Nieuw12.02.2016

Stoere nieuwe Ford Ranger nog inventiever en robuuster


De nieuwe Ford Ranger maakt zijn Europese debuut op de Autosalon van Frankfurt. Deze nieuwe pickup, die vanaf eind 2015 leverbaar is, heeft een opvallend design, is uitgerust met ultramoderne technologieën en heeft een lager brandstofverbruik. Vorig jaar is de Ford Ranger de concurrentie gepasseerd en is hij de bestverkochte pick-up in Europa geworden en heeft het model concurrenten als de Toyota Hillux achter zich gelaten.

FordRanger2016_IAA_Ranger-Wildtrak_010
FordRanger2016_IAA_Ranger-Wildtrak_010

De nieuwe Ranger is een stuk zuiniger en beschikt over een reeks aandrijvingen die worden ondersteund door Auto-Start-Stop-technologie, nieuwe overbrengingsverhoudingen en, voor het eerst, elektronische stuurbekrachtiging. Deze nieuwe voorzieningen maken dat het brandstofverbruik wel 17 procent lager ligt.

Tot het verbeterde assortiment dieselmotoren behoren de 160 pk-variant van de nieuwste 2.2-liter Ford TDCi-motor en een krachtige 200 pk 3.2-liter TDCi-vijfcilindermotor. De zesversnellingstransmissies zijn leverbaar in handgeschakelde of automatische versies.

Het brandstofverbruik ligt voor alle nieuwe Ranger-versies beduidend lager. Voor de 160 pk-versie zijn de cijfers uitzonderlijk: 6,5 l/100 km en een CO2-uitstoot van 171 g/km. Voor het vorige model was dit 7,8 l/100 km en 206 g/km aan CO2 -uitstoot. Dit resulteert in lagere exploitatiekosten.

FordRanger2016_Wildtrak_67
FordRanger2016_Wildtrak_67

Geavanceerde technologieën voor connectiviteit en bestuurdersassistentie

De nieuwe Ranger biedt de bestuurder een groot aantal technologieën om te communiceren en de controle over de auto te bewaren, zoals het bij Ford bekende SYNC 2, een spraakgestuurd connectiviteitssysteem dat is uitgerust met een 8″-touchscreen.

Verder vind je in de Ford Ranger een aantal assistentie-technologieën voor meer comfort en gebruiksgemak. Zo beschikt de bestuurder onder andere over Lane Keeping Alert en Lane Keeping Aid, Adaptive Cruise Control met Forward Alert, Traffic Sign Recognition, Park Assist voor en achter, achteruitrijcamera, en een standaard Electronic Stability Control-systeem. Met dit systeem wordt het risico op over de kop slaan beperkt en wordt voorkomen dat een eventueel aangekoppelde aanhanger gaat slingeren.

Overige beschikbare technologieën zijn onder meer:

  • Hill Launch Assist, dat de bestuurder helpt om onder een hellingshoek vanuit stilstand in de eerste versnelling of in de achteruit weg te rijden;
  • Hill Descent Control, dat gebruikmaakt van het tractieregelsysteem om met een constante snelheid een steile helling af te rijden;
  • Adaptive Load Control, dat op basis van de voertuigbelasting het Electronic Stability Control-systeem aanpast;
  • Emergency Brake Assistance, dat door middel van extra druk voor meer remkracht zorgt wanneer de bestuurder in een noodsituatie snel remt.
FordRanger2016_Wildtrak_61
FordRanger2016_Wildtrak_61

Inzetbaarheid en verfijning

De Ranger heeft twee carrosserievarianten: de Super cab met extra aan de achterkant scharnierende portieren die toegang bieden tot een tweede stoelrij en een vierdeurs Double Cab. Elke carrosserievariant beschikt over de bekende laadbak met een royaal laadvolume.

De Ranger is ontworpen om zich in het meest extreme terrein te kunnen begeven. Zijn doorwaaddiepte van 800 mm en de 230 mm bodemvrijheid komen hierbij zeker van pas. Dankzij een hellingshoek van 28 graden en een afloophoek van 25 graden, hoef je als bestuurder hierdoor niet terug te deinzen als het allemaal een beetje steiler begint te worden.

Een elektronisch gestuurde tussenbak zorgt ervoor dat er tijdens het rijden met een druk op de knop op de middenconsole kan worden geschakeld van 4×2 naar 4×4 met hoge overbrenging. Voor koppel bij lage snelheden of extra remkracht bij het hellingafwaarts rijden kan de bestuurder ook vierwielaandrijving met lage overbrenging inschakelen. Een elektronisch differentieelslot voor de achteras verbetert de grip in zware omstandigheden. Deze punten voor off-road omstandigheden gaan gepaard met een maximaal toelaatbaar aanhangergewicht van 3.500 kg en een extra hoog laadvermogen van 1.254 kg.

