Shareables22.10.2019

​Wat te doen als je de verkeerde brandstof hebt getankt: 5 tips


Het kan je zomaar overkomen: je let even niet op en giet zo de verkeerde brandstof in je tank. Het feit dat je verbrandingsmotor al snel tegen gaat sputteren is logisch, maar wanneer je op de verkeerde brandstof blijft rijden kun je zelfs flinke schade aan je auto maken. Gelukkig is er wel iets aan te doen: we geven je een aantal handige tips!

1. Voorkomen is beter dan genezen

Het voorkomen van het tanken van de verkeerde brandstof is natuurlijk een stuk beter dan het probleem oplossen wanneer het al ontstaan is. Het tanken van de verkeerde brandstof lijkt vooral in het buitenland veel voor te komen. Probeer dus altijd even de tijd te nemen om met een medewerker te checken of je de juiste brandstof wel in handen hebt.

2. Bel je autoverzekering even op

Biedt jouw autoverzekering pechhulp in Nederland? Bel ze dan vooral even op. Zo biedt de FBTO autoverzekering een aanvullende module met pechhulp. Zo krijg je bijvoorbeeld ook hulp wanneer je de verkeerde brandstof hebt getankt! Mocht je auto niet direct gemaakt kunnen worden, wordt er vervangend vervoer geregeld.

3. Start de auto niet!

Heb je de brandstof toch al in de tank van je nieuwe Volvo V60 gegoten? Start de auto dan vooral niet. Zolang je de auto niet start, is de situatie nog te redden. Zodra je de auto start wordt de brandstof namelijk rondgepompt en ben je een stuk verder van huis. Laat de contactsleutel voor de zekerheid in je broekzak zitten zodat je niet op automatische piloot je auto in stapt en de motor alsnog start. Vraag een medewerker eventueel om hulp om je auto even te verplaatsen terwijl jij op de juiste assistentie wacht.

4. Bel de wegenwacht

Zit pechhulp in Nederland niet in het pakket van je verzekeraar? Bel dan de wegenwacht even. Deze kunnen de verkeerde brandstof aftappen zodat jij weer op weg kunt. Ga er wel vanuit dat hier wat kosten aan verbonden zijn.

5. Stop direct met rijden

Het komt in veel gevallen voor dat je er pas achter komt dat je de verkeerde brandstof in de tank hebt zitten wanneer je al aan het rijden bent. Stop in dit geval zo snel mogelijk met rijden en zet de auto aan de kant. Hoe langer je doorrijdt, hoe groter de kans dat je met hoge reparatiekosten te maken krijgt.

Dit is een samenwerking.

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.