Algemeen10.02.2022

Hyundai lanceert autodeelproject Mocean


Hyundai lanceert onder de naam Mocean een nieuw autodeelproject in Nederland. Deze unieke service maakt deel uit van een samenwerkingsverband met mobiliteitsaanbieder We Drive Solar en gaat van start met een pilot in Utrecht. Voor het autodeelproject stelt Hyundai twee exemplaren van zijn elektrische IONIQ 5 beschikbaar.

Mobiliteitsoplossingen

Hyundai is met Mocean reeds succesvol met mobiliteitsoplossingen in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland concentreert Mocean zich vooralsnog tot een autodeelproject bij een grootschalig, duurzaam nieuwbouwproject – Greenville – in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht. Leidsche Rijn is de grootste nieuwbouwlocatie van Nederland: tot 2025 verrijzen hier 33.000 woningen voor ongeveer 100.000 mensen.

Omdat het een pilot betreft is Mocean in eerste instantie alleen bedoeld voor de bewoners van in totaal 125 appartementen van Greenville. Zij kunnen na het afsluiten van een abonnement gebruikmaken van een IONIQ 5, een van de volledig elektrische modellen uit het gamma van Hyundai. Vervolgens volstaat een reservering via de speciale app van Mocean om een van de twee Hyundai’s mee te kunnen nemen. Het appartementencomplex in de wijk Leidsche Rijn is ontwikkeld door Heijmans, een van de grootste projectontwikkelaars van Nederland.

Mocean

Het autodeelproject zal aanvankelijk 3 jaar duren en wordt beheerd door Hyundai’s wereldwijde Mobility-as-a-Service (MaaS)-mobiliteitsdienst Mocean, in samenwerking met We Drive Solar, een innovatief bedrijf dat oplossingen voor mobiliteit en energiesystemen voor de toekomst integreert. Mocean en We Drive Solar zijn voornemens het autodeelproject de komende jaren uit te breiden naar nog meer woonwijken in Utrecht en andere steden in Nederland.

We Drive Solar is als aanbieder van elektrische deelauto’s betrokken bij een groot aantal nieuwbouwontwikkelingen in Nederland. Het mobiliteitsaanbod van We Drive Solar zorgt voor een autoluwe, leefbare woonomgeving en versnelt de transitie naar duurzame mobiliteit waar Hyundai zich al geruime tijd hard voor maakt. Hyundai is vastbesloten wereldwijd een top 3-fabrikant van emissievrije voertuigen te worden en richt zich daarbij specifiek op 100 procent elektrische aandrijving.

"Met Mocean toont Hyundai opnieuw zijn leiderschap op het gebied van toekomstige mobiliteitsoplossingen. Dit autodeelproject is het perfecte voorbeeld van hoe Hyundai zijn mobiliteitsdiensten verbindt aan zijn geëlektrificeerde modellen om zo de samenleving te helpen zich duurzaam te ontwikkelen."

- Tjalling Hollander, Managing Director van Hyundai Motor Nederland.

De IONIQ 5 als bidirectionele productieauto

De volgende fase van het project in Utrecht is het inzetten van de IONIQ 5 als bidirectionele productieauto. In een bidirectioneel ecosysteem worden de batterijen in elektrische deelauto’s grootschalig ingezet als opslag van duurzame energie, ook wel vehicle-to-grid (V2G) genaamd. Met V2G kan de energie in de batterij van een elektrische auto terug worden geleverd aan het elektriciteitsnet om bijvoorbeeld een huishouden of kantoor te voorzien van stroom.

Door zonnepanelen, laadpalen en deelauto’s optimaal te laten samenwerken, bouwt We Drive Solar in Utrecht het energiesysteem van de toekomst. We Drive Solar wil hiermee de transitie naar een 100 procent duurzaam energiesysteem versnellen. De IONIQ 5 is een van de weinige elektrische auto’s ter wereld die beschikt over bidirectionele laadtechnologie. De bedoeling is dat alle toekomstige batterij-elektrische modellen van Hyundai een V2G-functie krijgen.

De IONIQ 5 is het allereerste model van het nieuwe line-up-merk van Hyundai, IONIQ, dat zich exclusief richt op 100 procent elektrische auto’s. Met zijn bijzondere retro-design, slimme technologieën en opwindende prestaties is de IONIQ 5 een revolutie op het gebied van elektrisch rijden.

Dankzij het 800V-systeem laadt de IONIQ 5 ultrasnel op. Binnen vijf minuten is zijn rijbereik vergroot met 100 km. En met een oplader van 350 kW is de IONIQ 5 in slechts 18 minuten op te laden van 10 tot 80 procent van de batterijcapaciteit. Is de batterij helemaal vol, dan bedraagt de actieradius tot wel 481 km (volgens WLTP).

De IONIQ 5 is het eerste model van Hyundai dat gebruikmaakt van het Electric-Global Modular Platform (e-GMP). Dit nieuwe platform is speciaal ontwikkeld voor batterij-elektrische voertuigen (BEV’s), zoals de IONIQ 5, en biedt grote voordelen op het gebied van prestaties, veiligheid en ruimte.

In 2040 wil Hyundai zijn wereldwijde auto-line-up volledig geëlektrificeerd hebben en streeft daarmee naar een marktaandeel van 8 tot 10 procent van de wereldwijde EV-markt. Vóór 2045 wil Hyundai zelfs volledig CO2-neutraal zijn. Daarom stopt Hyundai vanaf 2035 in Europa met de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren. Vanaf dat moment is er alleen nog maar te kiezen uit modellen met een batterij-elektrische of waterstof-elektrische aandrijflijn.

Behalve een leidende rol in elektrisch rijden wil Hyundai ook de transitie naar duurzame mobiliteit bespoedigen en klanten optimaal ontzorgen met behulp van innovatieve services die aansluiten bij de toekomstvisie van het merk: Progress for Humanity. De samenwerking met We Drive Solar past binnen de ambities van Hyundai om uit te groeien tot wereldwijde marktleider op het gebied van mobiliteitsoplossingen die passen bij de manier van leven van zijn klanten.

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.