Snelheid10.07.2017

Nissan Bladeglider tijdens het Goodwood Festival of Speed


Speciaal voor een geselecteerd aantal Europese autojournalisten haalde Nissan de enige twee exemplaren van hun elektrische concept sportscar de Bladeglider naar het Goodwood Festival of Speed en kreeg ik de unieke kans om zelf achter het stuur te kruipen en te ervaren hoe het is om in een zero emmision sportscar te rijden op het legendarische Goodwood Motor Circuit.

Nissan Bladeglider's
Nissan Bladeglider's

Bladeglider

In 2013 kwam Nissan met het eerste concept van de Bladeglider, in 2016 presenteerde de Japanse fabrikant de Bladeglider als een rijdende electrische conceptcar die samen met het Williams Formule 1 team werd ontwikkeld.

Afgelopen Goodwood Festival of Speed deed de elektrische sportauto mee aan de beroemde hillclimb en konden bezoekers van het auto evenement de Bladeglider zien en voelen.

Nissan heeft twee rijdende conceptcars gebouwd die beide hun eigen promotie wegen berijden over de wereld.

Tot voor het Goodwood Festival of Speed was deze conceptcar eigenlijk alleen maar te zien in stilstand. Weliswaar had Nissan een nacht lang de straten van Monaco afgesloten om daar een promotievideo op te nemen met de Bladegliders en de Australische actrice Margot Robbie (The Wolf of Wall Street en Suicide Squad), maar verder was de Bladeglider niet echt rijdend gespot, tot dus het Festival of Speed waarbij de Bladegliders mee deden aan de Hillclimb en op de zondag van het evenement door ons, de journalisten, op het Goodwood Motor Circuit rond werden gereden.

Rijden in de Nissan Bladeglider

De Bladeglider is een driezitter waarbij de bestuurder midden voor zit en waar twee passagiers achter kunnen zitten. Twee vleugeldeuren die naar achteren opengaan zorgen voor een ruime instap.

Instap Nissan Bladeglider
Instap Nissan Bladeglider

De stoelen zitten, zoals in de meeste sportwagens, niet voor de lange rit lekker maar voor de paar rondjes die ik reed prima.

Spiegels zoals we vandaag de dag op een auto hebben zitten ontbreken. De Bladeglider heeft camera’s rondom en in het dashboard, links en rechts van het stuur zitten twee schermpjes waarmee je de bewegingen rondom de wagen kunt volgen.

Cockpit of the Nissan Bladeglider at Goodwood Motor Circuit
Cockpit of the Nissan Bladeglider at Goodwood Motor Circuit

Een minimalistisch dashboard en een sportstuur met een display toont de snelheid, de status van de batterij en het geleverde koppel, daarnaast bevat het stuur wat knopjes om de verschillende standen van de auto te bepalen.

De auto is open aan de bovenkant maar omdat we met helmen op moesten rijden ivm de verzekering, heb ik niet kunnen ervaren hoeveel geluid je als bestuurder en/ of passagier hoort tijdens het rijden.

Topsnelheid Nissan Bladeglider
Topsnelheid Nissan Bladeglider

Zoals elke elektrische auto heeft de Bladeglider een gas- en rempedaal en die reageren zeer direct. Voor de volledigheid: de Bladeglider heeft een koppel van 707 NM, van 0 naar 100 km/h in 5 seconden en een maximale snelheid van 190 km/h, de achterwielen worden elk aangedreven door een 130 kW elektra motor en afzonderlijk aangestuurd waarmee het de dynamiek en stabiliteit in bochten verhoogt. De 220 kW high performance lithium-ion-batterij zorgt voor de ‘brandstof’ van de Bladeglider.

Jöran Maaswinkel in Nissan Bladeglider
Jöran Maaswinkel in Nissan Bladeglider

Van elektrische conceptcar naar productie?

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat in niet veel ervaring heb in het rijden van elektrische auto’s en elektrische sportauto’s nog minder, dus om een vergelijking te kunnen maken met andere elektrische sportauto’s is behoorlijk lastig. Na zelf een aantal rondjes te hebben gereden was ik behoorlijk onder de indruk van de kracht, directheid en wegligging van de Bladeglider. Maar als een ervaren coureur je dan nog een rondje meeneemt merk je pas echt hoe uniek dit Nissan concept eigenlijk is.

Het geluid van een elektrische auto blijft iets bijzonder. Waar we gewend zijn aan ronkende motoren, zeker bij snelle auto’s, is het zoevende geluid van de Bladeglider een beetje te vergelijken met een wolf in schaapskleren.

