Shareables27.10.2021

Je autoverzekering afsluiten: let op de polisvoorwaarden


In de wereld van autoverzekeringen zie je als consument vaak door de bomen het bos niet meer. Het vakjargon vliegt je om de oren; no-claimkortingen, assurantiebelasting, dagwaardes en nieuwwaarderegelingen – je weet van gekheid niet meer waar je op moet letten bij het afsluiten van je autoverzekering. Om je te helpen bij het maken van deze keuze, vind je de zaken waar je op moet letten hier overzichtelijk op een rij.

Hoewel autoverzekeringen er op het eerste gezicht redelijk vergelijkbaar uitzien, kunnen de polisvoorwaarden toch sterk van elkaar verschillen. Helaas is de keuze niet enkel beperkt tot een WA autoverzekering of een al-risk autoverzekering. Hoewel dit de eerste stap is van je keuze, komt er vervolgens nog veel meer bij kijken.

Het eigen risico

Kies je voor een WA autoverzekering of een beperkt Casco autoverzekering? Dan is het eigen risico een belangrijk aspect van je uiteindelijke keuze. Het eigen risico is het deel van de schade dat je uit eigen portemonnee moet betalen. De hoogte van je eigen risico bepaalt de hoogte van je premie en bij sommige verzekeraars is het zelfs mogelijk om een autoverzekering zonder eigen risico af te sluiten of je eigen risico af te kopen.

Schadesturing

Steeds meer verzekeraars hangen consequenties aan de schadehersteller die je kiest wanneer je jouw voertuig moet laten repareren. Samenwerkingen tussen verzekeraars en schadeherstellers zorgen ervoor dat je als consument soms de dupe bent en gestraft wordt voor je keuze. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je beloond wordt met korting op je premie wanneer je naar een aangesloten schadehersteller gaat maar een verhoogd eigen risico kunt verwachten wanneer je voor een niet-aangesloten partij kiest. Bekijk altijd de polisvoorwaarden of er iets in staat over aangesloten partners en welk effect dit heeft op jouw kosten.

Nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling

Bij het afsluiten van een WA of beperkt Casco autoverzekering kun je ervoor kiezen om je voertuig met een nieuwwaarderegeling te verzekeren wanneer het een nieuwe auto betreft of met een aanschafwaarderegeling wanneer het om een tweedehandsauto gaat. Op die manier wordt niet de dagwaarde maar de nieuw- of aanschafwaarde van je auto uitgekeerd wanneer deze total loss wordt verklaard of gestolen wordt.

Vergelijk de aanbieders

De beste tip voor het afsluiten van een autoverzekering is om vooraf verschillende verzekeraars te vergelijken. Op die manier kun je de kosten én polisvoorwaarden vergelijken en kies je een autoverzekering die het meest geschikt is voor jouw situatie. Houd hierbij ook de leeftijd van je auto in gedachten evenals je eigen rijstijl. Voor de één is een WA verzekering voldoende terwijl de ander beter af is met een beperkt Casco of allrisk verzekering.

Photo by JESHOOTS.com from Pexels

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.