Verwondering13.07.2015

Carpoolen is stuk veiliger dan alleen rijden [Infographic]


Dankzij de toenemende populariteit van de deeleconomie wordt er steeds meer gebruik gemaakt van ride sharing en carpoolen. Uit onderzoek van TNS Sofres blijkt dat het delen van ritten niet alleen duurzamer, maar ook veiliger is. Uit het onderzoek komt naar voren dat de aanwezigheid van één of meerdere passagiers buiten de gebruikelijke kring zorgt voor meer verantwoordelijkheidsgevoel bij de bestuurders, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Driekwart van de ondervraagden zegt de verkeersregels beter op te volgen als zij passagiers buiten hun gebruikelijke kring bij zich in de auto hebben. Daarnaast houdt 61 procent vaker pauzes en geeft 57 procent aan de maximumsnelheid nooit te overschrijden als ze passagiers meenemen. Bovendien blijven bestuurders met passagiers meer gefocust op de weg. 84 procent zegt volledig wakker en alert te blijven met passagiers in de auto. Een opvallend resultaat aangezien vermoeidheid een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen kan zijn.

Uitstekende chauffeurs

Er blijkt ook een significant verschil te zijn tussen mensen die alleen rijden en bestuurders die een passagier meenemen. Uit een reeks vragen over risicovol rijgedrag blijkt dat 47 procent van de mensen die alleen rijden gekwalificeerd wordt als een uitstekende chauffeur. Dit cijfer stijgt tot 70 procent voor BlaBlaCar-bestuurders. Hier zijn twee redenen voor:

  1. De aanwezigheid van passagiers zorgt voor goed rijgedrag bij de bestuurders. Dit varieert van het niet overschrijden van de maximumsnelheid tot het controleren van de bandenspanning voor een rit.
  2. Het beoordelingssysteem van BlaBlaCar motiveert bestuurders om meer verantwoord te rijden. Bestuurders weten dat zij achteraf worden geëvalueerd door passagiers. 83 procent van de BlaBlaCar-bestuurders zegt aandacht te besteden aan deze beoordeling. Daarnaast inspireren beoordelingen om een meer verantwoordelijke bestuurder te zijn.

Frédéric Mazzella, CEO en oprichter van BlaBlaCar, verklaart: “Carpoolen gecombineerd met een beoordelingssysteem als die van BlaBlaCar is nuttig. Het motiveert om verkeersregels te respecteren. We zijn verheugd met de bevestiging dat carpoolen een positieve bijdrage levert aan de verkeersveiligheid, net als het bijdraagt aan het terugdringen van luchtvervuiling, verkeer en reiskosten. Het is een win-winsituatie voor zowel bestuurders als passagiers.”

Infographic BlaBlaCar
Infographic BlaBlaCar
Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.