Gaat Nissan de Bladeglider in productie nemen? Nee, daar waren ze snel duidelijk in. Het is een studie model auto waar in gereden kan worden en met de feedback van mensen die erin gereden hebben en de feedback van het publiek gaat Nissan ongetwijfeld een auto ontwerpen die zich kan meten met de performance van deze sportscar.

Disclaimer: Op uitnodiging van Nissan Nederland ben ik naar het Goodwood Festival of Speed geweest.

Jöran Maaswinkel

Jöran Maaswinkel is cameraman/editor/regisseur en freelance fotograaf. Meestal is hij achter de schermen te vinden om andere beter in de spotlights te krijgen. Zijn passie ligt bij beelden, bewegende of stilstaande zolang ze maar aanspreken. Daarnaast is hij zeer geïnteresseerd in nieuwe- en social media.

Verder lezen over Nissan

Lente volgend jaar een splinternieuwe Qashqai

Nissan komt met een heel nieuwe Qashqai in de lente 2021. Het enorm succesvolle crossover model van Nissan rijd al sinds 2008 rond en kreeg in 2014 een make-over. Nu is het tijd voor een splinternieuw model.

Hybrid17.11.2020

Lente volgend jaar een splinternieuwe Qashqai

Alliantie Renault Nissan en Mitsubishi start nieuw samenwerkingsmodel

De drie automerken Renault, Nissan en Mitsubishi hebben aangekondigd voort te bouwen op de activiteiten in de bestaande Alliantie, zoals gezamenlijke inkoop en door sterk met elkaar de voordelen te benutten van hun posit...

Shareables31.05.2020

Alliantie Renault Nissan en Mitsubishi start nieuw samenwerkingsmodel

Renault staat op punt 15.000 arbeidsplaatsen te schrappen
​100.000 keer Nissan Leaf in Europa

Nissan heeft inmiddels de 100.000e Leaf in Europa afgeleverd. Een mijlpaal die Nissan beschouwt als een belangrijke overwinning voor elektrische mobiliteit. Mede dankzij de uitstekende verkoopresultaten van de nieuwe en...

Technologie05.06.2018

​100.000 keer Nissan Leaf in Europa

Promotionele ‘Solo’ Nissan Rogue is wel heel speciaal

Nissan heeft blijkbaar een lange historie als het gaat om samenwerkingen met LucasFilm om nieuwe Star Wars films te promoten. Als je dat wél al wist zal deze hele speciale Nissan Rogue die speciaal voor de lancering van...

Verwondering11.05.2018

Promotionele ‘Solo’ Nissan Rogue is wel heel speciaal

Kan zo de film in
Nissan toont studiemodellen IMx en Nismo Leaf op Tokyo Motor Show

De IMx Concept, de LEAF NISMO Concept en de deelname aan het FIA Formula E-kampioenschap geven beide anders invulling aan Nissan Intelligent Mobility: de manier waarop auto's worden aangedreven en gereden in onze huidige...

Nieuw28.10.2017

Nissan toont studiemodellen IMx en Nismo Leaf op Tokyo Motor Show

Een rally rijden van 16.000 km met een elektrische auto

16.000 km rijden met een elektrische auto van Schotland naar Mongolië? Het gaat gebeuren! De Mongol Rally is een 16.000 km lange rally voor het goede doel. De rit door Europa en Azië gaat door bergachtige gebieden, woe...

Shareables26.04.2017

Een rally rijden van 16.000 km met een elektrische auto

van Schotland naar Mongolië
CES 2017: Microsoft introduceert Connected Vehicle Platform

Tijdens de CES, de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld kondigde Microsoft opvallend nieuws aan op het gebied van automotive. De keuze om zich de komende jaren meer en meer te gaan focussen op de auto-industri...

Technologie06.01.2017

CES 2017: Microsoft introduceert Connected Vehicle Platform

Nieuw platform moet auto-industrie helpen bij de digitale transformatie
CES 2017: Carlos Ghosn legt Nissan’s nieuwe eco-strategie uit

Tijdens de CES keynote van Nissan door CEO Carlos Ghosn werd de nieuwe Nissan Leaf aangekondigd met ProPilot technologie die de auto autonoom kan laten rijden als er slechts één rijbaan is. Dat is goed nieuws voor de a...

Technologie06.01.2017

CES 2017: Carlos Ghosn legt Nissan’s nieuwe eco-strategie uit