Oldtimers05.11.2021

Zo kies je de juiste auto-verzekering


Verzekeringen zijn een studie op zich, maar vooral die van de auto heeft veel haken en ogen die van grote invloed kunnen zijn wanneer het even niet zo lekker gaat. Dat is immers waarvoor je een verzekering afsluit: niet alleen omdat het moet, maar ook omdat je niet voor alle kosten op wil draaien als het om auto’s gaat. Zo maak je hierin een goede keuze.

Er zijn een aantal dingen van belang wanneer je een auto-verzekering afsluit. De leeftijd van je bolide, je eigen schadevrije jaren en de meldcode op je kentekenbewijs. Daarnaast moet je bij een nieuwe autoverzekering altijd controleren per wanneer je je oude kunt opzeggen. Bij een auto-verzekering zijn er drie dekkingen te kiezen: WA is verplicht en zeker als je een een auto van 10 jaar en ouder hebt, dan is dit vaak voldoende, omdat de waarde al zo is afgenomen. Tenzij je natuurlijk een oldtimer hebt: daarvoor kun je een speciale oldtimerverzekering afsluiten.

Auto-verzekering uitkiezen

Een tweede keuze is WA+, waarbij niet alleen je schade aan anderen is gedekt, maar ook die door bijvoorbeeld grote hagelstenen of stenen die van het wegdek tegen je auto aanschieten. Het is gebruikelijk voor zo’n verzekering te kiezen als je auto 6 tot 10 jaar oud is. Is je auto nieuwer dan dat of ben je graag het meest volledig verzekerd, kies dan voor allrisk. Het komt erop neer dat je WA+ verzekerd bent, maar dan komt er nog eens bij dat wanneer je zelf de oorzaak bent van je schade, je ook vergoedt wordt voor het repareren ervan.

De beste manier om snel te weten wat bij je past, dat is om online een vergelijkingssite te bezoeken. Independer is een optie, maar als je twijfelt aan hoe ‘independent’ die echt is, dan kun je ook kiezen voor de Consumentenbond. Nadat je zo’n vergelijker hebt gedaan, kun je het beste reviews lezen van andere verzekerden. Houd hierbij wel in het achterhoofd dat ontevreden mensen eerder in de pen klimmen dan tevreden mensen. Toch zijn er vaak uitgebreide reacties te vinden met voorbeelden, die mogelijk erg veel zeggen over wat je van de verzekeraar kunt verwachten. 

Jongeren en senioren

Uiteindelijk moet je straks maandelijks premie betalen voor je verzekering. Dit hangt volledig af van die schadevrije jaren, het type auto, het aantal kilometer dat je jaarlijks rijdt en de leeftijd. Jongeren betalen vaak meer voor hun verzekering, omdat zij statistisch gezien vaker brokken maken. Hetzelfde geldt voor senioren, want die worden bij sommige verzekeraars niet eens geaccepteerd omdat ze grotere kans hebben dat ze net te laat reageren of iets over het hoofd zien en in een ongeluk belanden. Kortom, er zijn veel zaken die de auto-verzekering bepalen, maar één van de grootste oorzaken voor een hoge premie ben je uiteindelijk zelf: zorg dat je zo veel mogelijk schadevrij rijdt, want daarvoor zullen verzekeraars je rijkelijk belonen.

[Fotocredits – javier © Adobe Stock]

Redactie Carrepublic

De redactie van Carrepublic schrijft dagelijks over nieuws uit de automotive industrie. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.