Nieuw04.06.2020

​Je auto verzekeren tegen schade en ongevallen: gebruik een stappenplan


Als je een auto op je naam hebt staan, dan moet het voertuig verzekerd zijn. Een autoverzekering met basisdekking, ofwel een WA-dekking (wettelijke aansprakelijkheid), is verplicht. Maar je kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking – en daarmee extra bescherming bij schade. Doen de kleine lettertjes je duizelen? Geen nood. Hieronder leggen we de verschillende dekkingen helder uit en helpen je op weg met een passende autoverzekering afsluiten.

De beste dekking voor jou

Er zijn drie soorten autoverzekering die alledrie een andere dekking bieden: WA, WA+ en Allrisk. Aan de hand van de dagwaarde en de leeftijd van je auto kun je bepalen welke dekking de beste keus is. Gebruik het onderstaande stappenplan om te zorgen dat je auto de juiste verzekering heeft.

9 jaar of ouder: WA

Zonder een WA-verzekering mag je de weg niet op. Deze verzekering biedt een basisdekking: in ruil voor een voordelige premie ben je verzekerd tegen de schade die je veroorzaakt aan anderen en andermans spullen.

Omdat je te maken hebt met een basisdekking wordt ruitschade, schade bij diefstal of brand, en schade na aanrijding met loslopende dieren niet gedekt. Ook schade aan je eigen auto (door een aanrijding, bijvoorbeeld) wordt niet vergoed als je een WA-verzekering hebt.

Een WA-verzekering wordt veelal afgesloten voor oudere auto’s van minstens 9 jaar. In andere gevallen is het misschien verstandiger om een uitgebreidere dekking te kiezen. Als de dagwaarde van je auto nog behoorlijk hoog ligt, bijvoorbeeld.

Andere gevallen waarin je beter kunt kiezen voor WA+ of Allrisk:

  • Als je minder financieel risico wil lopen.
  • Als je auto onmisbaar voor je is.
  • Als je een forse schadepost niet zelf kan betalen.

6-9 jaar oud: WA+

Voor een betaalbare premie kun je over een uitgebreidere WA+verzekering beschikken. Naast de basisdekking, ben je hiermee ook verzekerd tegen schade bij diefstal of brand, ruitschade, en schade na aanrijding met loslopende dieren. Een WA+-verzekering wordt vaak afgesloten voor auto’s die 6 tot 9 jaar oud zijn.

0-6 jaar oud: Allrisk

Als je auto nog vrij nieuw is en/of een hoge dagwaarde heeft, wil je deze natuurlijk optimaal verzekeren met de meest uitgebreide dekking: een allrisk-verzekering. Deze verzekering dekt de meeste soorten schade die je veroorzaakt. Daarnaast is dit de enige dekking die ook de schade aan je eigen auto dekt, zelfs als het je eigen schuld is. Denk aan: een paaltje aantikken tijdens het inparkeren. Of schade door een aanrijding.

Allrisk is een passende keuze voor auto’s van maximaal 6 jaar oud. Wil je een lagere verzekeringspremie betalen maar over dezelfde optimale dekking beschikken? Dan kun je bijvoorbeeld je eigen risico verhogen.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.