17.01.2015

De Detroit autoshow 2015 in 3 minuten


De North American International Auto Show (the big, the bold & the beautiful) in Detroit is een van de belangrijkste autosalons in de auto-industrie. Detroit is ook de stad met een roemrijk verleden en vooral bekend omdat de grote drie Amerikaanse automerken er hun hoofdkwartier hebben: Ford, General Motors en ooit Chrysler (De nieuwe Fiat Chrysler groep heeft haar hoofdkantoor inmiddels in Londen). Dat was anders in de vorige eeuw toen er naast deze grootmachten vele andere autofabrikanten gevestigd waren. Hieraan ontleende de stad een van haar bijnamen, ‘Motor City’. Detroit is ook de bakermat van de “Motown”-muziek, genoemd naar het gelijknamige platenlabel, en van techno. “Motown” (een portmanteau van de woorden “motor” en “town”).

NAIAS_Detroit
NAIAS_Detroit

De stad swingt nog steeds ondanks dat grote delen van het oude Detroit inmiddels meer lijken op een scene uit een horrorfilm. Dat geldt zeker niet voor de NAIAS want daar was de afgelopen week maar genoeg nieuws te zien wat het smullen waard was voor autoliefhebbers. Elektrische, plug-in hybride’s, de altijd aanwezige American trucks en een fors aantal sports en supercars waren de sterren op de catwalk.

Audi toonde er de nieuwe Q7, Infiniti introduceerde hun Q60 concept, Lexus liet iedereen smullen met Lexus racing, Mercedes toonde er haar F015 conceptcar die overigens ook al op de CES te zien was, maar ook Chevrolet met hun Bolt concept en de typische All-American RAM 1500 Rebel van Chrysler voor het echt ruige werk. Daar tegenover staat de nieuwe F150 Raptor van Ford die een stoer uiterlijk met dito prestaties en snelheid combineert.

Infiniti Q60 concept
Infiniti Q60 concept
Lexus racing
Lexus racing
Ford F150 Raptor
Ford F150 Raptor

Andere highlights waren Local Motors met een
3D geprinte auto, Alfa Romeo met de spider uitvoering van de 4C en misschien wel de Ford GT supercar als absolute hoogtepunt.

Alfa 4C Spider
Alfa 4C Spider

De Verge maakte er een een bijna 3 minuten durende video van die meer dan de moeite waard is om te bekijken. (Foto credits NAIAS)

Local Motors
Local Motors
Ford GT
Ford GT
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.