Electric07.05.2020

Skoda ENYAQ de eerste emissievrije auto van het merk


Drie accuversies en vijf vermogensvarianten.

Liefhebbers van het merk hebben even op moeten wachten op de eerste emissievrije Skoda maar hier is hij dan. De Skoda ENYAQ en gelijk de eerste elektrische auto van het merk. Voor Skoda tevens het begin van een nieuw tijdperk. De ruim ogende SUV is 4.64 meter meer lang, 1.87 breed en 1.61 hoog. De ENYAQ heeft een wielbasis van 2.76 en 585 liter bagageruimte. De laaddrempel ligt laag voor een SUV en dat maakt het inladen van grote items nog een stuk eenvoudiger.

De Skoda ENYAQ heeft een actieradius tot 500 km en is vanzelfsprekend uitgerust met een snellaad mogelijkheid. De ENYAQ is ontworpen op het nieuwe MEB-platform van Skoda.

De nieuwe Skoda ENYAQ
De nieuwe Skoda ENYAQ

Twee aandrijflijnen, drie accuveries en vijf vermogensvarianten

De Skoda ENYAQ komt op de markt in meerdere uitvoeringen. De basisversies krijgen achterwielaandrijving. De meest krachtige uitvoeringen hebben een tweede elektrische motor, die de vooras aandrijft met een trekvermogen tot 1.200 kg, goed nieuws voor caravanbezitters. De line-up begint met een 109 kW basisversie met een 55 kWh accu en een range van 340 kilometer. De 132 kW versie met een 62 kWh accu heeft een range van 390 km. De langste range, van 500 kilometer, staat op naam van de 150 kW achterwielaangedreven versie met 82 kWh accu.

De twee versies met vierwielaandrijving leveren respectievelijk 195 kW of 225 kW en zijn voorzien van de 82 kWh accu. Ze hebben allebei een range van maximaal 460 kilometer en de krachtigste variant sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 6,2 seconde wat opmerkelijk snel is in dit segment.

Snelladen kan in 40 minuten tot 80%

De ENYAQ kan op drie verschillende manieren worden geladen. Dat kan thuis met zowel een 230-volt aansluiting (2.3kW) of een 11kW wallbox. Afhankelijk van de grootte van de batterij is hij op deze manier in 6 tot 8 uur op te laden. Met een DC snellader van 125 kW kan de accu naar verwachting in 40 minuten worden geladen van 10% naar 80%.

Skoda ENYAQ design

De ruim uitgevoerde ENYAQ biedt plaats aan het hele gezin plus bagage. Verder is hij uitgevoerd met veel hightech connectiviteit en een modern infotainment systeem. Vanzelfsprekend is de ENYAQ always connected. Het centrale, 13-inch grote display is naar eigen keuze te combineren met een groot head-up display met AR. Skoda past een groot aantal duurzame interieurmaterialen toe en klanten hebben keuze uit meerdere designvarianten.

Skoda iV-familie en elektrische mobiliteit

Skoda werkt hard aan de elektrificatie van het modellengamma en heeft inmiddels al drie leden van de iV-familie geïntroduceerd. Eind 2019 zagen de eerste iV-modellen het levenslicht: de CityGo iV, de elektrische stadsauto en de Superb iV, een plug-in hybrid. In totaal brengt Skoda tot eind 2022 meer dan 10 modellen op de markt die (deels) elektrisch rijden bereikbaar moeten gaan maken voor het grote publiek. Het merk wil zich ontwikkelen van een traditionele autofabrikant naar een aanbieder van Simply Clever mobiliteitsoplossingen en investeert tegen 2021 twee miljard euro in het ontwikkelen van niet alleen elektrische auto’s, maar ook een groot ecosysteem op het gebied van mobiliteit.

Skoda ENYAQ begin 2021 naar Nederland

De marktintroductie van de ENYAQ wordt aangezet met de bouw van 1.895 exclusieve ‘Founder’s Editions’ die speciaal zijn samengesteld om de oprichting van het merk in 1895 te vieren. De serieproductie van de Skoda ENYAQ start eind 2020, begin 2021 komt hij naar verwachting naar Nederland. Prijzen, specificaties en concrete timings worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

skodaenyaqcovereddrive1
skodaenyaqcovereddrive1
skodaenyaqcovereddrive6
skodaenyaqcovereddrive6
skodaenyaqcovereddrive38
skodaenyaqcovereddrive38
Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Skoda

Schetsen onthullen design vernieuwde Škoda KAROQ

Škoda heeft twee schetsen vrijgegeven die vooruitblikken op de vernieuwde KAROQ. De compacte SUV van Škoda, die in 2017 debuteerde, krijgt een stevige design- en technologie-upgrade. Op 30 november aanstaande vindt de digitale wereldpremière van de vernieuwde KAROQ plaats.

Design15.11.2021

Schetsen onthullen design vernieuwde Škoda KAROQ

Škoda Vision E een van de smaakmakers op Move Amsterdam​

Deze week opent de Move Mobility Experience in Amsterdam zijn deuren, en de Škoda Vision E is daar één van de sterren van de show. Deze toch spraakmakende concept car, het boegbeeld van Škoda's visie op elektrisch en...

Verwondering22.10.2019

Škoda Vision E een van de smaakmakers op Move Amsterdam​

De nieuwe elektrische tweewieler van Skoda

Op de autosalon van Genève heeft Skoda het nieuwe paradepaardje onder de elektrische tweewielers aan het grote publiek laten zien. De hightech elektrisch aangedreven tweewieler zorgt voor micromobiliteit in de stad. He...

Nieuw06.03.2019

De nieuwe elektrische tweewieler van Skoda

ŠKODA VisionS voorbode van nieuwe SUV-modellen

Het studiemodel ŠKODA VisionS is een voorbode van een toekomstige SUV boven de Yeti, die in de tweede helft van 2016 voorgesteld zal worden. De VisionS beschikt niet alleen over de nieuwe SUV-designtaal, maar ook over b...

Nieuw01.03.2016

ŠKODA VisionS voorbode van nieuwe SUV-modellen

ŠKODA plugt in op Autosalon van Genève met nieuw studiemodel

ŠKODA zet in op groei met een verdere uitbreiding van het SUV-aanbod. Met de ŠKODA VisionS blikt de Tsjechische autofabrikant alvast vooruit op de mogelijke toekomstige SUV designtaal van ŠKODA. Bovendien herbergt de...

Nieuw19.02.2016

ŠKODA plugt in op Autosalon van Genève met nieuw studiemodel

2015: ŠKODA viert jubileumjaar

ŠKODA viert dit jaar het 120-jarig bedrijfsbestaan en 110 jaar autoproductie. In 1905 presenteerden de grondleggers van ŠKODA hun eerste auto: de Voiturette A. De publicatie van de eerste officiële foto’s op 29 okto...

Shareables23.12.2015

2015: ŠKODA viert jubileumjaar