Shareables05.10.2021

​Stappenplan voor 2022: je auto verzekeren voor schade en ongevallen


De autoverzekering: zelden het onderwerp waar je het liefst mee bezig bent wanneer je aan het hobbyen bent. Toch moet je er eens in de zoveel tijd weer bij stilstaan. Ook als je al jaren dezelfde auto hebt of al even geen claim hebt gedaan. Je wilt niet het risico lopen dat je onderverzekerd bent, of dat je juist onnodig veel betaalt. Maar hoe controleer je dit precies? Vaste lasten platform Independer helpt je op weg met een stappenplan.

1. Welke autoverzekering heb ik nu?

Laten we bij het begin beginnen. Pak je huidige verzekering er dus eens bij. Hoe lang geleden heb je hem afgesloten? Als het meer dan een jaar is, is de kans groot dat je door over te stappen beter af kunt zijn. De premies veranderen namelijk heel snel.

Zeker als je huidige autoverzekering de allereerste was, is het slim om over te stappen. Waarschijnlijk kun je nu veel beter inschatten wat jij precies nodig hebt qua dekking dan toen, op basis van de rijervaring die je hebt opgedaan. Zonde natuurlijk om dan niet over te stappen.

2. Hoeveel dekking heb ik nodig?

Dit kan best een lastige vraag zijn, maar het is wel een belangrijke. Het kan namelijk zijn dat je nu een heel andere dekking nodig hebt. Wie weet heb je in de tussentijd een nieuwe baan gekregen, waardoor je nu veel meer kilometers maakt dan voorheen. Dan is extra dekking misschien niet onhandig. Of misschien heb je onlangs je auto nog gepimpt met een mooie geluidsinstallatie. De extra waarde die je auto hierdoor heeft, wordt niet automatisch meeverzekerd. Je moet dan zelf voor een hogere dekking kiezen.

Deze opties zijn er:

  • WA-verzekering: Oftewel, de basisverzekering. Deze moet elke autobezitter verplicht afsluiten. Deze verzekering dekt alleen schade die je aan andere auto’s maakt. Bij diefstal of schade aan je eigen auto krijg je dus niets uitgekeerd.
  • WA+ beperkt casco: Met deze extra dekking is ook schade aan je eigen auto gedekt, bijvoorbeeld door diefstal, natuurgeweld, brand, of botsingen met een dier.
  • Volledig casco (all risk): De naam zegt het eigenlijk al. Met deze verzekering ben je tegen vrijwel alle soorten schade aan. Bovenop de dekking van een WA+-verzekering, dekt een all risk-verzekering ook tegen meer onverwachte schade, zoals vandalisme, aanrijdingen of te water raken. Er zijn wel uitzonderingen op de volledig casco-dekking, bijvoorbeeld wanneer je schade veroorzaakt terwijl je onder invloed bent, of wanneer je auto gestolen is zonder dat deze op slot zat.

3. Maak een vergelijking

Er zijn tegenwoordig erg veel verzekeraars. Je ziet daarom al snel door de bomen het bos niet meer. Want waarin verschillen ze eigenlijk van elkaar? En welke past dan het beste bij jou? De beste manier om hierachter te komen is om naar een vergelijker te surfen. Na het autoverzekering vergelijken krijg je direct op basis van je ingevulde voorkeuren de beste opties voor jou op een rijtje gepresenteerd.

4. Kies de beste optie

Nadat je alles hebt uitgezocht voor stap 1 en 2 en daarna een vergelijking hebt gemaakt op basis van al je voorkeuren in stap 3, is de laatste stap eigenlijk slechts een kwestie van aflezen. Je kijkt namelijk welke verzekeringen er aan je wensen voldoen, en kiest dan simpelweg de goedkoopste. En: hoeveel voordeliger ben je nu uit?

En mijn schadevrije jaren dan?

Een veel voorkomende drempel bij het overstappen van autoverzekering zijn de opgebouwde schadevrije jaren. Bij je huidige verzekeraar krijg je misschien wel een flinke no-claimkorting door je opgebouwde jaren. Is overstappen dan wel slim?

Jazeker. Ieders schadevrije jaren worden namelijk in één centrale database bijgehouden: Roy-data. Stap je over, dan krijg je bij je nieuwe verzekeraar ook weer netjes een korting op basis van deze gegevens. Let wel op: de no-claimkorting verschilt per verzekeraar, dus er is een kans dat je korting iets minder hoog is bij je nieuwe verzekeraar. Of juist hoger!

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.