Shareables25.05.2023

5 afwegingen die je moet maken bij het afsluiten van een autoverzekering


Het is belangrijk dat je de goede autoverzekering afsluit. Niet alleen omdat het strafbaar is om onverzekerd rond te rijden, maar vooral om te voorkomen dat je flinke rekeningen moet gaan betalen. Niemand wil erover nadenken om betrokken te raken bij een ongeluk of op de parkeerplaats te ontdekken dat je portier vol krassen zit. Maar als gebeurt, is het belangrijk dat je de juiste polis hebt. Weet je niet welke verzekering je moet afsluiten of twijfel je of je wel de juiste polis hebt? Check dan deze 5 afwegingen die je moet maken voordat je een autoverzekering afsluit.

Heeft mijn auto nog een flinke waarde?

Voor het afsluiten van de juiste polis zijn er meerdere belangrijke factoren, maar twee steken er wel een beetje bovenuit. Wat is de leeftijd van je auto en hoeveel is deze nog waard? Voor het laatste wordt naar de dagwaarde gekeken, dus niet naar de aanschafprijs. En voor de leeftijd geldt dat auto’s tot 6 jaar oud als nieuwe voertuigen worden gezien en het beste allrisk kunnen worden verzekerd.

Heb je een mooie tweedehands auto op de kop getikt? Ook dan kijk je naar de waarde en de leeftijd. Er zijn veel tweedehands auto’s met een leeftijd van minder dan 6 jaar, zoals een plug-in hybrid. Die verzeker je uiteraard allrisk, omdat ze nog een flinke dagwaarde hebben.

Het aantal kilometer dat je rijdt

Een nieuwe auto moet je eigenlijk altijd allrisk verzekeren. Net als dat je een oude auto alleen WA verzekert. Het kan echter zonde zijn om je nieuwe auto duur te verzekeren terwijl je er hooguit 10.000 kilometer per jaar mee rijdt. De premie is net zo hoog als iemand die aan de 50.000 kilometer komt. In dat geval komt een kilometerverzekering van pas. Hierbij wordt je premie berekend op basis van het aantal kilometer dat je rijdt.

Ben je zelf ook verzekerd?

Als je een ongeluk veroorzaakt waarbij andere inzittenden gewond raken, kunnen de passagiers de schade claimen via jouw verzekering. Alleen hoe zit dat met jou? Ben je zelf de veroorzaker, dan is die dekking er niet. Je kunt aanvullend een inzittendenverzekering afsluiten. Daarmee zijn alle inzittenden verzekerd van vergoeding, bijvoorbeeld bij blijvende invaliditeit. Dit is geen losse verzekering, maar een aanvullende.

Wil je juridische zekerheid?

Een verkeersrechtsbijstandsverzekering garandeert je van juridische hulp als dat nodig is. Dan kun je denken aan een conflict over de afhandeling van de schade na een ongeluk. Maar ook als je rijbewijs is ingevorderd en je het daar niet mee eens bent. Ook dit is een aanvullende polis.

Hoeveel waarde hecht je aan je no-claim?

De no-claim korting kan voor een behoorlijke reductie van de premie zorgen. Zit je weleens in dubio of je schade moet claimen? Met een no-claim beschermer mag je één keer per jaar schade claimen zonder dat dit ten koste gaat van je no-claim. Voor je schadevrije jaren geldt de bescherming overigens niet.

Jeroen

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys en de andere titels. Begonnen als content creator, en nu verantwoordelijk voor alle titels die vallen onder Dutchcowboys Media. Behalve liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online, is hij ook een autoliefhebber.