Algemeen21.03.2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering?


Wie met een auto de openbare weg op wil, moet het voertuig eerst verzekeren. Als je jouw oude auto inruilt, kun je de huidige autoverzekering overzetten naar jouw nieuwe auto. Dit lijkt misschien handig, maar het is niet altijd de beste keuze. Een nieuwe autoverzekering afsluiten kan namelijk de nodige voordelen met zich meebrengen. Kies overigens nooit voor de eerste beste verzekeraar als je een nieuwe autoverzekering af wilt sluiten. De voorwaarden kunnen namelijk een stuk minder gunstig zijn dan ze lijken. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, vertellen wij je hier waar je op moet letten bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Welke schade wordt gedekt?

Voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit, moet je weten dat je uit verschillende dekkingen kunt kiezen. Omdat je maandelijks premie betaalt, neig je mogelijk naar de goedkoopste autoverzekering. Dit is een optie, maar besef je wel dat de dekking dan ook minder uitgebreid is dan bij een duurdere verzekering. Benieuwd welke schade er precies gedekt wordt? Wij zetten hier de verschillende dekkingen voor jou op een rijtje.

– WA

In de Nederlandse wet staat beschreven dat iedere auto die de openbare weg op wil minimaal verzekerd moet zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Schade die je met jouw auto aanricht aan anderen of hun spullen, wordt in dat geval vergoed. Wanneer je voor deze dekking kiest, draai je zelf op voor het verhelpen van eventuele schade aan jouw eigen auto.

– WA + Beperkt Casco

Wil je jouw auto uitgebreider verzekeren? Kies dan voor WA + Beperkt Casco. Naast schade die je bij anderen aanricht, wordt ook schade aan je eigen auto vergoed. Het gaat hier om schade door diefstal, inbraak of joyriding, brand, storm en de natuur, ruitschade en aanrijdingen met loslopende dieren. Schade aan jouw eigen auto door vandalisme of een aanrijding/botsing wordt niet vergoed.

– WA + Volledig Casco

Wanneer je jouw auto zo goed mogelijk wilt verzekeren, kies je voor de dekking WA + Volledig Casco. Evenals de hierboven genoemde zaken ben je ook verzekerd voor schade door vandalisme en een botsing/aanrijding als je voor deze dekking kiest. Omdat dit de meest uitgebreide autoverzekering is, wordt hij ook wel allriskverzekering genoemd.

Wel of niet aanvullend verzekeren?

Nu je weet welke verschillende auto verzekeringen er allemaal zijn, kun je een weloverwogen keuze maken. Toch vindt niet iedereen dat de hierboven beschreven dekkingen voldoende uitkomst bieden. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je voor aanvullende autoverzekeringen kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een inzittendenverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je schade aan de bestuurder en passagiers. Ook schade die als gevolg van een ongeval ontstaat aan spullen in of op het voertuig valt binnen de dekking van deze aanvullende autoverzekering. Daarnaast kun jij je ook aanvullend verzekeren voor pechhulp. Als je deze verzekering afsluit, ben je verzekerd voor pech onderweg. Hierdoor kun je bij een lekke band, lege accu of ander ongemak snel weer de weg op.

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.