelfrijdende voertuigen te testen. ”
Apple behoort daar niet bij,” benadrukte hij. “Men mag ook niet vergeten dat Apple Maps tegenover Street View van Google een aantal belangrijke lacunes laat optekenen. Het kan dan ook niet uitgesloten worden dat het bedrijf die achterstand probeert in te halen“.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.