Shareables03.07.2017

Onnodig links rijden blijft de grootste ergernis


Flitsmeister heeft vorige maand onderzoek gedaan onder haar app-gebruikers over wat wat het is op de openbare weg waar automobilisten zich het meeste aan ergeren. En wat blijkt het zijn de mensen die onnodig (soms langzaam) links blijven rijden. Niet alleen vinden we dat irritant. Het is ook nog eens strafbaar, er staat namelijk een boete van €140 op.

Files en flitsers

Verder worden files en flitsers nauwelijks genoemd. Want als er iets is waar we ons vooral aan ergeren zijn het toch echt onze medeweggebruikers. De top 5 irritaties ziet er dan ook als volgt uit:

  • 1. Onnodig links rijden – 43%
  • 2. Te langzaam rijden (bijvoorbeeld 100 km/u op wegen waar 130 km/u is toegestaan) – 20%
  • 3. Zwabberen over de weg met een telefoon in de hand – 8,5%
  • 4. Geen richting aangeven – 6,4%
  • 5. Een vluchtstrook die als spitstrook dient niet gebruiken (en dus onnodig links blijven rijden) – 4,9%

Het zijn zowel mannen en vrouwen die zich veelal ergeren aan dezelfde dingen. De top 4 is dan ook gelijk, alleen het nummer 5 antwoord is anders: vrouwen ergeren zich aan automobilisten die zonder goed te kijken wisselen van rijstrook.

Verschil

Regionaal is er een klein verschil tussen de noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) ten opzichte van het totaal. De ergernis op nummer 3 in die regio, is het geen richting aangeven bij rijstrookwissel.

De ergernis met betrekking tot telefoongebruik in de auto blijkt vooral in de leeftijdscategorie 40 jaar en ouder groot te zijn. Daar is deze ergernis het nummer 2 antwoord met bijna 11%.

Flitsmeister deed dit onderzoek om te ontdekken of de Flitsmeister app kan helpen bij het wegnemen van frustraties in het verkeer. De uitkomsten van dit onderzoek geven hier alleen geen directe aanleiding toe.

Om het rijplezier te verhogen en ook de veiligheid verder te vergroten, voegt Flitsmeister later dit jaar o.a. matrixbord-informatie en informatie over verkeerslichten toe aan haar app.

[Afbeelding © disq – Fotolia]

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.