De rijervaring wordt nog verder verbeterd door elektronische stuurbekrachtiging (EPAS: Electric Power Assisted Steering) dat voor precies, natuurlijk stuurgedrag zorgt. EPAS zorgt voor lichter sturen als er bij lage snelheid moet worden gemanoeuvreerd, zoals bij parkeren. Bij hogere snelheid zorgt het systeem voor precisie, waarbij assistentie wordt verleend op basis van snelheid, stuurhoek, de krachten die van invloed zijn bij het maken van een bocht en bij acceleratie/deceleratie. In tegenstelling tot een traditioneel stuurbekrachtigingssysteem, wordt in EPAS geen gebruikgemaakt van een stuurbekrachtigingspomp. Hierdoor is de auto stiller en ligt het brandstofverbruik ongeveer 3 procent lager.

FordRanger2016_Wildtrak_62
FordRanger2016_Wildtrak_62

Maximaal veilig

De nieuwe Ford Ranger Double Cab behoudt als de enige in zijn segmentde maximumscore van 5 sterren die in 2012 zijn uitgereikt door Euro NCAP.

FordRanger2016_IAA_RangerWildtrak_Dashboard_01
FordRanger2016_IAA_RangerWildtrak_Dashboard_01
FordRanger2016-XLT_16
FordRanger2016-XLT_16
Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Ford

5 auto’s die zeer geschikt zijn als tweedehands bedrijfswagen

In economisch onzekere tijd denk je er waarschijnlijk wel twee keer over voordat je kiest voor een nieuwe auto. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet, want je kunt ook prima kiezen voor een tweedehands auto, ook als het gaat om een bedrijfswagen voor je ZZP’ers bestaan.

Algemeen18.11.2022

5 auto’s die zeer geschikt zijn als tweedehands bedrijfswagen

Ford rolt BlueCruise voor zelfrijdende auto’s geleidelijk uit in de VS

Ford heeft bekendgemaakt dat de autofabrikant haar systeem voor zelfrijdende voertuigen, of advanced driver assist system (ADAS), BlueCruise genaamd, de komende maanden in de VS gaat uitrollen. Via een software update zu...

Technologie15.04.2021

Ford rolt BlueCruise voor zelfrijdende auto’s geleidelijk uit in de VS

Het eerst naar de Mustang Mach-E en F-150 pickup
Ford Mustang Mach-E laat zien waartoe elektrische auto’s in staat zijn

Ford weet ons iedere keer weer te verrassen met bijzondere content. Van een virtuele Fordzilla P1 tot aan 'Lane assist in bed' waardoor je altijd aan je eigen kant van het blijft. Nu het aftellen is naar de de werkelijke...

Electric05.03.2021

Ford Mustang Mach-E laat zien waartoe elektrische auto’s in staat zijn

Boeiende video serie met de meest bizarre uitdagingen
Ford introduceert de PickUp&Clean service

Het coronavirus (COVID-19) houdt heel Nederland en daarbuiten volledig in zijn greep. Waar dingen voorheen vanzelfsprekend waren, zijn er nu veel maatregelen getroffen om de besmettingen met het COVID-19 zoveel mogelijk...

Technologie24.03.2020

Ford introduceert de PickUp&Clean service

Amerika’s bestverkochte SUV komt naar Nederland: Ford Explorer Plug-In Hybrid

In Amerika staat de Ford Explorer sinds zijn introductie in 1991 bovenaan de lijstjes van best verkochte SUV's. Het is daar dan ook een van de meest herkenbare voertuigen in het Amerikaanse straatbeeld. Maar vanaf dit j...

Hybrid10.01.2020

Amerika’s bestverkochte SUV komt naar Nederland: Ford Explorer Plug-In Hybrid

Ford Performance – M Sport experience bij Dovenby Hall

Ford Performance - M Sport Ford Performance staat in voor de sportievere auto’s in het gamma van Ford, van de Fiesta ST tot de exclusieve GT supercar. En alles daartussen waaronder de Mustang en de Ranger Raptor om er...

Shareables03.10.2019

Ford Performance – M Sport experience bij Dovenby Hall

Rijden met de Fiesta ST, GT supercar, Bullit Mustang en de Ranger Raptor
Nooit meer voor rood staan? Ford test tech die het mogelijk maakt

Ford is bezig om technologie te ontwikkelen die er voor zou kunnen zorgen dat je nooit meer voor een verkeerslicht hoeft te staan. Ford doet dat in Zuid-Engeland en wordt gesponsord door de Britse overheid. Het is gebase...

Technologie14.10.2018

Nooit meer voor rood staan? Ford test tech die het mogelijk maakt

Vehicle-to-vehicle technology
De Ford Ranger Raptor komt nu ook naar Europa

Ford heeft bekendgemaakt de nieuwe Ranger Raptor naar Europa te halen. Het is de stoerste en krachtigste versie van Europa’s populairste pick-up. De aankondiging werd gedaan op Gamescom, het grootste game-event van Eur...

Shareables21.08.2018

De Ford Ranger Raptor komt nu ook naar Europa

pick-up maakt zichzelf bekend op Gamescom