Hybrid16.04.2015

Nova is ’s werelds eerste modulaire auto


Studenten van de TU/e presenteren auto op AutoRAI 2015

Studenten van Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) presenteren vandaag tijdens de AutoRAI ’s werelds eerste modulaire auto. ‘Nova’ is een elektrische driepersoonsauto met bagageruimte en rijdt volgens berekeningen van de studenten 1 op 800 omgerekend naar het verbruik van een benzineauto.

Nova

Nova is bedacht en gebouwd door het TU/e-studententeam TU/ecomotive met als doel een comfortabele auto te ontwerpen voor iedere gewenste situatie. De auto heeft daarom in meerdere opzichten een modulair karakter. Belangrijkste functie zijn de verwisselbare accu’s in de auto. Door het gebruik van een of meerdere accu’s kan de bestuurder de range van de auto afstemmen op het doel van de autorit. Dankzij het gewicht van slechts 300 kilogram, in combinatie met de meest ‘zuinige’ uitvoering van deze wisselbare opties heeft de auto een topsnelheid van 90 km/uur en dus een verbruik van 1 op 800, omgerekend naar een benzinemotor.

Gebruiker

Een andere opvallende eigenschap van Nova is dat de auto een driezitter is, waarin de bestuurder alléén voorin zit, in het midden van het dashboard. User-centricity (‘de gebruiker centraal’) komt hiermee volgens Steven Nelemans, teammanager van TU/ecomotive mooi tot uitdrukking: “De bestuurder vormt letterlijk het middelpunt”. Dankzij de wisselbare buitenpanelen is de auto ook nog eens naar smaak aan te passen voor de gebruiker.

AutoRAI

Nova is vanaf vandaag te zien in het Innovatie Lab (hal 3) tijdens de AutoRAI 2015. Vanaf 11 mei maakt het team een tour door Nederland op de openbare weg, waarbij men sponsoren en diverse locaties bezoekt.

[Foto via René van der Hulst.]

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.