Nieuw29.01.2015

Zelfrijdende auto eind 2015 in Nederland de weg op


In Gelderland moet men eind 2015 niet raar opkijken als er een auto zonder stuur en chauffeur de weg op komt rijden. De universiteit van Wageningen heeft samen met de provincie Gelderland, TU Delft, TNO en innovatieplatform Connekt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een zelfrijdende auto.

schermafbeelding-2015-01-28-om-10-44-12
schermafbeelding-2015-01-28-om-10-44-12

Afgelopen week keurde de ministerraad het testen van zelfrijdende auto’s goed. Zo start in februari dit jaar in Rotterdam ook een proef met zelfrijdende vrachtauto’s. Het verschil met de auto is dat er bij de vrachtwagen wel een stuur en chauffeur aanwezig is die in kan grijpen.

Gelderland heeft een primeur te pakken met hun 8 persoons zelfrijdende auto. Er zullen eind december dagelijks 2 zelfrijdende auto’s tussen het station van Ede en de campus van de Wageningen Universiteit gaan rijden.

Niet alleen een primeur voor Gelderland maar ook voor Nederland. Ons land is het eerste land dat toestemming geeft voor een zelfrijdende auto op de openbare weg.

Overigens hoeven we ons niet druk te maken dat het gevaarlijke racemonsters worden. De auto zal niet harder dan 50 km/u gaan rijden. De voertuigen besturen ‘ zichzelf‘ met behulp van GPS, 3D-beeld en een radarsysteem. Mocht er toch iets mis gaan, er is een controlecentrum waar men live meekijkt, vanuit daar is er altijd de mogelijkheid om in te grijpen. De zelfrijdende auto zal niet de snelweg op gaan.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.